Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – Μαζική η συμμετοχή, αγωνία για τα πρώτα αποτελέσματα

An election official displays a ballot at a polling station during the presidential and parliamentary elections, in Istanbul, Turkey May 14, 2023.REUTERS/Osman Sadi Temizel NO RESALES. NO ARCHIVES.

Μετά τις 9 το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα – Στο 90% εκτιμάται η συμμετοχή
Στις 17:00 ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, ενώ η ροή των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει μετά τις 9 το βράδυ, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αργά το βράδυ της Κυριακής αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Όπως υπογραμμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να ξεπεράσει το 86% που ήταν την προηγούμενη φορά, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι θα φτάσει και πάνω από το 90%.

Άλλωστε, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκε η προσπάθεια των εκλογικών αντιπροσώπων να μην «μείνει» κανείς απέξω, με τις κάλπες να φτάνουν μέχρι τα σπίτια ή να επιστρατεύονται ασθενοφόρα και… φορεία για να ψηφίσουν ορισμένα άτομα.

Αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος για την ανάδειξη νέου προέδρου στη γειτονική χώρα, αυτός θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες, δηλαδή στις 28 Μαΐου.