Μπ. Ακήφογλου: Η πολιτική δεν απασχολεί ιδιαίτερα την μειονότητα

Για την συμμετοχή μειονοτικών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της Ξάνθης ο πρ. βουλευτής Ν.Δ σχολιάζει στη «Θ»

Υπήρξε βουλευτής της Ν.Δ και στέλεχος της μειονότητας, ενώ το όνομά του συζητήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις εντός και εκτός βουλής, τόσο την περίοδο της κοινοβουλευτικής του πορείας, όσο και αργότερα (εσωκομματικές ΠΑΣΟΚ κλπ). Ο λόγος για τον Ξανθιώτη γιατρό Ακήφογλου Μπιρόλ, ο οποίος μίλησε στη «Θ» με αφορμή την συγκρότηση εθνικών ψηφοδελτίων, σε σχέση πάντοτε με την συμμετοχή υποψηφίων από την μειονότητα. Ο κ. Ακήφογλου δήλωσε αρχικά πως οι νέοι –ιδιαίτερα- μουσουλμάνοι αποστασιοποιούνται από την πολιτική και γενικότερα η πολιτική είναι κάτι που φαίνεται ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα τα μέλη της μειονότητας. Χαρακτηριστική δε είναι και η άποψη του κ. Ακήφογλου για τις σχέσεις των κομμάτων με την μειονότητα, λέγοντας πως… κανένα κόμμα δεν την εκφράζει περισσότερο ή λιγότερο από κάποιο άλλο…

«ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ – ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το πώς εκτιμά την εξέλιξη των εθνικών εκλογών και την πρόθεση ψήφου των μουσουλμάνων, ο κ. Ακήφογλου απαντά: «αυτές οι εκλογές θα είναι δύσκολες για την μειονότητα. Αυτό διαβλέπω. Δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που να εκφράζει όλη την μειονότητα, περισσότερο από κάποιο άλλο. Οι νέοι της μειονότητας – όπως όλη η νεολαία – έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική. Η πολιτική είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί την μειονότητα γενικώς.  Ίσως και να μην την απασχολεί καθόλου. Θα έρθει δηλαδή η ώρα των εκλογών και θα πάνε να ψηφίσουν μόνον και μόνον επειδή είναι εκλογές (και αν πάνε να ψηφίσουν). Δεν υπάρχει ενθουσιασμός».

«ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΔΡΕΣ- ΔΥΣΤΟΚΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ Ν.Δ»

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις του για τις εκλογές και τους υποψηφίους της Ν.Δ από την μειονότητα, ο κ. Ακήφογλου, επισήμανε στην «Θ» ότι «πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση. Εκ των πραγμάτων, στις επικείμενες εκλογές οι έδρες της Ξάνθης παραμένουν τρεις και τα κόμματα θα μοιραστούν από μία έδρα. Υπάρχουν υποψήφιοι από την μειονότητα που μπαίνουν για να «στολίσουν» τα ψηφοδέλτια και υποψήφιοι που μπαίνουν για να πρωταγωνιστήσουν (έχουν σκοπό να εκλεγούν). Κάποιοι άλλοι ξέρουν εκ των πραγμάτων ότι η εκλογή τους έχει κάποιες λίγες πιθανότητες. Προσωπικά λοιπόν νομίζω ότι θα μοιραστούν οι τρεις έδρες. Υπάρχει δυστοκία για την Ν.Δ. Δεν ξέρω αν αυτή η δυστοκία είναι προς το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη ή γενικώς προς το κόμμα. Έρχεται στην μειονότητα, όταν έρχονται οι εκλογές. Το κόμμα – εκτός της περιόδου εκλογών – δεν ασχολείται να εγγράψει μέλη, να ανανεώσει τα μέλη, να κάνει δραστηριότητες. Όλα αυτά, θέλουν δράση».

«Η ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Σε σχόλιο της «Θ» για το ότι πρόκειται ωστόσο για την Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη που εδραίωσε την ισονομία και ισοπολιτεία, ο ίδιος τονίζει ότι «αυτό ισχύει. Για μια ευρωπαϊκή χώρα, ισχύει και πρέπει να είναι έτσι. Το ξεκίνησε ο πατέρας του Μητσοτάκη και το συνεχίζει η ελληνική πολιτεία με όποιο κόμμα και αν έρθει στην εξουσία. Το σέβεται και το εφαρμόζει με το παραπάνω».

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»

Αναφορικά με τα προβλήματα της μειονότητας σήμερα, ο ίδιος εξηγεί ότι «νομίζω ότι το πρώτο θέμα είναι η οικονομία και η ανεργία. Επίσης, το θέμα της υγείας είναι μεγάλο πρόβλημα (και με απασχολεί και εμένα ως επαγγελματία του χώρου). Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να στήσουμε ένα σωστό Σύστημα Υγείας όλα αυτά τα χρόνια και παραμένει αυτό το σύστημα. Παγκοσμίως φτιάχνουν καινούρια νοσοκομεία, καινούριες μονάδες και εμείς προσπαθούμε – δυστυχώς – να τα συρρικνώσουμε. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Ο ανασφάλιστος δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετηθεί σε ιδιώτες γιατρούς για να πάει να γράψει τα φάρμακά του. Αναγκάζεται και πάει να «στηθεί» στις ουρές για να γράψει ένα χάπι για την πίεσή του, για την καρδιά του κλπ. Ιδίως οι χρόνιοι πάσχοντες. Χωρίς χρήματα, δεν μπορεί να γίνει ένα σύστημα υγείας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αυτές οι οικονομικές δυνατότητες. Με τα μνημόνια και με τις καραντίνες, όλα έχουν οπισθοχωρήσει ενώ κάποιες άλλες χώρες είχαν προβλέψει και έχουν στήσει κάποια συστήματα υγείας και προχωρούν όσο μπορούν. Εμείς ακόμη δεν το έχουμε στήσει».

«ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΘΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΙΘΑΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ – ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Κλείνοντας, σε άλλη ερώτηση της «Θ» για το αν ο ίδιος θα αποδέχονταν ενδεχομένως πρόταση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του Ν. Ξάνθης – καθώς στο παρελθόν αποτέλεσε «δυνατό χαρτί» της μειονότητας – ο κ. Ακήφογλου, απαντά:

«Θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ. Δεν με ενθουσιάζει. Αυτό έπρεπε να το είχε σκεφτεί το κόμμα και στις προηγούμενες εκλογές. Στις προηγούμενες εκλογές, έκαναν ένα ψηφοδέλτιο χωρίς να ρωτήσουν κάποιους. Όταν προσεγγίζεις έτσι το θέμα, είναι πολύ δύσκολο στις επόμενες εκλογές να μπορέσεις να ανατρέψεις κάποια πράγματα».