
Γ. Ζερζελίδης, Φρ. Καπετανόπουλος και Κυρ. Παπαδόπουλος, μιλούν στην «Θ»
«Βομβαρδισμένους» δρόμους, με λακούβες- παγίδες και κακοτεχνίες, συναντά κανείς, σχεδόν σε όλες τις γειτονιές της Ξάνθης. Μια εικόνα που ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση τους Ξανθιώτες οδηγούς και ιδιαίτερα τους επαγγελματίες στέλνοντας μάλιστα πολλά οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) νωρίτερα ή εκτάκτως στα συνεργεία, με ζημιές και φθορές. Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο ιδιοκτήτης συνεργείου στην Ξάνθη κ. Γιάννης Ζερζελίδης και ο πρόεδρος του Σωματείου Ραδιοταξί Ξάνθης κ. Φραντζής Καπετανόπουλος.
Η «Θ» επικοινώνησε και με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο για το θέμα, ο οποίος μας ενημερώνει για τις ενέργειες του Δήμου Ξάνθης στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

«ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ – ΑΒΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΑΣ»
Αναλυτικότερα ο κ. Καπετανόπουλος, επεσήμανε ότι πράγματι αυτήν την στιγμή οι δρόμοι της πόλης μας βρίσκονται στην χειρότερη κατάσταση, λέγοντας πως: «Αντιλαμβανόμαστε ότι έπρεπε να γίνουν κάποια έργα (φυσικό αέριο, οπτικές ίνες κλπ) αλλά το θέμα είναι ότι δεν επανέρχονται οι δρόμοι στην κανονική τους κατάσταση. Αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα και βγαίνουν αβαρίες και υλικές ζημιές στα αυτοκίνητά μας και είναι και επικίνδυνο όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους οδηγούς των δίτροχων και για όλους. Έχουμε πολλά τέτοια προβλήματα που οφείλονται στις κακοτεχνίες και επαναλαμβάνω ότι δεν επανέρχονται οι δρόμοι. Περνά ένα συνεργείο, κάνει ένα μπάλωμα που δεν είναι σωστό και δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Αυτό υπάρχει σε όλους τους δρόμους μέσα στην πόλη. Σε όποια οδό και αν πάτε, θα δείτε μπαλώματα και τρύπες. Δεν ξέρω πως μπορεί να επανέλθει όλο αυτό. Πρέπει να φροντίσει ο Δήμος ή όποιος είναι υπεύθυνος για την άμεση και την σωστή αποκατάσταση. Το θέμα είναι ότι παραλαμβάνουν κάτι χωρίς να το ελέγξουν. Θα πρέπει να υπάρχουν κάποια standards για τους δρόμους. Για όποια δουλειά δοθεί σε ιδιώτη, υπάρχουν ποινικές ρήτρες κλπ. Και εμείς σαν συνεταιρισμός αναλαμβάνουμε δημόσια έργα (μεταφορές μαθητών κλπ) αλλά έχουμε ρήτρες και πρέπει να φέρουμε άψογα το έργο εις πέρας, χωρίς να κινδυνεύσει κανένας κλπ. Δεν γίνεται αυτό που συμβαίνει με τους δρόμους. Ποιος παραλαμβάνει; Με τι κριτήρια παραλαμβάνει; Αυτό είναι το θέμα. Πρέπει να τηρούνται οι προδιαγραφές. Αυτήν την στιγμή, γίνεται ένα πασάλειμμα και… τελειώσαμε. Είμαστε καθημερινά σε μεγάλη ταλαιπωρία και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τα οχήματά μας, από αβαρίες, ζημιές κλπ».

«ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ… ΙΔΙΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ»

