Μην ευτελίζετε τις παρελάσεις…

Μην ευτελίζετε τις παρελάσεις…

Σχισμένα μπλου τζιν, πουκάμισα δεμένα επάνω από τον… αφαλό, μακό μπλουζάκια με διάφορες αναγραφές, όπως π.χ. «rock and roll» και φυσικά με φούστες πάνω από το… βρακί! Κάπως έτσι παρέλασαν το περασμένο Σάββατο στην Ξάνθη κάποιες μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου! Όχι, δεν τα «βάζω» με τα παιδιά, ούτε με τις οικογένειές τους… Προφανώς για τους δικούς τους λόγους έστειλαν τα παιδιά τους στην παρέλαση και εμφανίσθηκαν, όπως εμφανίσθηκαν… Ακέραιη την ευθύνη την φέρνουν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των παρελάσεων, οι Γυμνασιάρχες, οι Λυκειάρχες και η Δ/ντρια της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης! Αυτά τα «καραγκιοζλίκια» πρέπει να τελειώνουν κάποια στιγμή… Το είπαμε πολλές φορές πως όποιος δεν θέλει να τιμήσει όπως πρέπει τους ήρωες αγωνιστές της πατρίδας μας, δεν έχει παρά να καθίσει στο σπίτι του και να κάνει την «πασαρέλα» του το βράδυ στα μπαράκια… Πρέπει όμως και ο Μητροπολίτης μας να πάρει θέση και να τραβήξει κανένα «αυτί» εκπαιδευτικών γιατί το πράγμα ξέφυγε πλέον…

Καλού κακού…

Σε πρώτη φάση δείχνει ευχάριστο και αισιόδοξο, το γεγονός δηλαδή της φιλικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και Συρία. Ανταλλαγή ευχών για την επέτειο απελευθέρωσής μας από τους… τούρκους (!), αβρότητες και κανακέματα, από την μία δημιουργούν ένα κλίμα αισιοδοξίας για τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών -που μέχρι πριν από λίγο καιρό ήταν κάκιστες- αφετέρου μας γεμίζουν με ερωτηματικά για το αν πρόκειται για την πραγματικότητα ή για κάτι άλλο… Αποτελεί δογματική άποψή μου το γεγονός ότι οι τούρκοι ποτέ δεν προχωρούσαν σε θερμά επεισόδια ή ακόμη και σε πόλεμο όταν οι σχέσεις μας ήταν τεταμένες και όταν η χώρα μας περίμενε το επόμενο βήμα τους… Η ιστορία των τελευταίων συγκρούσεων, είτε επρόκειτο για πολέμους, είτε για πογκρόμ, είχε να κάνει πάντοτε με προβοκάτσιες των τούρκων και με χτυπήματα πίσω από την πλάτη σε περιόδους νιρβάνας! Ελπίζω αυτή τη φορά η σύγκλιση των δύο κρατών να είναι ουσιαστική και να έχει να κάνει με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που τόσο ανάγκη την έχουμε και οι δύο λαοί. Θα πρέπει όμως να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα και τις «κεραίες» πάντοτε τεταμένες. Για καλό και για κακό…

Η «φτώχεια» θέλει… καλοπέραση και «χλίδα»!

Ρε παιδιά, δε συνάδει η εικόνα που βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων με τους πολίτες σχεδόν στο σύνολό τους να κάνουν λόγο για «όρια της φτώχειας», για ανέχεια, για «κακομοιριά» και την ίδια στιγμή να ψάχνεις να βρεις τραπέζι το Σαββατοκύριακο σε ταβέρνες και να μην βρίσκεις ούτε για δείγμα! Για παράδειγμα το περασμένο Σαββατοκύριακο (και τις δύο ημέρες) δεν υπήρχε περίπτωση να βρει κάποιος τραπέζι αν δεν είχε κάνει προκρατήσει προ… μίας εβδομάδας για να φάει… μπακαλιάρο σκορδαλιά ή την επόμενη ημέρα για να φάει ένα ψάρι ή οτιδήποτε άλλο… Ακόμη και με τις τιμές στα ύψη τα πάντα ήταν «φίσκα»! Κι αν πάμε σε μεγαλύτερες πόλεις (π.χ Θεσσαλονίκη), πληροφορήθηκα ότι έπρεπε να κλείσεις ένα μήνα πριν για ένα τραπέζι στα «Μπακαλιαράκια»! Την ίδια στιγμή λέει, έχουν κλείσει το 80% των ξενοδοχείων στα ακριβότερα νησιά, τέσσερις μήνες πριν από την υψηλή τουριστική σεζόν, ενώ για το Πάσχα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα ελεύθερο δωμάτιο σχεδόν σε όλες τους τουριστικές εγκαταστάσεις της Ελλάδας! Και μιλάμε για εγχώριο τουρισμό και όχι για τουρίστες του εξωτερικού! Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες «απολαύσεις», κάνοντας μία μικρή στατιστική βλέπουμε την αλματώδη αύξηση πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων και μάλιστα των ακριβότερων, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην περιοχή της Θράκης τα περισσότερα από αυτά αγοράζονται  από μουσουλμάνους συμπατριώτες μας. Και φυσικά με δεδομένο ότι οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί αλματωδώς την τελευταία διετία σε όλη την χώρα. Μετά απ’ όλα αυτά εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Λίγο σεβασμός επιτέλους…

Το γεγονός ότι είμαστε στην πολιτισμένη Ελλάδα και όχι σε χώρα της Ασίας, δεν σημαίνει ότι δίνεται το δικαίωμα στους επαγγελματίες καταστημάτων αναψυχής που δραστηριοποιούνται απέναντι σε Ιερούς Ναούς να μην σέβονται την ώρα των θρησκευτικών τελετών και να βάζουν την μουσική πιο δυνατά και από τον ήχο της… καμπάνας την στιγμή που μέσα ψάλλουν οι ιερείς και οι ψαλτάδες. Και δεν συμβαίνει μόνον στον Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας όπου την ώρα των Χαιρετισμών απέναντι κάποια καφέ συναγωνίζονται με την μουσική τον ήχο του μεγαφώνου της εκκλησίας, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις όπου λειτουργούν διάφορα καφέ- αναψυκτήρια ακριβώς απέναντι από Ιερούς Ναούς. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να σεβαστούν την ώρα της λειτουργίας και να σερβίρουν τον καφέ χωρίς μουσική υπόκρουση για μία ώρα! Και στην προκειμένη περίπτωση φυσικά δεν φταίνε μόνο οι επαγγελματίες, αλλά και οι ίδιοι οι θαμώνες που καταδέχονται να κάθονται «φάτσα» από την εκκλησία για να πίνουν εκείνη την ώρα τον καφέ τους με μουσική υπόκρουση την στιγμή λειτουργίας της εκκλησίας. Κανένας σεβασμός στα «Ιερά και τα Όσια» πια;

Του Τένη Καμαρίδη