Το σημερινό status της μελισσοκομίας στην Ξάνθη

Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα…

Μιλά στην «Θ» ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ξάνθης

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας η σημερινή και η «Θ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του νεοσύστατου Μελισσοκομικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιώργο Μίχου, ο οποίος  αναφέρθηκε στο θέμα που άλλοτε ταλάνιζε τους μελισσοπαραγωγούς, αυτό της καταπολέμησης των κουνουπιών, το οποίο ωστόσο,  όπως τονίζει «δεν είναι και τόσο τραγικό».

 Στον αντίποδα, ο ίδιος, αναφερόμενος στα θέματα που αντιμετωπίζει το πλασματάκι στο οποίο βασίζεται η ζωή στον πλανήτη, στέκεται τόσο σε κάποιους αγροτικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα (βαμβάκι) όσο και στον μελισσοφάγο, το πτηνό που δημιουργεί έντονο πρόβλημα σε όλη την ΠΑΜΘ, θέμα για το οποίο ο σύλλογος θα θέσει υπόψη των αρμοδίων παραγόντων της Περιφέρειας.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ – ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΚΥΡΙΩΣ, ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΙΑ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Μίχου, εξήγησε στην «Θ» ότι «το επάγγελμα περνά μεγάλη κρίση τώρα τελευταία και λόγω της κλιματικής αλλαγής γιατί έχουμε έντονες ξηρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Όσον αφορά στα κουνούπια, το ζήτημα δεν είναι τόσο τραγικό, διότι οι ψεκασμοί που γίνονται – καθώς έχουμε έρθει σε επαφή με την Διεύθυνση Υγείας – δεν είναι πάντα με εντομοκτόνα. Γίνονται με κάποιο βάκιλο που δεν πειράζει τις μέλισσες. Και όταν χρησιμοποιούν εντομοκτόνα, κάνουν συγκεκριμένες εφαρμογές, σε συγκεκριμένες ώρες και σε συγκεκριμένο ύψος. Δεν ψεκάζουν όπου βρουν δηλαδή. Σαφέστατα τα φάρμακα είναι πιο ήπια. Υπάρχει μελέτη και μέριμνα. Είμαστε σε επαφή με την Διεύθυνση Υγείας και οι άνθρωποι αυτοί το διαχειρίζονται πάρα πολύ καλά το θέμα. Οι ψεκασμοί  που ενοχλούν τα μελίσσια, είναι κυρίως οι αγροτικοί ψεκασμοί, αλλά και πάλι όχι όλοι. Είναι αυτοί που ασυνείδητα γίνονται πάνω σε ανθοφορίες. Είναι – για παράδειγμα – κάποιες ανθοφορίες όπως αυτή του βαμβακιού, που δεν μπορείς να αποφύγεις τον ψεκασμό καθώς και αυτοί οι άνθρωποι έχουν να κάνουν την δουλειά τους. Ψεκάζουν πρωινές ώρες. Εάν ψεκάσουν βραδινές ώρες, φυσικά η ζημιά είναι λιγότερη, γιατί η μέλισσα δεν πετά, οπότε «γλιτώνει» κάτι. Τα φάρμακα αυτά είναι εντομοκτόνα και σαφώς και επηρεάζουν τα μελίσσια. Η σύσταση από την πλευρά μας, υπάρχει πάντα. Το θέμα είναι κατά πόσο τηρείται το να ψεκάζουν βραδινές ώρες. Έπειτα, για να φύγουμε εμείς από ένα μέρος με τα μελίσσια, δεν είναι τόσο απλ΄’ο. Φυσικά και αν έχουμε την ενημέρωση, θα φύγουμε, αλλά υπάρχει μια δουλειά από πίσω. Πρέπει να γίνει κανονική μεταφορά. Δεν μπορείς να κλείσεις τα μελίσσια, να τα αφήσεις εκεί και να μην βγουν. Υπάρχει θέμα».

«ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΦΑΓΟΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ – 600-700 ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – 37 ΜΕΛΗ ΑΡΙΘΜΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ»

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι «το πιο έντονο πρόβλημα των μελισσοκόμων και πέρσι και φέτος, σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι οι Μελισσοφάγοι. Χάνουμε την παραγωγή μας. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό πρόβλημα. Δεν ξέρω ποια είναι η λύση, αλλά ετοιμαζόμαστε να πάμε στην Περιφέρεια για αυτό το ζήτημα. Οι μελισσοκόμοι στον Ν. Ξάνθης αριθμούν περί τους 600-700. Ο Σύλλογός μας έχει 37 μέλη, δεδομένου ότι είναι νεοσύστατος. Εμείς κάνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους να εγγραφούν, διότι κανείς δεν περισσεύει».