«Τσιμπημένες» οι τιμές των ξενοδοχείων και των AirBNB – «Ξεστρώθηκαν» 300 κλίνες από την πόλη

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το τριήμερο της Αποκριάς, αλλά…

Γ. Ιερόπουλος: «Ο καθένας πουλάει όσο θέλει»

Ηλ. Ασκαρίδης: «Να προσέξουμε τους επισκέπτες μας, για να ξανάρθουν»

«Τσιμπημένες» οι τιμές των ξενοδοχείων και των AirBNB για το τριήμερο της αποκριάς στην Ξάνθης, σε σημείο αρκετοί από τους επισκέπτες να αναστέλλουν την επίσκεψή τους λόγω του υψηλού κόστους.

Οι τιμές κυμαίνονται από 100 έως 180 ευρώ την βραδιά (για 3κλινα δωμάτια) με υποχρεωτικότητα δύο ή και τρεις βραδιές σε ξενοδοχεία της Ξάνθης, ενώ αρκετά AirBNB, χρεώνουν με το «κεφάλι» (ανά άτομο), σε διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν 4-5 άτομα ή και περισσότερα. Διευκρινίζεται ότι η «δέσμευση» δωματίου, χρήζει το 50% των χρημάτων, προκαταβολικά.

Από την πλευρά τους οι ξενοδόχοι (σ.σ. ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος) υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια ελεύθερη αγορά και καθένας μπορεί να καθορίζει τις τιμές που επιθυμεί. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλίας Ασκαρίδης, διευκρινίζει ότι δεν υπήρξε επαφή με τους ξενοδόχους, ενώ παράλληλα καλεί όλους τους επαγγελματίες της Ξάνθης, να διατηρήσουν προσιτές τιμές, καθώς η πόλη θα τους «χρειαστεί» ξανά.

«ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ…ΑΠΩΛΕΙΑ 300 ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Σε δηλώσεις του στην «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος, επισημαίνει ότι «για τις απόκριες υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον, παρόλο που έχουμε απώλειες 300 κλινών στην Ξάνθη, λόγω του ότι κάποια ξενοδοχεία είναι κλειστά. Δυστυχώς, οι πιο πολλοί ενδιαφέρονται μόνον για Σάββατο, αλλά υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα στην πόλη, που έχουν διήμερα και τριήμερα. Όταν έχεις ένα ξενοδοχείο, έχεις δωμάτια που τα πουλάς για τρεις μέρες, έχεις δωμάτια για δύο ημέρες αλλά και δωμάτια που τα πουλάς για μια μέρα. Δεν θα γεμίσουν όλα διήμερα και τριήμερα και ο λόγος είναι ότι οι γειτονικοί νομοί, πωλούν για Σάββατο βράδυ (Κομοτηνή, Χρυσούπολη, Κεραμωτή, Καβάλα). Αυτοί δίνουν για μια νύχτα το Σάββατο. Οπότε αυτοί οι πελάτες θα φύγουν και θα πάνε εκεί».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΘΑ ΕΠΩΦΕΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ»

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «πρέπει να προβληθούν οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας. Πρέπει να ξέρετε ότι – στο παρελθόν – η καλύτερη ημέρα μας ήταν το βράδυ της Κυριακής. Αλλά εκείνη την εποχή, έμενε ο κόσμος και πήγαινε στις εκδηλώσεις που γίνονται στον Ν. Ξάνθης, εκτός πόλης  (Άβδηρα, Πολύσιτο, Σταυρούπολη, Τοξότες,Γαλάνη κλπ). Αυτές οι εκδηλώσεις, θα πρέπει να προβληθούν μαζί με το καρναβάλι. Δυστυχώς δεν τις προβάλλουμε. Είχαμε ζητήσει πολλές φορές να γίνει κάποια συνάντηση των φορέων, αλλά δυστυχώς δεν έγινε. Ας μας ακούσουν και ας κάνουν ο,τι θέλουν. Αν θέλουμε να έχουμε κόσμο και την Κυριακή το βράδυ, πρέπει να προβληθούν οι εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας σε όλο τον Νομό. Δεν θα επωφεληθούν μόνον τα ξενοδοχεία αλλά και ι ταβέρνες και οι καφετέριες και όλοι. Αν ο κόσμος μείνει το βράδυ εδώ, για την επόμενη ημέρα,  θα πάει και έξω και η κίνηση θα είναι εξίσου καλή, όπως και το Σάββατο».

«ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΑ AIRBNB –  Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ»

Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Ιερόπουλος υπογράμμισε ότι «οι τιμές, σε σχέση με παλιές τιμές, είναι πολύ καλές. Αυτό βέβαια «παίζει» από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και είναι λογικό. Άλλη τιμή μπορεί να πουλήσει το «πεντάστερο», άλλη το «τετράστερο» κ.ο.κ. Όσον αφορά στα AirBNB, εγώ δεν μπορώ να πάρω θέση γιατί δεν είναι στον σύλλογό μας. Το τι κάνουν αυτοί, ας το ελέγξουν οι αρμόδιες αρχές. Αναφορικά με τα ξενοδοχεία, ένα «πεντάστερο» μπορεί να πουλήσει 120 ευρώ ένα τρίκλινο (πραγματική τιμή 175). Δεν είναι κακό. Αν είναι «τριάστερο» – για εμένα – το τρίκλινο, μπορεί να το δώσει μέχρι 80 ευρώ (πραγματική τιμή 120 για τρεις νύχτες ανά νύχτα). Οι τιμές που αναφέρονται (σ.σ. στο booking), είναι «τσιμπημένες». Εμείς σαν σύλλογος δεν μπορούμε να πούμε τίποτα σε κανέναν, δηλαδή minimum ή maximum τιμή. Ο καθένας πουλάει όσο θέλει, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Αν οι τιμές είναι «τσιμπημένες» αυτό, ας το αποφασίσουν αυτοί που θα κάνουν τις κρατήσεις»

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ – ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ, ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ»

Τέλος σε ο,τι αφορά στο 50% της προκαταβολής, ο κ. Ιερόπουλος, σημειώνει ότι «κανονικά, πρέπει να τα βάζουν όλα τα χρήματα. Αν βέβαια, συμβεί κάτι, τα χρήματα επιστρέφονται. Με το θέμα της προκαταβολής, προσωπικά διαφωνώ. Πρέπει να πληρώνεται όλο το τίμημα και αν γίνει κάτι με κρατική απόφαση (αναφορικά με τον covid), τα χρήματα επιστρέφονται στον καταναλωτή γιατί δεν φταίει ούτε ο  καταναλωτής, ούτε ο ξενοδόχος και το κράτος πρέπει να καλύψει τα έξοδα των ξενοδοχείων».

«ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ – ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΙΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλίας Ασκαρίδης, ερωτηθείς για το αν έχουν γίνει επαφές με τους ξενοδόχους και το πώς βλέπει ο ίδιος τις τιμές, όπως αυτές διαμορφώνονται μέχρι σήμερα, σημειώνει ότι «για να είμαι ειλικρινής, δεν κάναμε επαφή. Όσον αφορά στις τιμές, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πω τι τιμές θα βάλουν οι ξενοδόχοι, γιατί – κακά τα ψέματα – βλέπετε ότι όλα έχουν ανέβει. Δεν μπορώ να πάρω θέση. υτό που μπορώ να πω – όπως το είπα και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης και στους συλλόγους και στους επαγγελματίες – είναι ότι «έρχεται ξένος κόσμος. Μην ανεβάσουμε τις τιμές, γιατί είναι θεσμοί οι οποίοι μένουν. Εμείς, οι πρόεδροι, ερχόμαστε και παρερχόμαστε». Είπα τότε και στους συλλόγους να έχουν προσιτές τιμές. Το έχω πει και παλιά αυτό. Γενικά λέμε πως επειδή έρχονται ξένοι άνθρωποι, από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, πρέπει να είμαστε προσιτοί στις τιμές, γιατί δεν είμαστε για μια φορά. Είμαστε για κάθε χρόνο και ο κόσμος πρέπει να είναι ευχαριστημένος στην εστίαση, στην διαμονή και παντού. Πρέπει να προσέξουμε, αλλά θέλω να πω πως και εμείς οι ίδιοι πρέπει να προσέξουμε τους επαγγελματίες, σαν Δημοτική Αρχή, γιατί και αυτοί οι άνθρωποι, εδώ και 2.5 χρόνια, περνούν πολύ δύσκολα. Δεν είναι μόνον ο κορωνοϊός, αλλά όλο το κομμάτι (πετρέλαιο, πόλεμος κλπ). Πρέπει να προσέξουμε τους φιλοξενούμενους μας, να φύγουν ευχαριστημένοι και από τις τιμές. Να περάσουν όμορφα και έτσι η καλύτερη διαφήμιση θα είναι να πάνε στην πόλη τους και να πουν ότι ήρθαν 3-4 μέρες στην Ξάνθη, πέρασαν πανέμορφα και ότι θα ξαναέρθουν».