Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα σε 9+1 μέρη σε όλο τον κόσμο

Σε κάθε γωνιά της γης, κάθε λαός γιορτάζει με το δικό του διαφορετικό τρόπο τη γέννηση του Χριστού (ακόμη κι αν δεν πιστεύει σε κάποιον άλλο Θεό).

Ας δούμε, όμως, δέκα ξεχωριστές περιπτώσεις, οι οποίες χρήζουν της προσοχής μας: 

Κροατία 

Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί στην Κροατία ξεκινούν συνήθως από τον Νοέμβριο, ενώ ως «ενδιάμεση γιορτή» υπάρχει ο Άγιος Νικόλαος, στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Εκείνη την ημέρα, τα παιδιά αφήνουν έξω από την πόρτα του σπιτιού τις κάλτσες τους, περιμένοντας τον Άγιο Νικόλαο να τις γεμίσει με γλυκά και μικρά δώρα. Όπως κάνουμε εμείς με τον Άγιο Βασίλη (συνήθως) την 1η Ιανουαρίου.

Πολλές οικογένειες δε, φυτεύουν σιτάρι στις 13 Δεκεμβρίου, το οποίο αν ευδοκιμήσει σημαίνει ότι το νέο έτος θα είναι ευοίωνο και καλότυχο.

Σουηδία 

Οι Σουηδοί στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο και ανταλλάζουν δώρα, όπως συνηθίζεται και σε άλλη μέρη του κόσμου. Όμως, γιορτάζουν και τον Ντόναλντ Ντακ, το γνωστό κινούμενο σχέδιο της Disney.  

Όσον αφορά το εορταστικό τραπέζι, οι Σουηδοί προτιμούν τα κεφτεδάκια, το ζαμπόν, τον καπνιστό σολομό, τη ρέγκα τουρσί και τον γαύρο στην κατσαρόλα.

Ινδία 

Τα Χριστούγεννα αποτελούν εθνική αργία για την Ινδία. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μόλις το 2,4% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί. Οι Αγιοβασίληδες και οι σχολικοί εορτασμοί αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη τη χώρα. 

Ιαπωνία 

Για τους περισσότερους Ιάπωνες, τα Χριστούγεννα αποτελούν περισσότερο μια κοσμική υπόθεση, παρά μια θρησκευτική εορτή. Πολλοί, μάλιστα, τα γιορτάζουν όπως ακριβώς και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Δηλαδή, πηγαίνουν για δείπνο με το έτερο ήμισυ.

Φιλιππίνες 

Το 92% των Φιλιππινέζων είναι Χριστιανοί και τα Χριστούγεννα θεωρούνται η πιο σημαντική στιγμή του χρόνου. Οι εορτασμοί δε, κρατούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από κάθε άλλη χώρα του κόσμου, καθώς διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο. 

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Παρότι η επίσημη θρησκεία είναι το Ισλάμ, τα Χριστούγεννα εορτάζονται κανονικά και στο Άμπου Ντάμπι και στο Ντουμπάι, όπου πολλοί κάτοικοι είναι Χριστιανοί.  

Μεξικό 

Τα Χριστούγεννα εορτάζονται με μεγάλες παρελάσεις, στις οποίες οι συμμετέχοντες φορούν πολύχρωμα και εκκεντρικά κοστούμια. Η εορταστική περίοδος διαρκεί εννέα ημέρες. 

Κένυα 

Τα Χριστούγεννα αποτελούν την κατάλληλη εποχή του χρόνου, προκειμένου οι οικογένειες να ξανασμίξουν και να γιορτάσουν όλοι μαζί. Γι αυτό το λόγο, πολλοί επιλέγουν να ταξιδέψουν στα χωριά τους.  

Ανταρκτική 

Ο Νότιος Πόλος είναι το σπίτι περίπου 70 μόνιμων ερευνητικών σταθμών από 29 διαφορετικές χώρες. Αν και απομακρυσμένοι από τις πατρίδες τους, οι επιστήμονες και το υπόλοιπο προσωπικό βρίσκουν πολλούς τρόπους να γιορτάσουν με τους συναδέλφους τους. 

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός 

Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα φθάνει έως και στο διάστημα, σε απόσταση 420 χιλιομέτρων από τον πλανήτη Γη. Κάθε χρόνο, όσοι βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στήνουν το δικό τους χριστουγεννιάτικο πάρτι, με γαλοπούλες, γλυκά και πολύχρωμα στολίδια.  

Μάλιστα, επειδή αρκετοί αστροναύτες είναι Ρώσοι, κάνουν διπλά Χριστούγεννα, μία στις 25 Δεκεμβρίου και μία στις 7 Ιανουαρίου (σύμφωνα με το ρωσικό ορθόδοξο ημερολόγιο). 

Πηγή: moneyreview.gr