Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 στο χθεσινό-μαραθώνιο- Δημ. Συμβούλιο Ξάνθης

Μαν. Τσέπελης: Έργα ύψους 28 εκατ. ευρώ στο Τ.Π. του 2023

Σ. Μελισσόπουλος: Μία από τα ίδια… ούτε το 10% δεν εκτελείται

Δ. Γεωργιάδης: Δεν είμαστε μηδενιστές-διαφοροποιούμαστε και αντιπροτείνουμε

Κατά πλειοψηφία, «πέρασε» το Τεχνικό Πρόγραμμα 2023 από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, με τα μέλη της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας» να δηλώνουν «παρών» και την  παράταξη «Ξάνθη για Όλους» να καταψηφίζει. Οι επικεφαλής των παραπάνω δημοτικών παρατάξεων κ. Σάββας Μελισσόπουλος και Δημοσθένης Γεωργιάδης, μίλησαν στην «Θ», με αφορμή τις τοποθετήσεις τους κατά την μαραθώνια προχθεσινή συνεδρίαση του «σώματος», με τον πρώτο να κάνει λόγο για «στάσιμη» Δημοτική Αρχή και τον δεύτερο να αναφέρεται στις αντιπροτάσεις της «Αγάπης» αλλά και για τα έργα που λείπουν από το νέο πρόγραμμα.

«ΜΕΝΕΙ ΣΤΑΣΙΜΗ, ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ Τ.Π ΤΟΥ 2022,  Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΠΟΛΗ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Μελισσόπουλος επισήμανε τα εξής: «θυμάμαι πέρσι τέτοιον καιρό όταν συζητούσαμε και ψηφίζαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου μας για το 2022, τον Δήμαρχο κ. Τσέπελη να μας λέει ότι είναι πολύ υπερήφανος που μας παρουσίαζε τότε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με έργα που υποτίθεται θα υλοποιούσε, έργα αξίας 21.000.000 περίπου ευρώ. Θυμάμαι επίσης την επόμενη μέρα τους μεγάλους τίτλους κάποιων τοπικών ΜΜΕ ή κάποιων τοπικών site να προβάλουν το πλούσιο αυτό πρόγραμμα -στα χαρτιά βέβαια- με σκοπό να προβληθεί ο Δήμαρχος, όχι το έργο του βέβαια.  Γιατί έργο -είναι κοινό μυστικό πια στην πόλη- ΔΕΝ υπήρξε, δεν υπάρχει και ΔΕΝ πρόκειται να υπάρξει δυστυχώς για την Ξάνθη μας. Ξέρετε πόσο έργο υλοποίησε από τα 21.000.000 ευρώ που μας είχε τότε παρουσιάσει;

2.069.000 ευρώ, δηλαδή κάτι λιγότερο από 10% απορροφητικότητα των δικών του έργων, όχι των πλούσιων και μεγάλων έργων άλλων Δήμων της χώρας. Με τέτοια αποτελεσματικότητα όχι μετεξεταστέα, αλλά στάσιμη μένει η Δημοτική Αρχή, αλλά και η ίδια η πόλη. Ο λόγος βέβαια που δεν υπάρχει δεν είναι ένας και δεν είναι και απλός. Ο βασικότερος λόγος είναι η αδυναμία αυτής της δημοτικής αρχής να σχεδιάσει, να συντονίσει, να εργαστεί σκληρά και μεθοδικά, να οραματιστεί και να εμπνεύσει και τους πολίτες, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες της, να βοηθήσουμε δηλαδή όλοι μαζί να αλλάξει επιτέλους νοοτροπία και λογική αυτή η πόλη. Δεν μπορεί να ζητήσει μεγάλες συνεργασίες, δεν μπορεί να συγκρουστεί με κακές νοοτροπίες , δεν μπορεί να φέρει κοντά της τα καλύτερα μυαλά και τους καλύτερους επιστήμονες της πόλης, δεν μπορεί γενικά να ξεφύγει από την κοντόφθαλμη λογική του «εγώ τα ξέρω όλα» ή από την λογική «των δικών μας παιδιών, των δικών μας ανθρώπων», από την λογική μόνο των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών και όχι των έργων, από την λογική των απευθείας αναθέσεων».

«ΕΡΓΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ»

Αναφορικά με το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα (σ.σ. 2023) ο κ. Μελισσόπουλος τόνισε ότι «…το τελευταίο και πολύ κουτσουρεμένο 2023, θα εκτελεστεί από αυτήν τη Δημοτική Αρχή ουσιαστικά μέχρι την Άνοιξη του 2023 διότι μετά αρχίζει πια η έντονη προεκλογική περίοδος. Τα περισσότερα είναι συνεχιζόμενα έργα, που υπάρχουν ως κωδικοί και σέρνονται από την προηγούμενη και από την πιο προηγούμενη δημοτική αρχή. Από αύριο λοιπόν τα φιλικά ΜΜΕ θα μιλούν για έργα 26.233.617 ευρώ, ενώ στην ουσία θα εκτελεστούν και πάλι έργα 2.500.000 ευρώ από τα οποία μέχρι τη Άνοιξη δεν θα εκτελεστούν ούτε το 1.500.000. Θα γίνουν μόνο όσα θα πραγματοποιηθούν ως  προμήθειες και κανένα άλλο σοβαρό έργο δε θα ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζω ότι γειτονικοί μεγάλοι Δήμοι εκτελούν έργα 40 και 50 χιλιάδες ευρώ με απορροφητικότητες που ξεπερνούν το 50 και 60 %. Κι όμως εμείς θα ξοδέψουμε και πάλι τα ίδια  και τα ίδια «τρεις το λάδι τρεις το ξύδι» και τίποτα για κάποιο μεγάλο νέο ΕΡΓΟ στην Ξάνθη. Τόσο λίγα έργα, τόσο μικρά ποσά για «ΕΡΓΑ» δεν εκτελεί όχι ένας μεγάλος Δήμος της χώρας, αλλά ούτε ένας μικρός Δήμος της Ελλάδας. Η Ξάνθη κατάντησε από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο που ήταν στο παρελθόν, σε ένα μικρό συνοικιακό μπακάλικο σε μια  γειτονιά.  Λάμπες, στολίδια, βεγγαλικά, γιορτές και πανηγύρια και φυσικά ατελείωτες απευθείας αναθέσεις είναι το πλούσιο έργο που θα αφήσει στην επόμενη δημοτική αρχή ο κ. Τσέπελης. Η πόλη πάει στα βράχια. Συνεργοί σε αυτήν την κατάντια της πόλης δεν θέλουμε να γίνουμε. Καταψηφίσαμε το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ για το 2023 ως ένα μικρό, ελλειμματικό, αποσπασματικό και μακριά από την πραγματικότητα ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, μια κακή έκθεση ιδεών που δεν καταλήγει σε κανένα σοβαρό έργο και που βουλιάζει την Ξάνθη ακόμα περισσότερο. Δεν καταψηφίζουμε καμία από τις ελάχιστες μικρές παρεμβάσεις που έχουν εγγραφεί και δεν ξέρουμε βέβαια αν υλοποιηθεί ποτέ στις παραμελημένες γειτονιές και στους οικισμούς του Δήμου μας. Καταψηφίσαμε  συνειδητά έναν Δήμαρχο και μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ που επί 3,5 χρόνια δεν έκανε ούτε ένα έργο στην πόλη».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ‘’ΜΗΔΕΝΙΣΤΙΚΕΣ’’ ΑΠΟΨΕΙΣ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ‘’ΚΤΙΣΟΥΜΕ’’ ΣΕ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Ή ΝΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ»

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, επισήμανε ότι «στο Τεχνικό Πρόγραμμα  κάθε χρόνο, αποτυπώνεται με σαφήνεια ο αναπτυξιακός χαρακτήρας του Δήμου και η διάθεση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής για τις κατευθύνσεις που θέλει να πάρει η πόλη. Εμείς, από την αρχή της θητείας μας προσπαθούμε να ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν έχουμε «μηδενιστικές» απόψεις. Δεν ακυρώνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται πως αυτή την κατεύθυνση.  Προσπαθούμε να «κτίσουμε» σε ήδη υπάρχουσες προτάσεις ώστε αυτές να είναι πιο ολοκληρωμένες ή να αντιπροτείνουμε άλλες, που – κατά την γνώμη μας – είναι καλύτερες. Σαφέστατα και συμφωνούμε με πολλά στοιχεία του φετινού Τ.Π, όπως οι χρηματοδοτήσεις που έρχονται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΠΑΜΘ και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αλλά, αυτό που είπαμε κατά την διάρκεια της συζήτησης, για εμάς το επιθυμητό θα ήταν να υπήρχε μεγαλύτερη εξασφάλιση της χρηματοδότησης από αυτά και κυρίως για την εκτέλεση έργων που ο Δήμος Ξάνθης έχει έτοιμες μελέτες (π.χ. το έργο της γέφυρας Κοσύνθου που οδηγεί στον οικισμό του Πιλήματος). Επίσης, για το Πράσινο Ταμείο, πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε κάνει πρόταση για αξιοποίηση των προγραμμάτων, που δεν συμπεριλήφθηκαν φέτος στο Τ.Π, όπως αυτό της αναμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου στάθμευσης που βρίσκεται μπροστά στο κολυμβητήριο ή την ανεύρεση και αγορά μικρών χώρων σε διάφορες πυκνοδομημένες πολεοδομικές ενότητες του αστικού ιστού, για την μετατροπή τους σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης οχημάτων. Αυτό που τονίσαμε – και θα πρέπει να προσέξουμε καλά – είναι πως είναι άκρως απαραίτητο να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η μελέτη του Σχεδίου Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Ξάνθης και η μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης και η μελέτη του Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας ΑμεΑ σε κοινόχρηστους χώρους. Λέμε ότι ο Δήμος Ξάνθης πρέπει να τα παραλάβει και σύντομα και με άρτια και κατάλληλα διαμορφωμένα –  για τις ανάγκες της πόλης – σχέδια. Διότι επάνω σε αυτά τα σχέδια, θα χτισθεί η πόλη μας την επόμενη οκταετία. Είναι «εργαλεία» που θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο και σε αυτό συμφωνούμε με την δημοτική αρχή».

«ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ»

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι «για την εγκατάσταση έξυπνου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, σαφώς και συμφωνούμε με το έργο, απλώς αυτό που τονίσαμε είναι μήπως τελικά δημιουργήσουμε πρόβλημα στους χώρους στάθμευσης πέριξ αυτής της «ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης» και αντιπροτείναμε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις στάθμευσης για μόνιμους κατοίκους σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, παράλληλα με την εφαρμογή αυτού του συστήματος, είπαμε να εφαρμοστεί και το ρυθμιστικό σχέδιο κυκλοφορίας στην Παλιά Πόλη. Τονίσαμε επίσης ότι θα θέλαμε περισσότερες μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Δήμου Ξάνθης (για σχολεία, κλειστά γυμναστήρια και χώρους γραφείων). Διαφοροποιηθήκαμε και σε άλλα σημεία, όπως στο γεγονός ότι στο φετινό Τ.Π υπάρχει δέσμευση μεγάλων κονδυλίων για αγορά μηχανημάτων οχημάτων για ασφαλτοστρώσεις και τεχνικά έργα αλλά και για δημιουργία παιδικών χαρών και ανάπλαση πάρκων. Αυτό που είπαμε είναι ότι πιθανότατα θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερος καταμερισμός πόρων, ώστε να χρηματοδοτηθούν και άλλοι κωδικοί. Επίσης, συμφωνήσαμε ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς, η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας του «Π» και υπενθυμίσαμε την πρόταση της παράταξής μας για την στέγαση του Κέντρο Πολιτισμού εκεί. Επιπλέον, φαίνεται ότι δεν θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη οριοθέτησης των χειμάρρων των Κιμμερίων και είπαμε ότι πιθανώς θα χάσουμε το «τρένο» εκμετάλλευσης μελλοντικών προσκλήσεων για έργα διευθέτησης χειμάρρων, ρεμάτων  και για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με τα οποία επιτυγχάνεται η πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών και φυσικών καταστροφών. Τέλος, είπαμε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί το έργο της σύνταξης πράξης αναλογισμού ιδιοκτησιών και στην οδό Α. Παπανδρέου, γιατί εκκρεμούν κάποιες απαλλοτριώσεις που πρέπει να γίνουν και σημειώσαμε ότι το έργο αυτό είναι απαραίτητο για την διαμόρφωση και την ολοκλήρωση του περιμετρικού δακτυλίου της πόλης μας».

«ΑΥΤΑ ΛΕΙΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Π ΤΟΥ 2023 – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ»

Αναφορικά με αυτά που λείπουν από το Τ.Π κατά την άποψη της παράταξης «Αγάπη για την Ξάνθη μας», ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε επιγραμματικά ότι αυτά είναι: Το έργο διαμόρφωσης της δυτικής εισόδου της Ξάνθης, η μελέτη για κατασκευή κυκλικού κόμβου, στην βόρεια είσοδο της πόλης, η επέκταση πεζοδρομήσεων και στον εμπορικό ιστό της πόλης, η μελέτη για κατασκευή του πύργου αναρρίχησης, μελέτες έργων αστικής ανάπλασης κεντρικών οδικών αρτηριών της Ξάνθης καθώς  και η ανάδειξη του κάστρου της Ξάνθειας.

 Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «ουσιαστικά προβληματιστήκαμε για την αξιολόγηση και την ιεράρχηση των έργων – όχι ότι διαφωνήσαμε με αυτά –  και για την δυνατότητα ωρίμανσης και υλοποίησης ορισμένων από αυτά. Καταλαβαίνουμε επίσης ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ ιδεατού και εφικτού».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Να σημειώσουμε ότι σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023, αναφέρει μεταξύ άλλων,  τα εξής:

Έργα, που αγγίζουν τα 28 εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ξάνθης για το 2023, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής, για να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία όσο και τα προβλήματα της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης που προέκυψαν διαμορφώθηκε με βάση τις ρεαλιστικές ανάγκες και το πραγματικό όφελος για την τοπική κοινωνία, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη στην πόλη και τους οικισμούς.

Πρόκειται για έργα και δράσεις με σκοπό την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική και την κοινωνική συνοχή και αφορούν σε όλους τους βασικούς αναπτυξιακούς τομείς: στην παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, την τοπική οικονομία και την απασχόληση, αλλά και τη διοικητική και οικονομική ικανότητα του Δήμου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, παρόλες τις δυσκολίες αυτή τη χρονιά σημειώσαμε μια μεγάλη επιτυχία, καθώς από το φετινό Τεχνικό Πρόγραμμα δεσμεύτηκαν παραπάνω από το 100% των πόρων, που σημαίνει ότι έργα αξίας 27,6 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε διαδικασία ανάθεσης είτε έχει υπογραφεί σύμβαση (ακολούθησε ενδεικτικός πίνακας με τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα)

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα, στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, για το οποίο η δημοτική αρχή έχει ρίξει όλο το βάρος των προσπαθειών της, καθώς η έλλειψή του την προηγούμενη τετραετία προκάλεσε στον Δήμο ένα τεράστιο έλλειμμα.

Το Πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και είναι της τάξης των 20-25 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί «το μεγάλο στοίχημα για τον Δήμο Ξάνθης για σημαντικά έργα υποδομής», όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

Η Ζώνη Παρέμβασης αφορά στο τμήμα: Πλατεία Διοικητηρίου έως το Αμοιρίδιο –μια συνολική παρέμβαση που θα ανατρέψει την εικόνα της περιοχής και θα θέσει νέα δεδομένα στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Ξάνθης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

«Αν αναλογιστούμε ότι η ΣΑΤΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ είναι 1.126.500 ευρώ ετησίως, που δεν φτάνει ούτε για τις ασφαλτοστρώσεις, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τον αγώνα που δώσαμε και δίνουμε για να εξυπηρετήσουμε τόσο τις καθημερινές ανάγκες, όσο και την αναπτυξιακή προοπτική στον Δήμο μας», σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως «Για τον λόγο αυτόν εμείς επενδύουμε στη σύνταξη του νέου Επιχειρησιακού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ώστε να χρηματοδοτηθεί οπωσδήποτε από την Περιφέρεια στην νέα προγραμματική περίοδο, αφού στην προηγούμενη, ο Δήμος μας έχασε ίσως τη μοναδική ευκαιρία του για αναπτυξιακά έργα» και πρόσθεσε ότι στο προσεχές διάστημα, θα αναφερθεί αναλυτικά σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια της δημοτικής αρχής.

«Εμείς ξέρουμε πού πρέπει να πάει ο Δήμος και ακολουθούμε αυτήν την πορεία.

Παρά τις δυσκολίες, την παγκόσμια συγκυρία, τα επιμέρους ζητήματα που ανακύπτουν, ο Δήμος αρχίζει σταθερά να πηγαίνει μπροστά. Να κάνει βήματα προόδου, αποκαθιστώντας αδικίες, ξεμπλοκάροντας χρόνια ζητήματα, αφήνοντας τις αγκυλώσεις και τις μεμψιμοιρίες.

Με πρόγραμμα, διαφάνεια και αναπτυξιακό σχεδιασμό, προχωράμε με πίστη και αποφασιστικότητα», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ξάνθης.