«Τοκογλυφικά» παραμένουν ακόμη τα επιτόκια πιστωτικών καρτών για αγορές και αναλήψεις

Γ. Λεχουρίτης: «Δεν υπάρχει νόμος για τις τράπεζες – Κάνουν ‘’πάρτυ’’ με την ανοχή των κυβερνήσεων»

Επιτόκια που αγγίζουν το 20% για αγορές και αναλήψεις, ακόμη και αν κάποιος πληρώνει «τοις μετρητοίς» από την μια και επιτόκια με μόλις 0,25% για καταθέσεις από την άλλη.

Που συμβαίνουν όλα αυτά; Στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στις πιστωτικές κάρτες τους, οι οποίες κατά τα λοιπά θεωρούνται «υποχρεωτικές», ιδιαίτερα για εκείνους που θα βρεθούν σε χώρες του εξωτερικού και όχι μόνον.

Αποτελούν όλα τα παραπάνω μια απίστευτη τοκογλυφία ή κινούνται στα όρια του νόμου;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ) κ. Γιώργος Λεχουρίτης.

«ΚΑΙ…ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ‘’ΝΟΜΟΣ’’ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ – ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Λεχουρίτης, εξήγησε στην «Θ» ότι «πρώτα από όλα, το επιτόκιο για καταθέσεις, σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι καν 0,25% αλλά…μηδενικό. Επίσης, δεν υπάρχει «νόμος» για τις τράπεζες. Κάνουν ο,τι θέλουν. Άρα, ουσιαστικά ο καταναλωτής είναι έρμαιο του τραπεζικού συστήματος. Πρώτον διότι τα επιτόκια χορηγήσεων πιστωτικών καρτών να είναι 18%, 19%, 20% και 22%  είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Το έχουμε καταγγείλει εδώ και χρόνια, αλλά δεν «ιδρώνει» κανενός το «αυτί».

Δεύτερον, τα επιτόκια που αυξάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ουσιαστικά συμπαρασύρουν τα δάνεια των καταναλωτών, είτε επαγγελματιών είτε νοικοκυριών. Όταν κάποιος παίρνει ένα στεγαστικό δάνειο και είχε ένα επιτόκιο 3,50% ή 3,75% (και η δόση ήταν 500 ευρώ) με τα επιτόκια που ανεβάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η δόση έχει γίνει 700 ευρώ. Αυτό, αλλάζει πάλι τον οικογενειακό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες γενιές «κόκκινων δανείων». Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να ληφθούν μέτρα. Και δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν το κυμαινόμενο επιτόκιο, βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να πληρώνουν χρήματα που δεν είχαν υπολογίσει να πληρώνουν».

«ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ»

«Πάλι καλά που οι τράπεζες δεν γύρισαν να μας πουν «δώστε μας ‘’φύλαχτρα’’ των χρημάτων που έχετε στην τράπεζά μας». Να τους πληρώνουμε δηλαδή και από πάνω, για τα χρήματα που έχουμε στις τράπεζες. Δηλαδή, ενώ αυτοί χορηγούν δάνεια με υψηλότερα επιτόκια, δυστυχώς οι καταθέτες, δεν παίρνουν το ανάλογο ποσό που πρέπει, για τα χρήματα που έχουν στις τράπεζες (που τα εκμεταλλεύονται δίνοντας δάνεια)» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, πόσοι υπάλληλοι υπηρετούσαν πριν δύο χρόνια, πόσοι υπηρετούν σήμερα, πόσα καταστήματα ήταν ανοιχτά και πόσα παραμένουν ανοιχτά σήμερα. Όλα αυτά, είναι για να αυξάνουν την κερδοφορία των τραπεζών και να μειώνουν το εισόδημα των καταναλωτών. Παράλληλα, οι τράπεζες με τα e – banking, έχουν καταστήσει τους καταναλωτές, υπαλλήλους των τραπεζών. Αυτή είναι η αλήθεια».

«ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΝΟΥΝ… ΠΑΡΤΥ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ»

Κλείνοντας, σε ερώτηση της «Θ» για το αν μιλάμε για μια «τοκογλυφία», ο κ. Λεχουρίτης, απαντά:

«Οι τράπεζες και η αγορά κάνουν… πάρτυ, εις βάρος των καταναλωτών. Αυτό γίνεται με την ανοχή των κυβερνήσεων, που γνωρίζουν το τι ακριβώς συμβαίνει. Και όταν βγαίνει ο Υπουργός Οικονομικών (σ.σ. Σταϊκούρας) και λέει το περιβόητο δηλαδή «ρίξαμε μπινελίκια, αλλά τελικά δεν καταλήξαμε σε αυτό που έπρεπε να καταλήξουμε»,  από εκεί και πέρα, τι άλλο να πούμε;»