Καταγγελίες για προκλήσεις από Τούρκους αλιείς στο Θρακικό Πέλαγος

Για ενδεχόμενο ακόμη και «θερμού» επεισοδίου έκανε λόγο, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5fm, o πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων στο Θρακικό Πέλαγος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Xronos.gr, ο αλιέας συναντήθηκε πριν μερικές ημέρες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, που περιόδευσε στον Έβρο, και στον οποίο «επισημάναμε τα γεγονότα με τους Τούρκους αλιείς στην περιοχή μας και την πλήρη ανικανότητα ελέγχου των χωρικών μας υδάτων, γιατί περί αυτού πρόκειται».

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Τούρκοι αλιείς μπαίνουν «στα 6 ναυτικά μίλια (της Ελλάδας) και όπου τους δίνεται η ευκαιρία -και τους δίνεται σε καθημερινή βάση σχεδόν- έχουν κατέβει μέχρι και τα 2 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών μας, Σαμοθράκης ή Λήμνου». Το φαινόμενο, όπως σημείωσε, έχει παρατηρηθεί και στις εκβολές του Έβρου, όπως και νοτιότερα στο Αιγαίο από τον Άη Στρατή μέχρι τη Λέσβο.

Ο κος Σαρίκας έκανε λόγο για «πλήρη αγανάκτηση από τους συναδέλφους» από και πρόσθεσε: «Φοβάμαι πάρα πολύ, ότι -επειδή έχουν εξαντληθεί τα όρια της υπομονής μας εδώ και πολύ καιρό- μην έχουμε κάποιο θερμό επεισόδιο, γιατί το θράσος των Τούρκων συναδέλφων μας είναι πλέον απύθμενο, όταν βλέπουν πως υπάρχει πλήρης ανυπαρξία από επίσημη ελληνική παρουσία. Εμείς όταν βλέπουμε κάτι τέτοιο το καταγγέλλουμε κατευθείαν, αλλά τί γίνεται; Απολύτως τίποτα, το απόλυτο μηδέν, η απόλυτη ανυπαρξία».

Ο πρόεδρος των αλιέων κατηγορεί επίσης το Λιμενικό πως «βρίσκει παραβάσεις σε Έλληνα ψαρά για 30 μέτρα και 5 λεπτά, αλλά (όχι στο ότι) παραβιάζουν οι Τούρκοι για τόσα μίλια και πολλές ώρες τα χωρικά μας ύδατα».

Πηγή: Xronos.gr