Το «Ποτάμι»… γυρίζει πίσω και το ΚΙΝ.ΑΛΛ γίνεται «φάντασμα»!

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με «φόντο» την «Συμφωνία των Πρεσπών»

Αν. Αντωνιάδης και Αρ. Σαββίδης μιλούν στην «Θ»

 

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις σε πολλά κόμματα με «φόντο» την «Συμφωνία των Πρεσπών», καθώς οι διαγραφές, οι ανεξαρτητοποιήσεις, οι αποχωρήσεις και οι εισχωρήσεις δίνουν και παίρνουν, με πρώτους τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» και τα όσα συνέβησαν με τον Πάνο Καμμένο και το κόμμα του κατά την περασμένη εβδομάδα.

«ΣΤΕΡΕΨΕ» ΤΟ «ΠΟΤΑΜΙ»

Τις τελευταίες ημέρες ακολούθησε το «Ποτάμι», που μετά την ανεξαρτητοποίηση των κ. Αμυρά, και Ψαριανού σε αυτό παραμένουν οι: Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς. Το Ποτάμι… «στέρεψε» καθώς χρειάζονται πέντε βουλευτές προκειμένου ο κ. Θεοδωράκης να θεωρείται πολιτικός αρχηγός και άρα ουσιαστικά διαλύθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΙΝ.ΑΛΛ» Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παράλληλα με απόφαση της Προέδρου του «Κινήματος Αλλαγής», Φώφης Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του «Κινήματος Αλλαγής».

 

ΓΑΠ «ΣΤΗΡΙΖΕΙ» ΠΡΕΣΠΕΣ;

Εν τω μεταξύ ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΚΙΔΗΣΟ παραμένουν, αν και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του  Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο»:

«Η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή».

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Ανέστης Αντωνιάδης καθώς και το στέλεχος του «Ποταμιού» κ. Άρης Σαββίδης.

 

«ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ»

Ειδικότερα ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε επακριβώς ότι «οι πολιτικές εξελίξεις είναι αναμενόμενες. Ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα και ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός και ο κ. Θεοχαρόπουλος, είχαν κάνει γνωστές δημόσια τις προθέσεις τους σχετικά με το τι δρόμο θα χάραζαν με την «Συμφωνία των Πρεσπών». Οπότε δεν υπάρχει έκπληξη. Αυτό που είχαν προαναγγείλει κάποιοι, αυτό κάνουν».

 

«ΠΟΙΟ…ΚΙΝΑΛΛ; – Ή ΠΑΣΟΚ Ή ΚΟΜΜΑ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟ…ΜΗΔΕΝ»

«Ξέρετε πολύ καλά ότι από πέρυσι που είχε γίνει το συνέδριο του «Κινήματος Αλλαγής» μετά την εκλογή αρχηγού τον Νοέμβριο του 2017, είχα πει πως από την ώρα που δεν υπάρχουν εκλογές για να δημιουργηθούν όργανα και είχαμε πάει σε μια λογική «τακτοποίησης» διαφόρων οφιτσίων και διορισμών, ήταν αναμενόμενο ότι το «ΚΙΝ.ΑΛΛ» δεν θα είχε την νομιμοποίηση που ήθελε και μεταξύ των στελεχών του. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δεν υφίσταται «ΚΙΝ.ΑΛΛ». Δεν υπάρχει. Από την ώρα που έφυγε το «Ποτάμι» και προχθές διεγράφη και ο κ. Θεοχαρόπουλος, για ποιο «ΚΙΝ.ΑΛΛ» συζητάμε τώρα; Έχουμε μείνει το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ που είναι ΠΑΣΟΚ προ 2015 και οι Κινήσεις Σοσιαλδημοκρατίας. Για ποιο «ΚΙΝ.ΑΛΛ» συζητάμε; Και αυτό που έλεγα συχνά είναι ότι δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει να πάμε στο 11ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου εκεί θα πρέπει να αποφασίσουμε ή να συνεχίσουμε ως ΠΑΣΟΚ ή να το διαλύσουμε και να κάνουμε ένα κόμμα από την αρχή, αλλά με δημοκρατικές διαδικασίες. Όπως πρέπει να είναι ένα κόμμα, όπως μάθαμε να λειτουργούμε ως κόμμα, γιατί τα κόμματα είναι τα κύτταρα της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή συνεχίζουμε με το ΠΑΣΟΚ ή το διαλύουμε και πάμε να κάνουμε και με το ΚΙΔΗΣΟ και με τις Κινήσεις, ένα νέο κόμμα από το «0», αλλά πρέπει να διαλυθούν όλα τα κόμματα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «μας το έλεγε και ο κόσμος αυτό. Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Και το «ΚΙΝ.ΑΛΛ» ως brand name, δεν ήταν ωραίο. Ούτε ήταν ωραίο το λογότυπο ούτε ήταν εύηχο σαν όνομα. Ήταν πολύ καλύτερο ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Είχαμε δηλαδή ένα τεράστιο brand name (το ΠΑΣΟΚ) όπως η «Coka Cola» και το αντικαταστήσαμε με την… «3way cola» από τα lidl. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Ήδη η πρόεδρος έχει ανακοινώσει ότι τον Μάρτιο πάμε σε έκτακτο συνέδριο…»

«ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ…ΔΥΟ ΠΟΛΩΝ ΤΟ «ΠΟΤΑΜΙ» – ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης αναφέρει: «γιατί συζητούμε ότι «στέρεψε» το «Ποτάμι» και δεν μιλάμε για μια κατάρρευση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος; Υπάρχει μια ραγδαία αλλαγή και το υπάρχον πολιτικό σύστημα στην απόλυτη πόλωσή του (καλή – κακή, Συριζαίοι – Αντοσυριζαίοι, πατριώτες – μη πατριώτες, προδότες –φιλοπρόοδοι) σε μια ανορθόδοξη και παράδοξη διπολική εκτροπή, καταρρέει. Έχουμε όλα τα «συμπτώματα» και ταυτόχρονα έχουμε και ένα επηρεασμό του «Ποταμιού» που είναι λογικό να υπάρχει. Δεν μπορούμε να μιλούμε για κατάρρευση του πολιτικού συστήματος και το «Ποτάμι» να μην είναι στο πολιτικό σύστημα. Από την άλλη μεριά όμως, έχουμε έναν πολιτικό οργανισμό, το «Ποτάμι», που συνετά και με ορθολογικό λόγο, με επιχειρήματα, σε όλη αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο και στις προηγούμενες, καταδείκνυε με τον λόγο του αυτό ακριβώς. Ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε αυτού του τύπου τα αδιέξοδα. Παρόλα αυτά εμείς ήμασταν πάντα στο «μάτι» του κυκλώνα ως στόχος και των δύο «πόλων». Την μια εβδομάδα ήμασταν με την κεντροδεξιά και το φιλελεύθερο κομμάτι και την άλλη εβδομάδα ήμασταν το «δεκανίκι» του ΣΥΡΙΖΑ και πάντα εμείς λέγαμε πάντα ότι αυτή η κατάσταση και ένθεν και εκατέρωθεν δεν μπορεί να συνεχίσει. Οι «βολές» μας ήταν και κατά της κυβέρνησης που λειτουργεί με λάθος τρόπο αλλά και κατά της αντιπολίτευσης που εξίσου λειτουργεί με λάθος τρόπο».

 

«ΞΕΚΑΘΑΡΗ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ – ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ…ΤΡΕΛΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ»

«Σαφώς και έχουμε και εμείς τα δικά μας προβλήματα που περιλαμβάνει αυτή η μετεξέλιξη της κατάστασης και αυτή η τραγική πτώση του πολιτικού συστήματος. Όμως η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Υπάρχουν άνθρωποι που μας ακούν, υπάρχουν άνθρωποι που διακρίνουν ότι ο λόγος μας θα είναι πάντα ουσιαστικός σε αυτήν την «τρέλα» που μας κυρίευσε τον τελευταίο καιρό και τώρα με την εκλογολογική κατάσταση έχει φτάσει στο «ζενίθ» και σίγουρα μετράμε και εμείς απώλειες, όμως η θέση μας είναι ξεκάθαρη και διαυγής. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει διάλογος στην χώρα μας. Η χώρα μας είναι κατηγορίες και βολές. Εάν είσαι με τους μεν, δεν σε ακούν και τρως την μομφή: «το Ποτάμι στέρεψε», λες και το μείζον θέμα της χώρας είναι αν το «Ποτάμι» θα στερέψει και αν είσαι με τους δε, τρως πάλι την μορφή: «ορίστε. Δίνετε το φιλί της ζωής για να συνεχίσει να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ». Δεν γίνεται κουβέντα έτσι» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες χάνουμε. Η χώρα χάνει και σε αυτήν την τρέλα κανείς δεν θα κερδίσει. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση. Όντως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του «Ποταμιού» έχει συρρικνωθεί στον βαθμό του απόλυτου…μηδέν. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε τρεις βουλευτές. Το Σύνταγμα δεν λέει πουθενά ότι με τρεις βουλευτές δεν έχεις Κ.Ο. Το θέμα είναι ότι το «Ποτάμι» θα υπάρξει και από την επόμενη ημέρα των εκλογών. Σε αυτό το περιβάλλον τα πράγματα είναι δυσάρεστα για όλους μας. Δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει και αν μπορεί να γίνει κάτι. Οι κάλπες από την άλλη, πρέπει να στηθούν αν πρέπει να εξυπηρετήσουν ένα σωστό σκοπό. Νομίζω ότι αν οι κάλπες πρέπει να στηθούν για να μην περάσει η «Συμφωνία των Πρεσπών» και να μπούμε σε μια εθνική περιπέτεια, δεν πρέπει να στηθούν νωρίτερα. Δεν είναι «άσπρο- μαύρο». Η χώρα δεν ζει μόνη της με τις δικές μας προτεραιότητες και ιδεολογίες. Είναι μια χώρα που έχει περάσει πολύ δύσκολα, έχουμε εταίρους, είμαστε σε κάποιες «συμμαχίες» και γύρω μας υπάρχει μια φοβερή αστάθεια γεωπολιτική. Αυτό που πρέπει είναι να έχουμε σταθερή οικονομία, σταθερή πολιτική βούληση και ξεκάθαρους εθνικούς στόχους για να μην έχουμε παράπλευρές απώλειες. Τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα είναι ρευστά σε γεωπολιτικό επίπεδο. Αν πρέπει να στηθούν κάλπες για να εξυπηρετήσουμε την σταθερότητα και να πούμε στην διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή να το κάνουμε. Αν είναι να κάνουμε εκλογές για να τους πούμε ότι είμαστε οι «καουμπόηδες» του συστήματος, νομίζω ότι θα είναι «κακό»…»