«Top» στις επιλογές και στην βαθμολογία οι στρατιωτικές σχολές

Ποιες νομικές και ποιες ιατρικές σχολές…

Χ. Ούτση: «Ναι στην 5η ‘δέσμη’ και ξεχωριστό κλάδο για τους ενδιαφερόμενους»

Γ. Γεωργιάδης: «Όχι μόνον οι πρόθυμοι, αλλά οι καλύτεροι και ικανότεροι..»

 

Είναι αρκετά χρόνια τώρα, συμπίπτουν αλλά και υπερβαίνουν τα λεγόμενα «χρόνια της κρίσης», που παρατηρείται μία μάλλον ιδιότυπη κατάσταση στον χώρο των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας αναφορικά με τις επιλογές των ίδιων των υποψήφιων. Η έλευση δε της οικονομικής κρίσης που έπληξε σοβαρά επαγγέλματα που παραδοσιακά απολάμβαναν υψηλό «πρεστίζ», όπως του γιατρού, του δικηγόρου ή του μηχανικού, λειτούργησε  ακόμη περισσότερο ενισχυτικά στο να στρέφονται τα καλύτερα μυαλά της χώρας προς τις στρατιωτικές σχολές και τις σχολές των σωμάτων ασφαλείας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τις προτεραιότητες μιας κοινωνίας όσο και για τους πραγματικούς λόγους και κίνητρα κάποιου που στελεχώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της χώρας.

Μάλιστα οι σχολές αυτές συγκεντρώνουν τόσες προτιμήσεις εδώ και τόσα πολλά χρόνια που πλέον οι βάσεις εισαγωγής τους είναι πολλές φορές και κατά πολύ υψηλότερες από τις βάσεις εισαγωγής σε ιατρικές, νομικές σχολές και πολυτεχνεία, αφού η επαγγελματική αποκατάσταση που υπόσχονται είναι περισσότερο άμεση και η επαγγελματική σταδιοδρομία εξασφαλισμένη.

Τα παραπάνω φυσικά και δίνουν, όπως είναι αναμενόμενο, εύλογες λαβές για μουρμούρες αναφορικά με την χρησιμότητα της ένταξης των σχολών αυτών στο σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων, αφού έτσι εξασφαλίζεται μεν ότι θα μπουν σε αυτές οι πλέον «διαβασμένοι» όμως όχι αυτοί που έχουν όνειρο να υπηρετήσουν την πατρίδα τους από τις θέσεις αυτές.

«Αυτό είναι ένα ζήτημα που το αναγνωρίζουμε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμένος», τονίζει στις δηλώσεις της στην «Θ» η περιφερειακή εκπρόσωπος για την ΑΜΘ και εκλεγμένο μέλος της εκτελεστικής επιτροπής των ΑΝ.ΕΛΛ., κα Χρύσα Ούτση, συμπληρώνοντας πως: «Γι’ αυτό και η πρόταση που διατύπωσε ο κ. Καμένος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 190 χρόνων από την ίδρυσης της Σχολής Ευελπίδων, προς το υπουργείο Παιδείας είναι η δημιουργία μία πέμπτης δέσμης με παράλληλη δημιουργία πέμπτου κλάδου κατά τη διάρκεια των σπουδών στο Λύκειο, όπου όποιος τον επιλέγει, θα πρέπει να έχει ως μόνη επιδίωξη την είσοδό του στις στρατιωτικές σχολές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Ξάνθης, αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι: «Αυτή η πρόταση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται πραγματικά προς την σωστή κατεύθυνση και έχει μάλιστα υιοθετηθεί από πολλές χώρες στον κόσμο, με πρώτες και καλύτερες βέβαια τις ΗΠΑ».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι προτάσεις του κ. Καμένου από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και υλοποιηθούν θα πρόκειται για μία πολύ ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές της χώρας μας.

Χ. ΟΥΤΣΗ: «Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΜΕΝΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ»

ΧΡΥΣΑ ΟΥΤΣΗΑναλυτικότερα η κα Ούτση τόνισε ότι: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά από τα χρόνια αυτά που βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου και μετά από συζητήσεις που είχε με αξιωματικούς, διαπίστωσε ότι καλό είναι αυτοί που πηγαίνουν στις στρατιωτικές σχολές να πηγαίνουν από μία ξεχωριστή δέσμη που να είναι καθαρά για τις συγκεκριμένες σχολές. Διότι σε αυτές τις σχολές δεν απαιτείται μόνο το συνηθισμένο επίπεδο και είδος γνώσεων που απαιτείται για όλες τις υπόλοιπες σχολές αλλά και ιδιαίτερες σωματικές και ψυχικές ικανότητες για να μπορέσει κανείς να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του, όπως οι πολεμικές τέχνες, οι σωματικές και ψυχικές αντοχές, η πειθαρχία και πολλά ακόμη που θα ενισχύσουν αυτούς που θα πάνε στις σχολές αυτές για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των σχολών».

