Δημ. Σταθακόπουλος: «Είμαστε σε τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά όχι με σφαίρες…ακόμη»

Ο γνωστός Τουρκολόγος μιλά στην «Θ» για τα σενάρια εμπόλεμης σύρραξης Ελλάδας – Τουρκίας

«Πιθανή η προβοκάτσια από την Τουρκία, στην Ελλάδα – Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Με βάση την ρητορική Ερντογάν περί ενδεχόμενης πολεμικής της Τουρκίας με την Ελλάδα και με τον υβριδικό πόλεμο ήδη να εξελίσσεται στα σύνορα του Έβρου, υπάρχουν εύλογες ανησυχίες που εκδηλώνονται ιδιαίτερα από κατοίκους της Θράκης. Η «Θ» σε μια προσπάθεια διερεύνησης πιθανοτήτων για ένα τέτοιο ενδεχόμενο ζήτησε την άποψη του έγκριτου Τουρκολόγου – Οθωμανολόγου κ. Δημήτρη Σταθακόπουλου ο οποίος είναι και βαθύς γνώστης της όλης κατάστασης.

Κατά πόσο όμως ευσταθεί ένα τέτοιο πολεμικό σενάριο, όχι ενός υβριδικού, αλλά ενός ένοπλου πολέμου; Την απάντηση, δίνει ο ίδιος ο Δρ. Παντείου Πανεπιστημίου  αποκλειστικά μέσα από την  μέσα από την «Θ».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΤΡΙΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ…ΑΚΟΜΗ»

Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί ο ίδιος, «πρόκειται για μια μεγάλη κουβέντα. Πρώτον είναι το διεθνές περιβάλλον και μετά το τοπικό. Το διεθνές περιβάλλον, «φορτώνει» για σύγκρουση. Η σύγκρουση αυτή ακόμη – αν εξαιρέσουμε την Ουκρανία – δεν δείχνει ακόμη να είναι ένοπλη. Δείχνει να είναι ψυχολογικού χαρακτήρα και οικονομική. Σίγουρα βέβαια, είμαστε ασυζητητί σε τρίτο παγκόσμιο. Τα αν θα βγουν όπλα και στην Κίνα και στην Ταϊβάν και στην Ουκρανία και σε άλλα μέρη, αλλά και στην Ελλάδα με την Τουρκία, δεν το ξέρει κανείς, καθώς καμιά φορά ακόμη και από αυτούς που τα απεργάζονται αυτά, μπορεί και να ξεφύγουν. Όσο οργανωμένα και να τα έχουν κάποια πράγματα ή να θεωρούν ότι είναι ελεγχόμενα. Άρα έχουμε το διεθνές περιβάλλον που είναι ασταθές. Κατ’ εμέ, είμαστε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο (οικονομικό, ψυχολογικό, ενεργειακό με συνέπειες πολέμου για όλους μας) αλλά ακόμη όχι με σφαίρες».

«ΑΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ – ΕΞΕΔΗΛΩΣΕ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ ΑΛΛΑ…»

Επίσης, ο ίδιος επισήμανε ότι η Τουρκία απειλούσε πάντοτε την Ελλάδα και τώρα το έχει κάνει πιο σύνθετο. Προσπαθεί δηλαδή να το αναβαθμίσει και στο νομικό σκέλος λέγοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο σε μια «αλά τούρκα» υποκειμενική ερμηνεία του τι σημαίνει Διεθνές Δίκαιο, αλλά από την άλλη μεριά, βάσει λογική, ενδοΝΑΤΟική σύγκρουση δεν έχει υπάρξει ποτέ. Δηλαδή, δυο χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν συγκρουστεί ποτέ. Αν συγκρουστούν δυο χώρες του ΝΑΤΟ (δηλ. Ελλάδα – Τουρκία) την στιγμή που το ΝΑΤΟ θέλει διεύρυνση, βάζοντας μέσα την Σουηδία και την Φινλανδία και θέλει να δείχνει ότι έχει αρραγές μέτωπο λόγω του πολέμου, σημαίνει ότι η επιτιθέμενη (η Τουρκία) έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Άρα, το ΝΑΤΟ όπως κάνει στην Ουκρανία, θα βοηθήσει εμάς και από εκεί και πέρα, δεν ξέρω ποιος θα σπεύσει να βοηθήσει την Τουρκία. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια σύγκρουση, σημαίνει διάλυση του ΝΑΤΟ ενδεχομένως. Εκτός και αν αυτή η ένταση (Ελλάδα – Τουρκία) δημιουργείται από τους μεγάλους που ορίζουν τα «παιχνίδια» για να οδηγηθούμε με το «μαχαίρι στον λαιμό» σε συμφωνία συμβιβαστική με την Τουρκία και στο θέμα της Κύπρου και στο θέμα του Αιγαίου και στο θέμα της Θράκης, όπου τους Έλληνες μουσουλμάνους τους αποκαλεί η Τουρκία «Τούρκους» συλλήβδην, ενώ δεν αυτοπροσδιορίζονται όλοι ως Τούρκοι. Άρα, λογικά δεν μπορεί να γίνει πολεμική σύγκρουση τύπου Ουκρανίας, με Ελλάδα – Τουρκία. Αν γίνει, η Τουρκία θα έχει αποφασίσει να φύγει από το ΝΑΤΟ και να πάει στο Σύμφωνο της Σαγκάης (εξού και η συνάντηση στο Ουζμπεκιστάν). Ακόμη όμως δεν είναι πλήρες μέλος της Σαγκάης. Θα ήθελε να γίνει. Εξεδήλωσε επιθυμία. Ούτε έχει εξασφαλίσει ακόμη τα νότα της η Τουρκία – αν είναι επιτιθέμενη χώρα – ότι θα έχει νομικό έρεισμα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο ότι θα την βοηθήσει κάποιος. Άρα, πόλεμο γενικευμένο δεν βλέπω. Ούτε η πλειοψηφία της κοινής γνώμης της Τουρκίας θέλει κάτι τέτοιο, όπως δεν το θέλει και αυτή της Ρωσίας (το βλέπουμε τώρα με την αναγκαστική επιστράτευση)».

