
«Πονοκέφαλος» η μελέτη βιωσιμότητας στην χθεσινή Δημοτική Επιτροπή, αλλά…Επιβεβαιώνουν στην «Θ», Ηλ. Κοτόπουλος και Γ. Τσιτιρίδης
Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης, η συζήτηση αναφορικά με το θέμα της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ξάνθης και Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης και η εξουσιοδότηση Δημάρχου Ξάνθης, έφερε εντάσεις.
Αρχικά, το ερώτημα της αντιπολίτευσης αφορούσε στους λόγους για τους οποίους γίνεται προγραμματική, εφόσον υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας 56 σελίδων (σ.σ. την ανέθεσε ο ΣΔΑΝΞ σε εξωτερικό συνεργάτη). Η αρμόδια υπάλληλος του Δήμου Ξάνθης, εξήγησε ότι οι υπάλληλοι του ΣΔΑΝΞ ex officio δεν μπορούν να συντάξουν την μελέτη και ότι υπήρξε αίτημα για την υποστήριξη από υπαλλήλους του Δήμου Ξάνθης.
Επιμένοντας η αντιπολίτευση ότι ήδη υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας και στο ερώτημα του πρώην Δημάρχου Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη αν υπάρχει έγγραφο από τον πρόεδρο του Συνδέσμου για την διαδικασία και αν αυτό έχει σταλεί και στα υπόλοιπα μέλη του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και μέλος του ΣΔΑΝΞ κ. Σάκης Χατζηαντωνίου, έλαβε τον λόγο για να εξηγήσει ότι το θέμα της αποδοχής της μελέτης, ήρθε στο Διοικητικό Συμβούλιο και ότι εκεί, οι υπηρεσίες του ΣΔΑΝΞ είπαν ότι «δεν μπορούν να παραλάβουν την μελέτη λόγω κωλυμάτων» και ότι «ο Δήμος Ξάνθης, ως μεγαλομέτοχος – και επειδή υπήρχε και παλαιότερα προγραμματική σύμβαση η οποία είναι σε ισχύ από το 2015 – θα αναλάβει την παραλαβή της μελέτης γιατί έχει εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς να έχει κωλύματα και στην συνέχεια, αφού γίνει η παραλαβή της μελέτης από υπαλλήλους του Δήμου Ξάνθης, η πληρωμή και ο,τι άλλο χρειαστεί, θα γίνει από την μεριά του Συνδέσμου. Ο Δήμος Ξάνθης θα κάνει μόνον την παραλαβή της μελέτης».

ΟΙ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΔΑΝΞ
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Μ. Φανουράκης, επέμεινε ότι σε: «κανείς Δήμαρχος δεν δέχθηκε να γίνει συζήτηση για αυτό», με τον κ. Χατζηντωνίου να ανταπαντά ότι ήταν «παρών» στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΔΑΝΞ και ότι «ο Δήμαρχος Τοπείρου δεν είναι μέλος, ενώ από τον Δήμο Αβδήρων απουσίαζαν όλα τα μέλη του και από τον Δήμο Μύκης υπήρχε ένας εκπρόσωπος». Μάλιστα, η συζήτηση – με αρκετή ένταση – ανέδειξε το γεγονός ότι το θέμα αποσύρθηκε από την συνεδρίαση, καθώς δεν μπορούσε να γίνει παραλαβή της μελέτης, αν και ο κ. Χατζηαντωνίου διευκρίνισε μεταξύ άλλων ότι «η απόσυρση ενός θέματος είναι απόφαση».
ΤΑ ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ…ΑΝ ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Σε ο,τι αφορά στις τοποθετήσεις, η παράταξη «Δύναμη για το Αύριο», δια μέσω Μ. Φανουράκη, έκανε λόγο για «θέατρο του παραλόγου», για «άλλα υπονοούμενα και σκέψεις» και για «μεγάλη αντίδραση από τους Δημάρχους όσον αφορά στην συγκεκριμένη μελέτη και στην συζήτηση αυτή και για αυτό το θέμα αποσύρθηκε», εξηγώντας ότι καταλήγει σε δυο σενάρια.
Τόνισε ότι «φεύγει το σενάριο για κλείσιμο του Συνδέσμου, που είχε δεσμευθεί ο ίδιος ο Δήμαρχος και καταλήγει σε ένα σενάριο χρηματοδότησης του Συνδέσμου 680.000€ ή σε 244.000 ευρώ, για την λειτουργία του Συνδέσμου για την τετραετία, μέχρι το 2028».
Τέλος, ο κ. Χατζηαντωνίου διευκρίνισε ότι όλα αυτά τα θέματα θα πάνε στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων και εκεί θα αποφασίσουν για την περεταίρω εξέλιξη του Συνδέσμου και ότι «όσα ακούστηκαν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι ψευδή», ενώ ανταπαντώντας ο κ. Φανουράκης, σημείωσε για άλλη μια φορά ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την σύναψη προγραμματικής με τον Δήμο Ξάνθης.
Με την άποψη ότι «μια μελέτη μπορεί να ανατραπεί με μια άλλη μελέτη», όπως επισήμανε μεταξύ άλλων, ο κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, υπερψήφισε του θέματος, όπως και όλα τα μέλη της συμπολίτευσης, ενώ στο τέλος, σημειώθηκε από πλευράς της αντιπολίτευσης, που καταψήφισε, ότι «ούτως η άλλως θα ελεγχθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση», ενώ ως τακτικό μέλος ορίστηκε ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, με αναπληρωτή τον κ. Θωμά Ηλιάδη.

ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ «ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ» ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι το «λουκέτο» στον Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων, μοιάζει με μονόδρομο, αφού – βάσει της προαναφερόμενης μελέτης βιωσιμότητας – τα ποσά είναι μεγάλα (ενώ υπάρχει και η ΔΙΑΑΜΑΘ). Εντούτοις, δεν ελήφθη ακόμη καμία απολύτως απόφαση για το αν τελικά θα κλείσει (αν και υπάρχουν προθέσεις για αυτό), όπως εξηγούν μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης κ. Ηλίας Κοτόπουλος και ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης.

«ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ – ΕΜΕΙΣ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Κοτόπουλος επισήμανε ότι «αν δεν κλείσει, πρέπει να δοθούν χρήματα. Για αυτό κάναμε την μελέτη βιωσιμότητας. Σε όποιον δήμο θέλαμε την πηγαίναμε. Δεν έχουμε προγραμματική για να την πληρώσουμε. Κάναμε τροποποίηση στην μελέτη και την βάλαμε τώρα για να την πληρώσουμε. Πρέπει να αποφασίσουν οι τρεις από τους τέσσερις Δημάρχους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφασίσει ότι θα το κλείσουν. Αν δεν το κλείσουν, πρέπει να ανεβάσουμε τα τέλη για να μπορεί να «βγει» το… μαγαζί. Το γνωρίζουν αυτό οι Δήμαρχοι. Στην ουσία είναι θέμα Δημάρχων. Αν πάρουν την απόφαση να κλείσει, θα κλείσει. Ο Δήμος Ξάνθης θα παραλάβει την ήδη υπάρχουσα μελέτη (κάναμε μια τροποποίηση). Οι Δήμαρχοι όμως αποφασίζουν – θετικά ή αρνητικά – και εμείς εκτελούμε. Είναι δικό τους το θέμα αυτό. Ο,τι αποφασίσουν οι μέτοχοι».
«ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΕΛΗΦΘΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΚΟΜΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Τσιτιρίδης, σημείωσε λιτά τα εξής:
«Το πιο πιθανό είναι να κλείσει ο ΣΔΑΝΞ, αλλά αποφάσεις δεν έχουμε πάρει ακόμη. Ρωτήστε όποιους είναι στην διοίκηση του ΣΔΑΝΞ. Εμείς δεν είμαστε ούτε μεγαλομέτοχοι, ούτε πρόεδροι ή αντιπρόεδροι. Εμείς είμαστε απλά μέλη και μικρομέτοχοι. Δεν έχουμε ακόμη καμία απόφαση για το τι θα γίνει. Πάντως κανονικά η μελέτη παραγγέλθηκε από τον ΣΔΑΝΞ και εκείνος πρέπει να την παραλάβει. Το γιατί δεν την παραλαμβάνουν οι υπάλληλοι, δεν το ξέρω».