Όσον αφορά τον προβληματισμό που υπάρχει από την ένταξη των στρατιωτικών σχολών στις πανελλήνιες εξετάσεις η ίδια τονίζει πως: «Προσωπικά συμφωνώ με τον προβληματισμό αυτό και είναι γεγονός, όχι μόνο για τις στρατιωτικές σχολές αλλά και για τα σώματα ασφαλείας γενικότερα, ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να ανταπεξέλθουν, να είναι μάχιμοι όμως είναι και κάποιοι άλλοι που απλά ήταν πολύ καλοί στα μαθήματα. Όμως οι σχολές αυτές χρειάζονται και κάτι περισσότερο από αυτό. Γιατί για να γίνει κάποιος καλός αξιωματικός δεν χρειάζεται να είναι καλός μόνο στα μαθήματα. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Μην ξεχνάμε ότι οι σημερινές σχολές θα βγάλουν τον αυριανό αρχηγό του ελληνικού στρατού αλλά και της ελληνικής αστυνομίας κλπ. άλλωστε αυτός που γράφει καλύτερα στις πανελλήνιες δεν είναι απαραίτητα αυτός που είναι ο καλύτερος μαθητής αλλά αυτός που παπαγαλίζει καλύτερα, δυστυχώς… Στόχος είναι να μπορούν να μπουν στις σχολές αυτές αυτοί που πρέπει να μπουν και που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Διότι είναι τραγικό να γράφεις τέλεια στις πανελλήνιες και μετά να παρατάς την σχολή γιατί δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις… Γι’ αυτό και πρέπει τα παιδιά να προετοιμάζονται γι’ αυτό που θα αντιμετωπίσουν μετά. Γιατί δεν γίνεται να παίρνουμε ένα παιδί από το σχολείο κι επειδή πέρασε στις πανελλήνιες να γίνεται κατευθείαν ένας στρατιώτης, ένας αξιωματικός. Πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα γιατί οι σχολές αυτές πρακτικά είναι στρατόπεδα κι όχι απλές σχολές. Δεν είναι τόπος μόνο για επαγγελματική αποκατάσταση γι’ αυτό και θα πρέπει όποιος περάσει να είναι ψυχικά και σωματικά υγιής. Γι’ αυτό και είμαι υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής και θα ήθελα να επεκταθεί και στις σχολές όλων των σωμάτων ασφαλείας. Είναι πάντως μία πρωτοβουλία που δουλεύεται δύο χρόνια τώρα πριν ανακοινωθεί».

Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΙ…»

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΑπό την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι: «Είναι στην σωστή κατεύθυνση η πρόταση αυτή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και είναι κάτι που κάνουν πολλές χώρες με πρώτες και καλύτερες βέβαια τις ΗΠΑ οι οποίες πάντως κάνουν το σχετικό scouting για τα “ταλέντα” που τους αφορούν ακόμη από όταν αυτά είναι στην εφηβεία τους και πηγαίνουν ακόμη στο λύκειο. Αντίστοιχο scouting γίνεται στη συνέχεια και στα πανεπιστήμια με τελικό στόχο να ενταχθούν στον αμερικανικό στρατό όχι απλά οι πρόθυμοι αλλά και οι καλύτεροι από τους ικανότερους σε κάθε πόστο, παρέχοντας φυσικά και τις αντίστοιχες ανταμοιβές. Θα είναι σωστό λοιπόν να γίνεται μία αντίστοιχη προετοιμασία και στα ελληνικά σχολεία με την θέσπιση αυτής της πέμπτης δέσμης. Έτσι μπορείς να φέρεις στις ένοπλες δυνάμεις σου εθελοντές και τους πλέον παθιασμένους ανθρώπους με το αντικείμενο που θα μπορέσουν ν’ αποδώσουν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο φυσικά. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο από φανερά όσον αφορά την ποιότητα του ανθρώπινου υλικού που θα έχουν στην διάθεσή τους οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας».