Με μικτό σύστημα εκπαίδευσης και ευθυγραμμισμένη… κορωνοϊκά η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης

Φ. Μάρης: «Υπάρχει όλος ο μηχανισμός για τον CoviD και συγκεκριμένο σύστημα ανά τμήμα»
«Έφτασε στην  Ξάνθη το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών» σημειώνει ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ στην «Θ»
Με «μικτό» σύστημα εκπαίδευσης, ξεκίνησε η «κορωναϊκή» χρονιά για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, με τους περισσότερους φοιτητές (πρωτοετείς αλλά και παλαιότερων ετών) να βρίσκονται ήδη στην πόλη, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης, ο οποίος αναφέρεται τόσο στην προεργασία του ιδρύματος, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων όσο και στον «μηχανισμό» που έχει δημιουργηθεί για κάθε τμήμα όπου έχει ορισθεί και ο υπεύθυνος που θα λαμβάνει την ενημέρωση των μελών της κοινότητας, σε περίπτωση υπόπτων ή και (ω μη γένοιτο) θετικών κρουσμάτων, προκειμένου να ενημερώνονται άμεσα για ο,τιδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και η αρμόδια επιτροπή του πανεπιστημίου,  για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας covid.
«ΜΙΚΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΑ – ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΕΣ»
Αναλυτικότερα ο κ. Μάρης ανέφερε ότι «κατά αρχήν ολοκληρώθηκε το σύνολο των προμηθειών σε υλικά που ήταν απαραίτητα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Τοποθετήθηκαν σε όλους τους χώρους τα υλικά, οι πινακίδες, χαρτογραφήθηκε ο κάθε χώρος εκπαίδευσης και εργαστηρίων σε ο,τι αφορά στην χωρητικότητα και έγινε ήδη όλη αυτή η προεργασία.
Με αυτόν τον τρόπο, την περασμένη Δευτέρα, ξεκινήσαμε σε όλο το κομμάτι του πανεπιστημίου, ειδικά στα 5 τμήματα της Πολυτεχνικής, ένα μικτό σύστημα δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον νόμο, όλα τα εργαστήρια και όλες οι ασκήσεις γίνονται δια ζώσης και τα μεγάλα ακροατήρια γίνονται εξ αποστάσεως, αλλά εκεί ακριβώς, στην Πολυτεχνική και σε όλα τα τμήματα, με ιδιαίτερη χαρά και πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης νομίζω, οι συνάδελφοι παρέχουν και φροντιστηριακά μαθήματα δια ζώσης. Δηλαδή χωρίσαμε τμήματα και τα μεγάλα ακροατήρια, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε σε χώρους και ανθρώπινο δυναμικό κάνουν και κάποιες φυσικές παρουσίες, καλύπτοντας και το κομμάτι του νόμου που συνιστά αυτό. Επίσης έχουμε την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε και έναν αριθμό υποτρόφων μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων για να βοηθήσουν ολη αυτήν την διαδικασία, κυρίως των εργαστηριακών ασκήσεων στα προγράμματα σπουδών μας, ενώ έγινε κατά αρχήν η συζήτηση, τα τμήματα κατέγραψαν τις ανάγκες τους και είμαστε πάρα πολύ κοντά να αξιοποιήσουμε και αυτήν την δυνατότητα που μας έδωσε με έκτακτη χρηματοδότηση το υπουργείο, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
«ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ»
Αναφορικά με τους φοιτητές που έχουν έρθει φέτος για να ξεκινήσουν τα μαθήματα – σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και πάντα με φόντο τον covid -19 ο ίδιος επισήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φοιτητών είναι ήδη στην πόλη της Ξάνθης, όπως βλέπουμε εμείς. Και οι πρωτοετείς φοιτητές για τους οποίους υπάρχει μέριμνα, αλλά και οι φοιτητές των παλαιότερων ετών. Αυτό που έχουμε εμείς ως στόχο με βάση τις δυνατότητές μας, είναι ο κάθε φοιτητής (εξυπηρετώντας τα προγράμματα σπουδών) να έχει φυσική παρουσία στο πολυτεχνείο τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Νομίζω ότι μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφής των πρωτοετών φοιτητών, που γίνεται αυτές τις ημέρες και των αντίστοιχων δηλώσεων μαθημάτων, μέχρι τις 26 Οκτωβρίου (που δίνει την δυνατότητα ο νόμος) θα έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά. Πραγματικά νομίζω ότι κάπου πριν την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου, θα έχουμε την εικόνα, που εμείς τουλάχιστον μέχρι στιγμής, νομίζουμε ότι θα είναι πολύ καλή και είμαστε αισιόδοξοι για αυτό. Πάντα βέβαια, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα έτσι ώστε να μην εντοπιστούν προβλήματα με την εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων».
«ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑ ΤΜΗΜΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ»
Σε ο,τι αφορά στην υγειονομική ασφάλεια των φοιτητών (καθώς η πλειονότητα έχει έρθει από άλλες πόλεις και ενδεχομένως να χρειαστεί η εξέτασή τους) ο Αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης, σημειώνει ότι «όλα αυτά εμπίπτουν στην ατομική ευθύνη του καθενός. Δηλαδή αν κάποιος φοιτητής και οποιοσδήποτε συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο μετακινηθεί προς την Θράκη από μια άλλη περιοχή είτε αυτή έχει αυξημένο φορτίο είτε όχι, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Πρέπει να παραμένει – σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις οδηγίες – περιορισμένος για κάποιες μέρες αν έχει ο ίδιος το παραμικρό σύμπτωμα. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε μια διαδικασία η οποία περιγράφεται με πρωτόκολλο και πρέπει (υποχρεούται) το κάθε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας (είτε φοιτητής είτε καθηγητής είτε υπάλληλος είτε στέλεχος)  με ένα συγκεκριμένο σύστημα ανά τμήμα, με υπεύθυνο που υπάρχει, να ενημερώσει για ένα θέμα που έχει να κάνει με πιθανά συμπτώματα ή και κρούσμα ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία που περιγράφεται ακριβώς από τον νόμο. Συγκεκριμένα, έχει ορισθεί από το κάθε τμήμα υπεύθυνος ο οποίος δέχεται είτε τηλεφώνημα είτε mail την οποιαδήποτε ενημέρωση από οποιοδήποτε φοιτητή της ακαδημαϊκής κοινότητας του τμήματός του και από εκεί και πέρα ενημερώνονται και οι πρυτανικές αρχές και η αντίστοιχη επιτροπή για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας covid για να ακολουθηθεί αυστηρά το πρωτόκολλο, όπως περιγράφεται. Υπάρχει όλος ο μηχανισμός. Να πω επίσης ότι το Υπολογιστικό Κέντρο μας, σε συνεργασία με μέλη της επιτροπής και μέλη της Ιατρικής Σχολής μας, έχουν δημιουργήσει και τρία videos που δίνουν οδηγίες ακόμη και για τους καθαρισμούς των εργαστηρίων σε όποιον συμμετέχει σε οποιαδήποτε ερευνητική ή εκπαιδευτική δραστηριότητα, για να μην υπάρχουν «κενά» στην πληροφόρηση αυτή. Είναι διαθέσιμα σε όλους και πιστεύουμε ότι και με την προσωπική ενημέρωση που λαμβάνουν όλοι με mail ότι θα είμαστε στο επίπεδο που απαιτείται για αυτές τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτή η περίοδος του Οκτωβρίου, γιατί στην ουσία αναπτύσσεται όλη αυτή η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα και πρέπει να γίνει ομαλά και σωστά αλλά και καλύπτοντας όλα τα πρωτόκολλα που υπάρχουν. Στόχος μας είναι στο τέλος αυτού του μήνα, να έχουμε κατακτήσει μια εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε συνθήκες όπως αυτές που ζούσαμε πριν την πανδημία».