«ΠΙΘΑΝΗ ΟΜΩΣ Η…ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ»

Ακολούθως, ο κ. Σταθακόπουλος, τόνισε ότι «το να γίνει όμως ένα επεισόδιο  – προβοκάτσια, είναι πιθανό. Οι Τούρκοι έχουν δείξει κατά καιρούς ότι κάνουν προβοκάτσιες. Χτυπούν δικούς τους στόχους, για να λένε ότι τα έκαναν οι Έλληνες. Έχει συμβεί πολλές φορές αυτό στην ιστορία. Θα μπορούσαν λοιπόν οι Τούρκοι να ρίξουν ένα drone μόνοι τους, να πουν ότι το έριξαν οι Έλληνες και ότι πλέον είναι αμυνόμενοι και να πάνε να κάνουν ένα γεγονός τύπου έρευνα και διάσωση, να πάνε σε μια περιοχή τύπου Ιμίων, να την «γκριζάρουν» και μετά…άντε να τους βγάλεις από εκεί. Οπότε, εδώ πάλι «δένει» ότι έχουμε την αφορμή, άρα το «βρείτε τα Έλληνες και Τούρκοι» που λέει το ΝΑΤΟ και να έρθει μια άλλη «συμφωνία των Πρεσπών» συμβιβαστική με τους Τούρκους. Να έχουμε δηλαδή κάτι, μόνο και μόνο για να ενεργοποιηθεί μια συμφωνία που ενδεχομένως η κοινή γνώμη να μην την αποδέχονταν στην Ελλάδα. Αλλά θα βγουν τα «παπαγαλάκια» και θα λένε «θέλατε πόλεμο;». Αυτά είναι δουλεμένα και γνωστά στην διπλωματία. Δεν θα μας παραξενέψουν όσους ασχολούμαστε. Βέβαια, από εκεί και πέρα δεν είμαι στο μυαλό των ηγετών. Ακόμη και αν ήμουν στο μυαλό τους και αυτοί κάνουν λάθη και μπορούν να ξεφύγουν κάποια πράγματα, οπότε να γίνουν ανεξέλεγκτα. Αν συμβεί αυτό, θα έχουμε μπει σε παγκόσμιο πόλεμο με σφαίρες και πυραύλους. Δεν θα έχουμε τοπικά γεγονότα, όπως στην Ουκρανία»

«ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ»

Κλείνοντας, ο ίδιος, σημείωσε ότι «η ιστορία της Ελλάδας, μιας μικρής χώρας 10 εκατομμυρίων και γεωγραφικά στο «στόμα του λύκου», δείχνει ότι πάντοτε εμπλέκεται σε πολέμους. Αν γίνει παγκόσμιος πόλεμος, θα εμπλακεί θέλοντας και μη. Εξάλλου ο πρωθυπουργός (δεν με βρίσκει σύμφωνο σε αυτό) λέει ότι έχουμε εχθρό την Ρωσία. Άρα έχει διαλέξει στρατόπεδο και αν γίνει γενικευμένο, είμαστε στόχος. Από την στιγμή λοιπόν που είσαι στόχος σε κάτι γενικευμένο, βεβαίως και πρέπει να προετοιμαστείς. Αν γίνει κάτι γενικευμένο, η Τουρκία θα πρέπει και αυτή να πάρει μέρος. Δεν νομίζω ότι θα πάρει το δικό μας μέρος, σαν σύμμαχος. Θα πάει από την άλλη πλευρά, όποια και αν είναι. Οπότε σαφώς και θα είμαστε πεδίο. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να λέει «δεν τρέχει τίποτα» γιατί η ιστορία μας έχει δείξει ότι πρέπει πάντοτε να είμαστε σε εγρήγορση. Το απευχόμαστε αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση».