Από…ξεφτίλα σε ξεφτίλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον»

Αργ. Πλέσσιας: «Λανθασμένος, άδικος και αδιαφανής ο σχεδιασμός…»

Τα προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου Εξοικονομώ κατ οίκον, συνεχίζονται στις περιφέρειες που έχει ανοίξει το σύστημα και η παράταση της προηγούμενης εβδομάδας που έδωσε το ΥΠΕΝ προφανώς δεν υπήρξε αρκετή για να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα.

tee_custom_1_0_3

ΤΕΕ: «ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ…»

Σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» και το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα προβλήματα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου« εξοικονομώ» συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στις περιφέρειες που έχει ανοίξει το σύστημα. Η παράταση της προηγούμενης εβδομάδας που έδωσε το ΥΠΕΝ προφανώς δεν υπήρξε αρκετή για να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα, που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν χιλιάδες μηχανικούς και πολίτες.

Τα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ αλλά και τα Περιφερειακά Τμήματα έχουν κατακλυστεί από διαμαρτυρίες μηχανικών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες – εντολείς τους. Δεδομένης της επιλογής για χρονική σειρά προτεραιότητας, η μη διαθεσιμότητα του συστήματος δημιουργεί αίσθημα αδικίας και έντονο εκνευρισμό. Το Υπουργείο οφείλει να αναγνωρίσει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις και να δώσει τώρα λύσεις, τεχνικά άρτιες, που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας.

Το στελεχιακό δυναμικό ΤΕΕ, όπως βοηθήσαμε στη σύνταξη του νέου ΚΕΝΑΚ και στις Τεχνικές Οδηγίες εφαρμογής του για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να βοηθήσουμε σε ο,τιδήποτε χρειαστεί για να αντιμετωπιστεί με ορθό και άρτιο τρόπο η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Επαναλαμβάνω την πρότασή μας: μικρή αναβολή και δοκιμαστική περίοδος της πλατφόρμας, αφού επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα και παράλληλη υιοθέτηση των προτάσεων μας για όλα τα ζητήματα εφαρμογής.

Αν το ΥΠΕΝ το επιθυμεί, το ΤΕΕ, με την τεχνογνωσία που έχει σε σύνθετα συστήματα, λόγω:

  • της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης, που εξυπηρετεί επί σχεδόν μία δεκαετία χιλιάδες μηχανικούς, και έχει πραγματοποιήσει εκατομμύρια συναλλαγές,
  • της προετοιμασίας του σχεδόν έτοιμου ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών
  • του σχεδιασμού του συστήματος της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου,

μπορεί να συνδράμει τη Πολιτεία και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πλατφόρμα του νέου εξοικονομώ.

Η αγωνία χιλιάδων πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν και η ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν επί εβδομάδες χιλιάδες μηχανικοί, καθορίζει την πορεία που οφείλει να ακολουθήσει το Υπουργείο. Πρέπει το πρόβλημα να λυθεί άμεσα, πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα και πριν ενταχθούν και οι άλλες περιφέρειες της χώρας».

 

«ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ, ΑΔΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΑΝΗΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ…»

ΠΛΕΣΙΑΣ-ΑΡΓΥΡΗΣΓια όλα τα παραπάνω μιλά στην «Θ» ο πρ. προέδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσσιας, ο οποίος αναφέρει ότι «η όλη ιστορία είναι ότι ο σχεδιασμός του είναι τελείως λανθασμένος, άδικος και αδιαφανής. Ο λόγος είναι ότι το μοναδικό κριτήριο που λήφθηκε από το Υπουργείο (παρότι υπάρχουν πολλά άλλα κριτήρια που θα έπρεπε να αξιολογηθούν και να ληφθούν υπόψιν στην υλοποίηση του προγράμματος) είναι δυστυχώς ο χρόνος υποβολής. Ανεξάρτητα αν ένα σχέδιο επιτυγχάνει το ενεργειακό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει περισσότερη ανάγκη από χρήματα, ανεξάρτητα από διάφορους άλλους παράγοντες, ο μοναδικός παράγοντας είναι ο χρόνος υποβολής, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε σύστημα και να γίνεται, μόλις ανοίγει να «πέφτουν» όλοι για να πάρουν τον περιπόθητο χρόνο υποβολής».

 

«250 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΗΤΑΝ…ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ»

«Πώς να βοηθήσει το ΤΕΕ στον τρόπο με τον οποίο είναι σχεδιασμένο; Να πούμε ότι θα βάλουμε ένα εκατομμύριο servers για να μπορούν να υποδεχθούν ξαφνικά 50.000 αιτήσεις; Είναι παράλογο. Εγώ πραγματικά είμαι εξοργισμένος και το έγγραφο που έχουμε κάνει σαν ΤΕΕ Θράκης στον Υπουργό ζητά να ανασταλεί η λειτουργία αυτού του συστήματος, να δοθεί χρόνος για να υποβάλλουν όσοι είναι να το κάνουν και να τεθούν θέματα ουσιαστικής αξιολόγησης. Αυτό το έχουμε πει εδώ και ένα χρόνο, όταν ήρθε ο κ. Γαλιάτσος από το ΕΤΕΑΝ που έχει αναλάβει την διαχείριση του προγράμματος. Από τότε είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις για την επάρκειά του. Ήταν κυβερνητική επιλογή να είναι το συγκεκριμένο Ταμείο που θα έκανε και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για αυτήν την δουλειά. Είχαμε διατυπώσει λοιπόν (και προσωπικά εγώ ως Αντιπρόεδρος αλλά και σαν ΤΕΕ) τις αντιδράσεις μας για δύο πράγματα. Το ότι δεν υπήρχε ποσόστωση για τις περιφέρειες και αυτό λήφθηκε υπόψιν και το δεύτερο ήταν ότι ζητούσαμε να γίνεται η αξιολόγηση, βάσει ουσιαστικών αποτελεσμάτων για να δικαιώνεται και η ύπαρξη του προγράμματος» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αφού έφτασαν στον Νοέμβριο για τα ολοκληρώσουν με τις τράπεζες, δεν είχαν φτιάξει το πληροφοριακό σύστημα και επειδή δεν ήξεραν και πώς να το φτιάξουν και πως θα κάνουν την διακήρυξη (για να πάρουν κάποιον τεχνικό σύμβουλο να τους το φτιάξει) ανέλαβαν οι τράπεζες με τις οποίες θα συνεργάζονταν και τους το έκαναν δωρεάν… Υπήρχε μια επιλογή από το 2015 να «τρέχει» το καινούριο πρόγραμμα και αυτήν την στιγμή να έχει ολοκληρωθεί, να έχει «δουλέψει», να έχει απορροφήσει ενδεχομένως και άλλους πόρους και η δεύτερη επιλογή (την οποία επέλεξαν) ήταν να το σταματήσουν, να το «παγώσουν», να το ανασχεδιάσουν και να φτάσουν το 2018, με αυτά τα προβλήματα που βλέπετε. 250 εκατομμύρια ήταν «παρκαρισμένα» εδώ και δύομιση χρόνια. Μόνο αυτό σας λέω και τίποτε περισσότερο».