«Τρεχάτε ποδαράκια μου» για ακόμη μία φορά στη διαχείριση απορριμμάτων

«Πίστωση» χρόνου θα ζητήσουν σήμερα οι τρεις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τον Σ. Φάμελλο

Τι λένε Γρ. Στογιαννίδης και Ν. Ανταμπούφης στην «Θ»

 

Τρεχάτε…«ποδαράκια» μου, είναι η μόνη φράση που μπορεί να αποτυπώσει την κατάσταση για το θέμα της μετατροπής του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποριμμάτων Νομού Ξάνθης (ΣΔΑΝΞ) σε Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς η 19η Ιανουαρίου (ημέρα λήξης της προθεσμίας) είναι κοντά, με αποτέλεσμα να «επιστρατεύονται» οι τρεις Βουλευτές Ξάνθης οι οποίοι θα συναντηθούν σήμερα με τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, προκειμένου να δοθεί «πίστωση» χρόνου μέχρι το τέλος του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της μετατροπής του ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ, αποφασίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης και αποτέλεσε θέμα εκτός «ημερησίας» διάταξης από την «Κοινωνία Δημοτών» και τον Μ. Φανουράκη λόγω της…λήξης των προθεσμιών. Μάλιστα ο Δήμαρχος Ξάνθης, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, επισήμανε ότι «για να γίνει η μετατροπή θα πρέπει ο ΣΔΑΝΞ, να φύγει από την ΔΙΑΑΜΑΘ» (Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).

Κάτι το οποίο δεν είναι ακριβώς έτσι, όπως σημειώνει στην «Θ» το μέλος του ΣΔΑΝΞ και Επικεφαλής των «Πολιτών για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος μάλιστα εξηγεί τους όρους και ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το όλο ζήτημα.

 

«ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Ο ΦΟΔΣΑ – ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΑΜΑΘ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΑΝΑ ΤΟΝΟ»

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στην «Θ» ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης αναφέρει ότι «σήμερα οι τρεις βουλευτές της Ξάνθης θα συναντηθούμε με τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος κ. Φάμελλο που είναι αρμόδιος για αυτά τα θέματα. Ήδη βέβαια υπήρξε μια συνάντηση πριν από τα Χριστούγεννα στο υπουργείο. Το ελάχιστο που ζητούμε είναι να δοθεί μια παράταση μέχρι το τέλος του έτους και βεβαίως να μετατραπεί ο ΣΔΑΝΞ σε ΦΟΔΣΑ για να μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό είναι βέβαια το αίτημα που μας βάζουν οι δήμαρχοι του νομού. Έτσι και αλλιώς ο ΣΔΑΝΞ λειτουργεί από το 1990. Από ότι μας περιγράφουν ο λόγος που ζητούν να παραμείνει, είναι προς όφελος των πολιτών γιατί το κόστος με την ΔΙΑΑΜΑΘ (όπως ισχυρίζονται οι δήμαρχοι) θα ανέβει κατά πολύ ανά τόνο. Το κόστος των απορριμμάτων υπολογίζεται ανά τόνο. Σήμερα μας λένε ότι το κόστος του τόνου είναι 20 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 80 ευρώ, αν υπάρχει διαχείριση από την ΔΙΑΑΜΑΘ και αυτό βεβαίως θα είναι εις βάρος των πολιτών».

 

«ΣΤΕΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ – ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ»

«Είναι πολύ στενά τα περιθώρια. Σίγουρα θα μπορούσαμε να ενημερωθούμε πιο νωρίς για να γίνουν οι ενέργειες. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε λύση στο πρόβλημα ως βουλευτές γιατί το πρόβλημα θα μεταφερθεί στους πολίτες. Το ζητούμενο για εμάς είναι να βοηθήσουμε ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στους πολίτες» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τους λόγους που αυτό γίνεται τελευταία στιγμή, σημειώνει ότι «αυτό δεν το γνωρίζουμε εμείς. Το γνωρίζουν οι ίδιοι. Ενημερωθήκαμε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και ζητήσαμε αμέσως μια συνάντηση με τον κ. Φάμελλο. Υπήρξε η πρώτη συνάντηση τις ημέρες που ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό, του μεταφέραμε τα αιτήματα των δημάρχων, γιατί ο νομικός σύμβουλος του ΣΔΑΝΞ μου έδωσε ένα υπόμνημα το οποίο και έδωσα στον υπουργό για να δουν και οι συνεργάτες του ίδιου τις θέσεις που έχουν οι δήμαρχοι του νομού. Για αυτό ζητήσαμε και δεύτερη συνάντηση, η οποία θα γίνει σήμερα. Για να δούμε τι μπορεί να γίνει και να δώσουμε μια λύση στο πρόβλημα».

 

