«Κοπάνα» από το κλασικό μάθημα, για χάρη του αθλητισμού, από τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης

Στο πλαίσιο της χθεσινής Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού – Επίσκεψη της «Θ» στο 6ο Δημοτικό

Μιλούν στην «Θ» η Δ/ντρια Α’ Βάθμιας Εκπ/σης και ο Δ/ντής του σχολείου

Στο…σπίτι τους άφησαν χθες τα μολύβια, τα τετράδια και τα βιβλία οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης, καθώς η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού, «απαιτούσε» αθλητικές δραστηριότητες και δράσεις με επίκεντρο τον αθλητισμό εντός των τάξεων αλλά και στους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων. Η «Θ» επισκέφθηκε χθες το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί απόλαυσαν μια διαφορετική από την κλασική σχολική ημέρα, γεμάτη απο αθλήματα και ζωγραφιές.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Διευθυντής του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χρήστος Γερακάκης και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφία (Εύη) Στυλιανίδου, η οποία επισκέφθηκε το εν λόγω Δημοτικό για να παρακολουθήσει από κοντά τους μικρούς αθλητές και να συγχαρεί το διδακτικό προσωπικό του σχολείου, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Χρ. Γερακάκης: «Δεν ακολουθείται το κλασικό, τυπικό, ωρολόγιο πρόγραμμα, γίνονται διάφορες άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν είτε με διάφορες κατασκευές είτε με εικαστική δράση είτε με προβολές videos που έχουν σχέση με τον αθλητισμό»
Ε. Στυλιανίδου: «Στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, φέτος θα ξεκινήσουμε και το μάθημα της κολύμβησης για τα παιδιά της Γ΄Δημοτικού. Το μήνυμα είναι: ‘’Κάθε τρίμηνο μια μέρα σχολικού αθλητισμού’’»

«ΓΙΑ ΕΝΑΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΠΑΥΛΑ ΛΟΓΩ COVID, ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Γερακάκης επισήμανε ότι «για ένατη συνεχή χρονιά – με μια ανάπαυλα λόγω του covid – υλοποιείται το πρόγραμμα της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, με διάφορες αθλητικές δράσεις των τμημάτων, με την συνδρομή των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής αλλά και όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου, τόσο στον αύλειο χώρο όσο και μέσα στις τάξεις. Δεν ακολουθείται το κλασικό, τυπικό, ωρολόγιο πρόγραμμα, αλλά μέσα στα πλαίσια του ίδιου κύκλου εργασίας (με τα ήδη υπάρχοντα διαλείμματα και τις διδακτικές ώρες) γίνονται διάφορες άλλες δραστηριότητες στα τμήματα που έχουν να κάνουν είτε με διάφορες κατασκευές είτε με εικαστική δράση είτε με κάποιες προβολές συγκεκριμένων videos που έχουν σχέση με τον αθλητισμό (π.χ. αναφορές στην Ολυμπιάδα του 2004 και άλλες δραστηριότητες αθλητικού περιεχομένου). Τα παιδιά, εναλλάσσονται καθόλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, ακολουθώντας το τυπικό ωράριο των διαλειμμάτων και των διδακτικών ωρών. Είναι μια πάρα πολύ χαρούμενη ημέρα και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και από την πορεία των δράσεων που υλοποιούνται και χαιρόμαστε και εμείς κοντά στους μαθητές μας αυτήν την ημέρα του αθλητισμού. Τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί, ξεφεύγουν από το κλασικό μάθημα και αφήνονται οι ίδιοι να αυτενεργήσουν, να προγραμματίσουν, να συμμετέχουν, να δράσουν. Να νιώσουν δηλαδή, μια διαφορετική ημέρα μέσω των αθλητικών δραστηριοτήτων. Τέλος, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και σημασία και στο μάθημα της φυσικής αγωγής μέσω αυτών των δράσεων».

«ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΝΑ ΕΣΤΙΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ…»

Από την πλευρά της  η κ. Στυλιανίδου τόνισε ότι «Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ξάνθης πραγματικά τιμά τον αθλητισμό αλλά και αποδέχεται τον αθλητισμό στον χώρο της. Παρότι οι μαθητές διδάσκονται το μάθημα Φυσικής Αγωγής, την σημερινή ημέρα απολαμβάνουν την χαρά και εστιάζουν μόνον στον αθλητισμό. Αυτό, γίνονταν και παλαιότερα στα Γυμνάσια,  όταν ήμασταν εμείς μαθητές . Πραγματικά είναι πολύ σημαντικό και θα έπρεπε να έχουμε μια μέρα για κάθε τρίμηνο που να αφορά στον αθλητισμό και να δραστηριοποιούνται τα παιδιά σε όλα τα γήπεδα της Ξάνθης και ιδιαιτέρως του Δήμου Ξάνθης, γιατί έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε πολλά γήπεδα (και κλειστά) και να χαίρονται και εκτός του σχολείου. Διότι, δυστυχώς, θα πρέπει σήμερα να επισημάνουμε ότι «κλείσαμε» τις αυλές του σχολείου με πρόσθετα κτίρια, με πρόσθετες κατασκευές, με αποτέλεσμα να μην έχουν απομείνει αύλειοι χώροι, για πολλές και σημαντικές αθλητικές δραστηριότητες σε όλη την σχολική περίοδο. Έτσι λοιπόν, εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε την πολύ μεγάλη χαρά των παιδιών, την πολύ μεγάλη δραστηριοποίηση όλων των εκπαιδευτικών και όχι μόνον των εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής, διότι η συνολική οργάνωση της σχολείων απαιτεί την συνδρομή και την σύμπνοια όλων των εκπαιδευτικών για να μπορέσουν τα παιδιά να λειτουργήσουν οργανωμένα. Αυτή η μέρα, απαιτεί μεγαλύτερη εγρήγορση από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, διότι έχει κατά μια έννοια, μεγαλύτερη ελευθερία και έτσι χαιρόμαστε γιατί πραγματικά έχουμε το καταπληκτικό αποτέλεσμα όλων των σχολείων».

«ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Γ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΕΤΟΣ – ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ»

Επίσης, η κ Στυλιανίδου,  σημείωσε με έμφαση ότι «στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, φέτος θα ξεκινήσουμε και το μάθημα της κολύμβησης για τα παιδιά της Γ΄Δημοτικού. Έτσι λοιπόν, από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον έχουμε ετοιμαστεί πυρετωδώς και με εκπαιδευτικούς και με υλικό αλλά και με την συνδρομή του Δήμου Ξάνθης και την συνεργασία μας για όλο αυτό το εγχείρημα, θα έχουμε την χαρά να σας καλέσουμε και στην πρώτη ημέρα κολύμβησης. Πραγματικά ευχόμαστε να είναι πολύ γερά τα παιδιά μας. Εμείς συμβάλλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και μέσα από αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες και το μήνυμα είναι: «Κάθε τρίμηνο μια μέρα σχολικού αθλητισμού» και «αυλές με γήπεδα όπου θα έχουν την δυνατότητα τα παιδιά να δραστηριοποιούνται περισσότερο στην γυμναστική και μέσα στο σχολικό ωράριο».