Το «Acrobat», το παλιό Δημαρχείο, το ορφανοτροφείο, το «Π», το κτίριο στην πλ. Ματσίνη

Στο… «έλεος του Θεού» ιστορικές κτιριακές «φιγούρες» σε παλιά και νέα Ξάνθη

Χρ. Μούρκας: «Τα δημοτικά κτίρια πρέπει να είναι λειτουργικά και εκμεταλλεύσιμα»

 

Ένα εμβληματικό κατά τα άλλα κτίριο (στο οποίο στεγάζεται το υποθηκοφυλακείο), ένα διατηρητέο κτίριο στην παλιά Ξάνθη (το παλιό Δημαρχείο Ξάνθης), ένα κτίριο που άλλοτε φιλοξενούσε τα ορφανά κορίτσια (Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης και αργότερα Κέντρο Παιδικής Μερίμνης Θηλέων Ξάνθης) και άλλα πολλά ακόμη δημοτικά κτίρια (άλλα νεότερα, άλλα παλαιότερα) συγκαταλέγονται στην λίστα με αυτά που όχι μόνο πρέπει (και θα μπορούσαν) να συντηρηθούν, αλλά που θα μπορούσαν να στεγάσουν ακόμη και υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης.

Για όλα τα παραπάνω δημοτικά κτίρια μίλησε στην «Θ» ο πρώην Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών (σ.σ. διετέλεσε δύο θητείες στην ίδια αντιδημαρχία) κ. Χρήστος Μούρκας.

«ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ»

Ειδικότερα για το κεντρικό και εμβληματικό κτίριο που άλλοτε είχε και…νυχτερινή ζωή (σ.σ. Acrobat) ανέφερε ότι «το κτίριο αυτό είχε κτιστεί επί δημαρχίας Μπένη. Σαφώς και πρέπει να συντηρηθεί, σαφώς και πρέπει να εξωραϊστεί γιατί είναι ένα από τα κτίρια που δημιουργούν «θέμα» στην πλατεία. Είναι ένα κτίριο που θα πρέπει να συντηρηθεί για να δώσει και άλλη μορφή, άλλη αίγλη, άλλη αισθητική στο κέντρο της πόλης. Σε ο,τι αφορά το θέμα της εκμετάλλευσης, ανήκει καθαρά στον Δήμο Ξάνθης και ο δήμος μπορεί να το διαχειριστεί όπως θέλει. Δεν είναι χαρακτηρισμένο ως «παραδοσιακό», άρα με μια ανακατασκευή είναι και εκμεταλλεύσιμο. Ξέρετε ότι ο δήμος έχει προχωρήσει στην επινοικίαση του χώρου στην τράπεζα παλαιότερα αλλά τώρα πρέπει να εξεταστεί το θέμα συνολικά όσον αφορά και το θέμα της συντήρησης αλλά και το θέμα της εκμετάλλευσης του κτιρίου. Από ο,τι γνωρίζετε επίσης, εκεί έχει την έδρα του το υποθηκοφυλακείο Ξάνθης. Είναι εφικτό να αναπροσαρμοστεί η κατάσταση εκεί, αλλά μέχρι στιγμής από ότι γνωρίζω δεν έχει γίνει λόγος για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου κτιρίου».

«ΔΕΝ ΠΕΡΑΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ»

Για το παλιό Δημαρχείο Ξάνθης, ο κ. Μούρκας επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο που έγινε το συγκεκριμένο έργο, που από ότι ενθυμούμαι έγινε στο πλαίσιο της ένταξης στο πρόγραμμα ΟΣΑΑ (είχε ενταχθεί μετά το 2011 στο πρόγραμμα της περιφέρειας – με προένταξη και ένταξη – άρα υπάρχει και χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για το έργο, άσχετα αν συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) υπάρχει καθορισμός χρήσης του συγκεκριμένου κτιρίου. Λόγω ανάγκης επισκευής και ανακατασκευής του συγκεκριμένου παραδοσιακού κτιρίου (που είναι πολύ όμορφο για την παλιά πόλη) δημιουργήθηκε το ζήτημα της έδρασης του δήμου ως διοίκηση για αυτό και έγινε η αγορά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος στο οποίο σήμερα, έχει εγκατασταθεί η διοίκηση του δήμου με την γνωστή αγορά που πέτυχε ο Δήμος Ξάνθης, η οποία προσφέρεται όσον αφορά το θέμα της λειτουργικότητας στο κέντρο της πόλης. Από εκεί και πέρα από ότι γνωρίζω το έργο δεν έχει περαιωθεί και δεν έχει παραδοθεί ακόμη στον Δήμο Ξάνθης. Επομένως μέσα στο πλαίσιο της περαίωσης και της παράδοσης, θα εξεταστεί και η χρήση βάσει της οποίας έχει γίνει και η συμβατική υποχρέωση του προγράμματος. Βεβαίως η νέα αρχή θα πρέπει να αξιοποιήσει τον χώρο αυτό γιατί είναι ένα από τα βασικά κτίρια του δήμου μας».

«ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ, ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ»

Αναφορικά με το κτίριο του Ορφανοτροφείου (όπου στεγάζονται το «Βοήθεια στο Σπίτι», η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης και τα Αρχεία του Κράτους , ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «αυτό ανήκει στο Νομικό Πρόσωπο των παιδικών σταθμών. Βέβαια μπορεί να παρέμβει ο δήμος και σαφώς θα πρέπει να γίνει παρέμβαση. Θα πρέπει ωστόσο να αναλάβει (κατά την άποψή μου) την πρωτοβουλία και το Νομικό Πρόσωπο (σ.σ. Κ.Κ.Π.Α.Δ.Ξ), να δούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται για την αξιοποίηση του χώρου. Σαφώς και ανήκει στην παλιά πόλη και είναι από μόνο του ένα «στολίδι» και μια ιστορική κτιριακή «φιγούρα» της παλιάς πόλης». Πρέπει το κτίριο αυτό να τύχει κάποιας προσοχής και κάποιας συντήρησης».

«ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΕΙ ΤΟ «Π» ΤΩΝ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ – ΧΡΗΖΕΙ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΤΣΙΝΗ»

«Θα πρέπει επίσης να προσέξουμε και να αξιολογήσουμε και το κτίριο των καπναποθηκών «Π». Είναι δύσκολο να γίνει συντήρηση εκεί, γιατί θέλει πολλά χρήματα και είναι γνωστό αυτό. Θα πρέπει λοιπόν να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης γιατί είναι ένα βασικό κτίριο που σπανίζει στα Βαλκάνια. Και αυτό το κτίριο ανήκει στον Δήμο Ξάνθης και μάλιστα ως σύμβουλοι αρνηθήκαμε να το παραχωρήσουμε στο ΔΠΘ όταν ήρθε το θέμα. Είπαμε ότι πρέπει να παραμείνει στην ιδιοκτησία του δήμου και στην εκμετάλλευσή του, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε εμείς το κτιριακό συγκρότημα και όχι κάποιος άλλος φορέας» τόνισε επίσης ο κ. Μούρκας, σημειώνοντας ότι «ένα ακόμη κτίριο είναι αυτό της πλατείας Ματσίνη που θέλει όντως μια γενική συντήρηση για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον χώρο αξιοπρεπή, όπως ήταν παλιά. Η νέα Δημοτική Αρχή θα επιληφθεί του ζητήματος και πιστεύουμε ότι θα φτάσει σε μια τελέσφορη κατάσταση ώστε να υπάρχει μια αποτελεσματικότητα όσον αφορά την λειτουργία του συγκεκριμένου κτιρίου».

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ – ΜΕΙΝΑΜΕ ΠΙΣΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν έχουν πέσει κατά καιρούς προτάσεις για την συντήρηση και την γενικότερη αξιοποίηση όλων των παραπάνω κτιρίων, ο κ. Μούρκας απαντά πως «για εμένα στοχευμένη πολιτική σημαίνει «βάζω κάποιο πρόγραμμα». Το πρόγραμμα που είχαμε βάλει επί αντιδημαρχίας μου, όσον αφορά την αξιοποίηση των γενικών περιουσιακών στοιχείων, ήταν να δημιουργήσουμε κοινόχρηστους χώρους και μάλιστα μεταξύ της οδού Εθελοντή Αιμοδότη και με την διάνοιξη της Σάρδεων (όπου δημιουργήθηκε ο κυκλικός κόμβος). Θα πρέπει λοιπόν να βάλουμε προτεραιότητες σχετικά με το τι θέλουμε να πετύχουμε στα κτίρια του δήμου. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, η παλιά πόλη προηγείται εφόσον βρούμε τα ανάλογα προγράμματα (λόγω της ιδιαίτερης μορφής των κτιρίων) αλλά θα πρέπει να κοιτάξουμε και όλα τα κτίρια του Δήμου Ξάνθης ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμα και λειτουργικά. Έχουμε μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι, δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου ικανοποιητικά και θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα. Θα πρέπει να δούμε επίσης και το θέμα σε γενικευμένο επίπεδο, το πώς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ακίνητα του Δήμου Ξάνθης, ώστε να αποτελούν και μια πηγή εσόδων (πρόσθετη) για τον Δήμο Ξάνθης».