Η ΔΙΑΑΜΑΘ, Ο ΣΔΑΝΞ ΚΑΙ Ο ΦΟΔΣΑ

Από την πλευρά του ο κ. Ανταμπούφης εξήγησε ότι «η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι ο θεσμοθετημένος φορέας από την προηγούμενη δεκαετία, με βάση το περιφερειακό σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Η προηγούμενη νομοθεσία προϋπέθετε έναν φορέα σε κάθε περιφέρεια για την διαχείριση των απορριμμάτων και για αυτό συστάθηκε η ΔΙΑΑΜΑΘ. Είναι γνωστό ότι στον νομό μας από την δεκαετία του 1990, σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων ήμασταν κάποια βήματα μπροστά, με την έννοια ότι υπήρχε ο μοναδικός αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ στην περιφέρειά μας (αυτός που χρησιμοποιούμε) και οι δήμοι του νομού μας συνενώθηκαν σε έναν σύνδεσμο, τον ΣΔΑΝΞ. Με αυτόν τον συνεργατικό τρόπο, διαχειρίζονταν τα απορρίμματα. Εκείνο που συνέβη σε όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ότι αφενός μεν είχαμε την αναβάθμιση της ανακύκλωσης στην περιφέρειά μας (και αυτό είναι ένα κομμάτι που διαχειρίστηκε η ΔΙΑΑΜΑΘ) και από εδώ ξεκινούν οι διαχρονικές ευθύνες που έχει κυρίως ο Δήμος Ξάνθης, γιατί από πάρα πολύ νωρίς είχαμε θέσει το ζήτημα της ανακύκλωσης. Ο Δήμος Ξάνθης δεν ανέλαβε πρωτοβουλία για αυτό το ζήτημα και άρα εντάχθηκε στον σχεδιασμό της ΔΙΑΑΜΑΘ όταν ήρθε ο καιρός. Το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο, που δεν είναι τόσο καινούργιο όσο θέλει να το παρουσιάζει ο κ. Δήμαρχος, για να φαίνεται ότι δεν προλάβαινε να κάνει κάτι, θέλει σε κάθε περιφέρεια να λειτουργεί ένας φορέας διαχείρισης (αυτός είναι ο λεγόμενος ΦΟΔΣΑ) και αφήνει το περιθώριο να λειτουργήσουν μέχρι άλλοι δύο. Το θέμα λοιπόν που έχει τεθεί, είναι πως αν στην περιφέρειά μας λειτουργήσει ένας φορέας, ο ΣΔΑΝΞ θα πρέπει να διαλυθεί και οι λειτουργίες του να υπαχθούν στην λειτουργία της ΔΙΑΑΜΑΘ. Επειδή η βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού Ξάνθης είναι διαφορετική, ο ΣΔΑΝΞ πήρε την απόφαση να κάνει αίτηση και να μετατραπεί και ο ίδιος σε ΦΟΔΣΑ, ώστε να αποτελέσει τον δεύτερο φορέα στην περιοχή της περιφέρειάς μας. Αυτό σημαίνει αρκετά πράγματα. Το να υπαχθούν οι λειτουργίες του ΣΔΑΝΞ στην ΔΙΑΑΜΑΘ σημαίνει ότι η διαχείριση του ΧΥΤΑ και όλος ο σχεδιασμός θα περάσουν στην λειτουργία της ΔΙΑΑΜΑΘ, στην οποία είναι μέτοχοι όλοι οι δήμοι της περιφέρειάς μας».

«ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΟΛΛΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ…ΜΑΧΕΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑ»

«Εμείς θεωρούμε ότι ο ΣΔΑΝΞ είναι ένα καλό μοντέλο, μια καλή πρακτική συνεργασίας όμορων δήμων και με δεδομένο ότι έχει τις βάσεις για να επιτελέσει το έργο της διαχείρισης (και η βάση της είναι ο αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ και ο εξοπλισμός που διαθέτει) και ότι δεν πρέπει να γίνει αυτή η απορρόφηση καθώς και ότι μπορεί να μετατραπεί σε ΦΟΔΣΑ που θα εξυπηρετεί πρώτα και κύρια τις ανάγκες των δήμων του νομού μας και θα καλύπτει και τις ανάγκες όμορων δήμων με την αντίστοιχη οικονομική απολαβή. Το ζήτημα είναι ότι νόμος έθετε από την αρχή χρονικά περιθώρια σχετικά με τις αποφάσεις και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν και ένα κομβικό περιθώριο είναι η 19 Ιανουαρίου. Δυστυχώς αυτό που συμβαίνει είναι ότι και από την μεριά του ΣΔΑΝΞ και της πλειοψηφίας του αλλά και από την μεριά του Δήμου Ξάνθης οι εκπρόσωποι του οποίου αποτελούν την απόλυτη πλειοψηφία μέσα στον ΣΔΑΝΞ, αδράνησαν. Δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια. Δεν έχουν ενημερώσει τους συμπολίτες μας για την σοβαρότητα του θέματος και το τι διακυβεύεται, παρά τον τελευταίο καιρό έχουν προχωρήσει σε σπασμωδικές ενέργειες και κινήσεις πανικού σε κάποιες περιπτώσεις για να «σώσουν» ο,τιδήποτε μπορεί να σωθεί».

Και τελειώνει λέγοντας πως: «Πολύ φοβάμαι ότι η μοναδική προσπάθεια που κάνει ο Δήμαρχος Ξάνθης είναι να χειριστεί επικοινωνιακά το θέμα ώστε να φανεί ότι ο ίδιος έκανε τις προσπάθειες που έπρεπε να κάνει και ότι για όλα φταίνε η «κακή» ΔΙΑΑΜΑΘ, ο «κακός» σχεδιασμός, η «κακή» κυβέρνηση, πέρα από τον ίδιο και τις αντιλήψεις του. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτήν την στιγμή υπάρχει μια διαμάχη γύρω από την διαχείριση των αποριμμάτων στην περιφέρειά μας, η οποία εκφράζεται από όσους βρίσκονται στους «κόλπους» της ΔΙΑΑΜΑΘ αλλά και έξω από αυτήν και δυστυχώς αυτή η διαμάχη έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Είναι μια «εσωκομματική» διαμάχη πολλών δημάρχων (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας) που περιορίζεται στον ίδιο πολιτικό χώρο. Και αυτό «παίζει» τον ρόλο του και θα έλεγα ότι δίνονται επικοινωνιακές μάχες χωρίς να κοιτούμε την ουσία».