Ξανθιώτικη κινητοποίηση στις 21/2 για το Νοσοκομείο μας

Αποφασίσθηκε στην σύσκεψη των φορέων….

Οι παρόντες, οι τοποθετήσεις και τα συμπεράσματα της σύσκεψης

Με τα πιο «μελανά» χρώματα, περιγράφηκε η κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και ιδιαίτερα της Παθολογικής Κλινικής, κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης των φορέων, την οποία συγκάλεσαν το απόγευμα της Τετάρτης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης, προκειμένου να βρεθούν «λύσεις» για την ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος που αφορά σε όλους τους Ξανθιώτες. Κατά την μακράς διάρκειας σύσκεψη, έγινε εκτενής αναφορά για την πλήρη εικόνα της κατάστασης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ενώ τον λόγο έλαβαν ο πρόεδρος του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπανόπουλος και  το μέλος του Ι.Σ.Ξ και Διευθυντής της Νευρολογικής του Νοσοκομείου κ. Δημήτρης Νικηφορίδης. Επιπλέον, μίλησαν (παρενέβησαν) η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ Ξάνθης κ. Απόστολος Κυριαλάνης, το μέλος του Ι.Σ.Ξ κ. Αναστάσιος Φελεκίδης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρης Αδαμίδης, ο Επιμελητής Α της Παθολογικής Κλινικής κ. Γιάννης Φερεσιάδης, το μέλος του Ι.Σ.Ξ κ. Απόστολος Σουλιώτης, ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης κ. Σάββας Μελισσόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης κ. Παναγιώτα Ρόιδου, ο πρόεδρος του Γηροκομείου Ξάνθης κ. Γιάννης Παπαχρόνης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σταμάτης Σταματιάδης, η πρόεδρος των Εργαζομένων του Γ.Ν.Ξ κ. Ελένη Γεωργιάδου, ο Γ.Γ Συλλόγου Νοσηλευτών Ξάνθης  κ. Αλέξανδρος Μιτσικάρης και η Διευθύντρια του Καρδιολογικού του Γ.Ν.Ξ κ. Πολυξένη Μπρίκα. Παρόντες και οι τρεις Βουλευτές του Νομού Ξάνθης κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης, Χουσεϊν Ζειμπέκ και Μπουρχάν Μπαράν, οι οποίοι θα «διεκδικήσουν» στην Βουλή, αρμοδίως, τις προτάσεις – λύσεις που κατατέθηκαν και έγιναν αποδεκτές.

Η «ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ» ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ,  ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΧΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ, ΣΤΟ «ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ»

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν από όλους τους ομιλητές, έγινε ιδιαίτερη αναφορά – και παράλληλο κάλεσμα – στο ενδεχόμενο «επιστράτευσης» των Ιδιωτών Παθολόγων του Νομού Ξάνθης (αλλά και στρατιωτικών ιατρών) κάτι που – όπως ανέκυψε – είναι «ανέφικτο», αφού «δοκιμάστηκε και απέτυχε» κατά την πανδημία. Επιπλέον, το ενδεχόμενο της μεταφοράς των Γενικών Ιατρών των Κέντρων Υγείας, θεωρήθηκε – από το σύνολο σχεδόν των παραβρισκόμενων – ως «μπάλωμα». Κοινό συμπέρασμα, όλων, να δρομολογηθούν άμεσα, μόνιμες λύσεις.

Πέραν της Παθολογικής Κλινικής, αποτυπώθηκε πλήρως – και σε αριθμούς – και η κατάσταση των άλλων κλινικών του ΓΝΞ.  Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Τσιλιγγίρης, χαρακτήρισε ως «καλύτερη» – μεταξύ άλλων – την σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου Ξάνθης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνον της Ξάνθης», αναγνωρίζοντας ωστόσο το πρόβλημα και επισημαίνοντας ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε, ρεαλιστική κα εφικτή, πρόταση. Από την πλευρά του ο κ. Ζειμπέκ, έκανε λόγο για «κινητοποιήσεις», ενώ κατά την διάρκεια των ομιλιών εκφράστηκε και η άποψη να γίνει προσπάθεια χαρακτηρισμού του νοσοκομείου ως «άγονου». Επιπλέον έγινε μια μεγάλη συζήτηση αναφορικά με το αν υπάρχει η δυνατότητα να «πληρωθούν» οι γιατροί που θα στελεχώσουν το νοσοκομείο – στο πλαίσιο κινήτρων – με επιπλέον χρήματα (αφού θεωρείται ανέφικτη η υψηλότερη μισθολογική τους κάλυψη από την πολιτεία, που θα ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο αντιδράσεων από τους υπόλοιπους γιατρούς στην επικράτεια) με… δωρεές από διάφορους φορείς. Επίσης τέθηκε και το ζήτημα της κατοικίας, που αποτελεί επίσης ανασταλτικό παράγοντα για έναν ιατρό που θα χρειαστεί να μετακομίσει από την πόλη του, με την οικογένειά του για να μισθώσει ένα ακίνητο στην Ξάνθη και να ανταπεξέλθει παράλληλα στον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε από τον κ. Μελισσόπουλο ότι αναμένεται να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση για την παροχή κινήτρων εκ μέρους του Δήμου Ξάνθης σε επικουρικούς γιατρούς που επιθυμούν να έρθουν να εργαστούν στο Νοσοκομείο μας, στα πρότυπα αποφάσεων άλλων Δήμων της χώρας, ενώ παράλληλα ζητήθηκε – και έγινε αποδεκτή – η νομική υποστήριξη επί του θέματος των γιατρών, από τον Δικηγορικό Σύλλογο.

ΔΕΝ ΚΛΗΘΗΚΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε απουσία της διοίκησης του Γ.Ν.Ξ, γεγονός που αιτιολογήθηκε από τον πρόεδρο του Ι.Σ.Ξ, ως εξής:

«Δεν κλήθηκε η διοίκηση ή – τέλος πάντων – δόθηκε πολύ καθυστερημένα το περιθώριο να κληθεί. Δεν έγινε εσκεμμένα αυτό. Επειδή υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ των γιατρών του νοσοκομείου και της διοίκησης, κρίναμε ότι αν ήταν παρούσα η διοίκηση θα αναλωνόμασταν σε αυτήν την αντιπαράθεση και θα χάναμε τον στόχο που βάλαμε για αυτήν την συγκέντρωση… Δεν έχουμε τίποτα με την διοίκηση (το έχω πει και στην διοίκηση και όπου έχω βρεθεί. Είμαστε μαζί της για να βοηθήσουμε».

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ «ΠΑΝΞΑΝΘΙΩΤΙΚΗ»  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 21/2

Τέλος, έγινε λόγος για «πανξανθιώτικη » κινητοποίηση, από αρκετούς ομιλητές, αλλά και κάλεσμα την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023, στις 17.00 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία, από τους εργαζόμενους του Γ.Ν.Ξ, προκειμένου να παραβρεθούν και να υποστηρίξουν όλοι οι φορείς.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ

Αναφορικά με τα βασικά συμπεράσματα – προτάσεις που ανέκυψαν, αυτά αφορούν  επιγραμματικά σε:

-Μοριοδότηση των γιατρών

-Προσπάθεια να δοθεί ένα επίδομα – βοήθημα σε τους γιατρούς της Ξάνθης (αφορολόγητο)

-Να συμπεριληφθεί η Ξάνθη στα «άγονα»

-Επιπλέον, υιοθετήθηκαν και όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν, εφόσον βέβαια αυτές, είναι εφικτές.