Ο κ. Ζερζελίδης, παραδέχθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν ζημιές, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα: «Δεν φταίει μόνο ο δικός μας δήμος. Υπάρχει παντού. Και στην Κομοτηνή και στην Καβάλα και παντού. Οι δρόμοι είναι βομβαρδισμένοι γιατί γίνονται έργα. Δεν γίνεται όμως να κάνουμε ομελέτα, χωρίς να σπάσουμε αυγά. Προσπαθούν να κάνουν κάποιες υποδομές, που ίσως όμως να ήθελαν καλύτερη μελέτη. Γιατί το κακό είναι ότι γίνονται έργα και μετά από ένα χρονικό διάστημα ξανασκάβονται τα ίδια έργα για να ξαναγίνει κάτι άλλο. Εκεί είναι το μεγάλο λάθος. Χρειάζεται και η δική μας κατανόηση, αλλά πραγματικά το κακό έχει παραγίνει και αφορά και σε όλους τους όμορους δήμους. Βλέπω μια ίδια κατάσταση. Σίγουρα υπάρχουν φθορές στα οχήματα τα οποία στην Ελλάδα κοστίζουν μια περιουσία και η οικονομική κατάσταση των ανθρώπων είναι δύσκολη για να αντιμετωπίζουν τα «απρόβλεπτα» που έρχονται από αυτές τις ζημιές. Εύχομαι να είναι – και είναι – μόνον υλικές ζημιές. Το θέμα είναι ότι προσπαθώντας να αποφύγεις μια κακοτεχνία, ίσως προκαλέσεις κάποιο ατύχημα που να έχει κόστος σε ανθρώπινη ζωή (έστω και τραυματισμό). Αυτό είναι το πρωταρχικό. Ο κίνδυνος για την ασφάλεια. Χρειάζεται προσοχή από όλους μας λοιπόν. Βλέποντας μια τέτοια κατάσταση χρειάζεται πιο συνετή οδήγηση. Αν περάσεις μια λακούβα προσεκτικά, σίγουρα δεν θα πάθεις κάποια ζημιά. Αν όμως την περάσεις με χιλιόμετρα, θα πάθεις ζημιά. Για μένα είναι δεύτερες οι υλικές ζημιές. Όμως, υπάρχει πρόβλημα, όπως υπάρχει παντού. Είδα τον Δήμαρχό μας στην επίβλεψη. Δεν ξέρω τι κάνει. Θα ήθελα πολλά περισσότερα. Εγώ πάντως έχω να σας πω ότι όντως τα οχήματα παθαίνουν ζημιές και φθορές και μπορεί να μην βγουν άμεσα, αλλά αν κάποιος περνά συχνά από έναν δρόμο με πολλές κακοτεχνίες, εκεί που το όχημά του έπρεπε να γίνει συντήρηση σε ένα χρόνο, αυτή θα γίνει σε πέντε μήνες».

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ…

Τέλος, από πλευράς Δήμου Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, αντέτεινε λέγοντας πως: «όταν ο ΟΤΕ θέλει να περάσει οπτικές ίνες, η ΔΕΔΑ φυσικό αέριο κ.α και γενικά όταν σκάβεται ένας δρόμος, υπάρχουν και προβλήματα. Δεν γίνονται κάποιες φορές καλά οι αποκαταστάσεις, όσο και αν προσέξουν και αν και έχουν γίνει επανειλημμένες φορές έγγραφα και συστάσεις (από εμένα, τον Δήμαρχο, τον κ. Ηλιάδη) για να γίνονται σωστά, υπάρχουν και αυτά. Εμείς, ήδη ετοιμάζουμε μια καινούρια μελέτη για ασφαλτικά – ενώ αυτές τις μέρες ξεκινάμε ασφαλτικά στην Χρύσα, στην Μορσίνη, στα Κιμμέρια κλπ – παρακολουθώντας ποιοι δρόμοι τελειώνουν από συνδέσεις (γιατί σε πολλά σημεία κάνει συνδέσεις η ΔΕΔΑ σε αιτήσεις δημοτών και για αυτές ανοίγουν τρύπες και δημιουργούνται προβλήματα) και κάθε δρόμος που τελειώνει, θα αρχίσουμε να τον ασφαλτοστρώνουμε. Δεν μπορούμε να ασφαλτοστρώσουμε κομμάτια όπου εκκρεμούν υποθέσεις. Ετοιμάζουμε λοιπόν μελέτη για ασφαλτικά μέσα στην πόλη για να ξεκινήσουμε τις αποκαταστάσεις. Έχουν αφεθεί πάρα πολύ καιρό, οπότε τα προβλήματα παραμένουν προβλήματα. Από την προηγούμενη διοίκηση ακόμη, θυμάστε τι γίνονταν με τους αγωγούς. Αλλά είναι αναπόφευκτο. Είναι πάρα πολλά. Χρειάζονται υπομονή και χρόνο οι αποκαταστάσεις. Δεν είναι τόσο εύκολο. Ήδη όμως έχουμε καταγεγραμμένους τους περισσότερους δρόμους που τελειώνουν (σ.σ. από έργα) και στήνουμε νέα μελέτη για να βγάλουμε και άλλα ασφαλτικά και για μέσα στην πόλη. Έχουμε και τώρα λίγα, αλλά η νέα μελέτη θα αφορά μόνον στην πόλη και στην Σταυρούπολη. Τα περιφερειακά τελείωσαν λίγο πολύ. Αντιλαμβάνομαι την κατάσταση, αλλά δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Είδατε ότι τώρα το έργο της Λ. Στρατού δουλεύει καλά, παρά τα προβλήματά του και προχωράει. Μπαίνουν και τα πλακάκια στα πεζοδρόμια. Πόσο καιρό είχαμε «γκρίνια» για αυτό; Προχωράει ένα ένα κομμάτι και το κλείνουν. Όμως όλα αυτά δεν τελειώνουν σε μια μόνο θητεία. Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα, και εμείς ξεκινούμε από τα σημαντικότερα, τα σοβαρότερα και τα πιο επικίνδυνα».