Επικίνδυνες οι κατασκευές στο παζάρι της Ξάνθης

Προειδοποιούν οι μικροπωλητές, αλλά παραμένουν…

Ηλ. Συμεών: «Θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα από τα παλιά στέγαστρα»

Ήταν ένα Σάββατο του Ιανουαρίου του 2024,  όταν σημειώθηκαν ζημιές από τον αέρα στο Παζάρι Ξάνθης, με τις «σιδεριές» των στεγάστρων να πηγαινοέρχονται και μια από αυτές να «γκρεμίζεται», εγκυμονώντας κινδύνους για τους μικροπωλητές και τους καταναλωτές. Αντίστοιχη επικινδυνότητα, συνάντησαν το προ-περασμένο Σάββατο και όσοι βρέθηκαν στο ίδιο μέρος, καθώς οι άνεμοι που έπνεαν ήταν ισχυροί και τα σίδερα των στεγάστρων χτυπούσαν δεξιά κι αριστερά στις βάσεις τους.

Και ενώ η ανάγκη για την γενικότερη ανάπλαση της λαϊκής αγοράς, προκειμένου να πάρει «ζωή από την αρχή», ήταν και είναι επιτακτική, εντούτοις– εδώ και πολύ καιρό, αφού το ζήτημα είναι διαχρονικό και αφορά και στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Ξάνθης – τίποτα δεν έχει αλλάξει, ούτε ως προς τα στέγαστρα, ούτε όμως ως προς τον νέο κανονισμό λειτουργίας του παζαριού, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος των Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Ξάνθης κ. Ηλίας Συμεών.

«ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΑΛΛΑ….ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Συμεών επισήμανε στην «Θ» ότι «είναι θέμα χρόνου να γίνει ζημιά. Είναι θέμα χρόνου να κοστίσει ενδεχομένως και κάποια ανθρώπινη ζωή, όπως συνέβη πριν κάποια χρόνια στην περιοχή του Λιμνίου όπου είχε πέσει το δέντρο και είχε σκοτώσει άνθρωπο. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου και κάνω έκκληση στους διοικούντες, στον νέο Δήμαρχο Ξάνθης, ώστε να γίνει ξανά το παζάρι πόλος έλξης τουρισμού, αλλά να προστατεύσουμε και τους καταναλωτές, τους μικροπωλητές, την ανθρώπινη ζωή που είναι ο,τι πιο σημαντικό στον κόσμο. Πρέπει να αλλαχθούν τα στέγαστρα, πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε για να τοποθετηθούν νέα, γιατί είναι εστία κινδύνου. Δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής, ούτε από την προηγούμενη διοίκηση, η οποία είχε ξεκινήσει κάτι αλλά είχε μείνει στα χαρτιά. Και με τις δυο – τρεις συναντήσεις που κάναμε με τον νέο Δήμαρχο Ξάνθης, μου είπε ότι το έχει βάλει στον νέο σχεδιασμό, για την ανάπλαση όλης της λαϊκής αγοράς και περιμένουμε και εμείς πέντε με έξι μήνες τώρα για να δούμε τι μέλλει γενέσθαι γύρω από αυτό. Παρόλα αυτά εμείς τείνουμε χείρα φιλίας απέναντι στον νέο Δήμαρχο Ξάνθης, να δει το πρόβλημα, να σκύψει πάνω από αυτό, διότι είναι πολύ σημαντικό για την ανθρώπινη ζωή των πολιτών, των μικροπωλητών, των καταναλωτών, των τουριστών και δεν είναι δείγμα πολιτισμού να υπάρχουν αυτά τα σίδερα στο κέντρο της πόλης, που χρονολογούνται από το 1993 επί Φιλίππου Αμοιρίδη. Πρέπει οπωσδήποτε να το θέσει ως προτεραιότητα ο νέος Δήμαρχος».

«ΟΥΤΕ Ο ΝΕΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ»

Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα πάντως δεν υπάρχει ούτε ο νέος κανονισμός λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε, διότι δεν μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ο,τι ώρα θέλει ο  καθένας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα σκουπίδια χωρίς να μπαίνει πρόστιμο. Εμείς έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και ζητούμε να μπαίνουν πρόστιμα στον κάθε μικροπωλητή ο οποίος αφήνει τα σκουπίδια του στο παζάρι. Τα έχουμε συζητήσει αυτά με τον Δήμαρχο. Είναι πρόταση και απαίτηση δική μου να μπαίνουν πρόστιμα στον κάθε μικροπωλητή ο οποίος αφήνει τα σκουπίδια του. Από την άλλη πλευρά όμως και ο Δήμος Ξάνθης, ως αρμόδιος για την χωροθέτηση και την ομαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς, πρέπει να προχωρήσει στον νέο Κανονισμό Λαϊκής Αγοράς και στην αντικατάσταση αυτών των στεγάστρων. Έρχονται τουριστικά λεωφορεία και είναι κρίμα να θρηνήσουμε θύμα μικροπωλητή, πωλητή, καταναλωτή από οπουδήποτε και αν είναι αυτός, από αμέλεια. Δεν έχουμε εμείς ευθύνη για τα σίδερα και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του ο Δήμος Ξάνθης».