Στ. Γιαννακίδης: «Κανένα θέμα αλλαγής προέδρου – Οι ώρες του πένθους τελείωσαν»

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ και οι «άδειες» κάλπες της 25ης Ιουνίου…

«Έγινε ένας γρήγορος απολογισμός για τα κομβικότερα λάθη», εξηγεί ο ίδιος στην «Θ»

Έναν γρήγορο απολογισμό αναφορικά με τα πιο σημαντικά λάθη που έγιναν και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, περιλάμβανε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την χθες Πέμπτη.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποψήφιος Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ξάνθης κ. Στάθης Γιαννακίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν τέθηκε θέμα αλλαγής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι δίνεται η δυνατότητα στους κατά τόπους «κεντροεπιτροπάριους» να καταθέσουν γραπτώς τα «λάθη και τα σωστά» της προεκλογικής περιόδου, αλλά μετά την «μάχη» που θα δοθεί εκ νέου την Κυριακή 25 Ιουνίου…

«ΕΓΙΝΕ ΕΝΑΣ ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΜΒΙΚΟΤΕΡΑ ΛΑΘΗ, ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΧΜΗ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΣ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γιαννακίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «την Πέμπτη είχαμε την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την εισήγηση του προέδρου. Έγινε ένας γρήγορος απολογισμός για το ποια ήταν τα κομβικότερα λάθη της στρατηγικής μας στην προεκλογική περίοδο, που οδήγησαν σε αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα. Προτεραιότητα όμως αυτήν την στιγμή, έχει η επόμενη εκλογική  «μάχη» στις 25 Ιούνη. Άρα, με αυτήν την έννοια θα γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και στην στρατηγική και στις αιχμές που θα έχουμε ως κόμμα, προκειμένου να δώσουμε – με την μέγιστη δυνατή συσπείρωση και όσο το δυνατόν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και με ποιο ξεκάθαρο μήνυμα  προς την κοινωνία – την «μάχη» για τις επόμενες εκλογές της 25ης Ιούνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητικό κόμμα, άρα με αυτήν την έννοια η κάθε «μάχη» που δίνουμε είναι για την διεκδίκηση της  εξουσίας και με αυτό το σκεπτικό θα δώσουμε το παρών και σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει κατατεθεί – με βασικά σημεία την αύξηση του εισοδήματος του κόσμου, την προστασία του κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος της κοινωνίας – θα αποτελέσει και την βασική «αιχμή». Το ίδιο και το σχέδιο που έχουμε και κατά τόπους για όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπως αποτυπώσαμε και όλο το προηγούμενο διάστημα, ειδικά για την περιοχή της Ξάνθης. Από εκεί και πέρα, μετά την λήξη αυτής της «μάχης» θα δρομολογηθούν οι ανάλογες διαδικασίες προκειμένου να κάνουμε έναν πιο συγκροτημένο απολογισμό, αλλά αυτήν την στιγμή αυτό που προέχει δεν είναι η εσωστρέφεια, αλλά η εξωστρέφεια και το να ανακτήσουμε την χαμένη μας επαφή με την κοινωνία, διότι στόχος μας είναι η σύγκρουση με την δεξιά και αυτό το αποτέλεσμα που βγήκε μας θορυβεί ιδιαίτερα και δεν υπάρχουν περιθώρια για χαρές, όπως έκαναν άλλα κόμματα που παρά το γεγονός ότι πολιτικά στήριζαν το σύστημα της απλής αναλογικής, στην πράξη αρνήθηκαν την συγκρότηση ενός «μετώπου» απέναντι στην δεξιά».

«ΓΡΑΠΤΩΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Κ.Ε, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ‘’ΜΑΧΗ’’ ΤΗΣ 25ΗΣ ΙΟΥΝΗ – ΟΙ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ…»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το ποιος είναι ο ρόλος των μελών της Κεντρικής Επιτροπής κατά τόπους, ο κ. Γιαννακίδης απαντά:

«Ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ούτως ή άλλως είμαστε σε διαβούλευση και με τα στελέχη του κόμματος και με τις οργανώσεις αλλά και με τον κόσμο που έτρεξε και έδωσε την «μάχη» των εκλογών. Συμμετέχουμε στο σύνολο των διαδικασιών, οπότε σχηματίζουμε μια σφαιρική άποψη, μια συνολικότερη εικόνα, προκειμένου να μεταφέρουμε και το τοπικό κλίμα, προκειμένου και τα κεντρικά να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα για τις ιδιαιτερότητες, τις «προβληματικές» και το τι πλεονεκτήματα, προτερήματα και δυνατότητες έχουμε. Αυτό όμως, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού ολοκληρωθεί η «μάχη» της 25ης Ιούνη. Ενόψει των διαδικασιών που θα δρομολογηθούν σε δεύτερο χρόνο, έχουμε και εμείς ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, την δυνατότητα να συνεισφέρουμε και να καταθέσουμε γραπτώς τις απόψεις μας. Μέχρι τότε όμως, έχουμε να δώσουμε ως υποψήφιοι –και εγώ προσωπικά ως υποψήφιος – μια συγκεκριμένη μάχη για την περεταίρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και την συγκρότηση ενός «μετώπου» απέναντι στην δεξιά, που θα επιδιώξει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και – γιατί όχι; – να διεκδικήσει και την πρωτιά, όσο δύσκολο και αν ακούγεται. Αυτό που έχει προτεραιότητα για εμάς, είναι αν μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την στιγμή – παρά την δύσκολη κατάσταση – τον μέγιστο βαθμό συσπείρωσης και όπως ανέφερε και ο πρόεδρος, οι ώρες του πένθους τελείωσαν. Η ώρα για έναν νέο αγώνα ήρθε».

«ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ – ΚΑΘΟΛΙΚΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ»

Σε άλλη ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν τέθηκε θέμα αλλαγής προέδρου του κόμματος, στην Κ.Ε ή αν θα τεθεί την επομένη των επαναληπτικών εκλογών, ο κ. Γιαννακίδης, απαντά:

«Αυτήν την στιγμή δεν έχει τεθεί κανένα απολύτως ζήτημα για την αλλαγή του προέδρου.  Το κόμμα έχει πρόεδρο. Πορευόμαστε στην «μάχη» με τον Αλέξη Τσίπρα και όταν ολοκληρωθούν οι εκλογές της 25ης Ιούνη, θα έχουμε όλο τον χρόνο να εξετάσουμε τα λάθη και το τι πρέπει να διορθώσουμε. Αλλά αυτό το οποίο έχουμε ως δεδομένο αυτήν την στιγμή και από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είναι η καθολική στήριξη στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα. Είναι μια νέα μάχη. Οι κάλπες στις 25 Ιούνη θα είναι κενές και άρα, με αυτήν την έννοια, οφείλουμε να δώσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση την «μάχη» για τον ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο των μελών του κόμματος, το σύνολο των οργάνων, το σύνολο των υποψηφίων. Ειδικά από την στιγμή που σε αυτήν την εκλογική διαδικασία δεν έχουμε και το άγχος του σταυρού, να αφιερώσουμε το σύνολο των δυνάμεών μας προκειμένου να πετύχουμε – γιατί όχι; – και την πρωτιά και στην Ξάνθη αλλά και να διεκδικήσουμε ο,τι παραπάνω μπορούμε στις εκλογές που έρχονται».