Τίτλοι τέλους  οριστικά για τον ΧΥΤΑ Ξάνθης – ΧΥΤΥ στην θέση του μετά την απένταξη του έργου

Σκουπίδια… ταξιδιάρικα, από την Ξάνθη στην Καβάλα – Αλλάζουν όλα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στον Ν. Ξάνθης
Μ. Τσέπελης: «Στην ΜΕΑ Καβάλας τα απορρίμματα, όταν είναι έτοιμη – Αποκομιδή και αποκατάσταση της παλιάς χωματερής από τον ΣΔΑΝΞ»
«Πολλά προβλήματα από την εκκρεμότητα με τον Δ. Τοπείρου – Απεύχομαι τα…πρόστιμα»
Αλλάζουν όλα στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων για τον Νομό Ξάνθης,  μετά και από την οριστική απένταξη του έργου ανάπλασης του ΧΥΤΑ και την εκ των πραγμάτων μεταφορά των αποριμμάτων στην Καβάλα (σ.σ. στην ΜΕΑ Καβάλας όταν θα είναι έτοιμη), καθώς στην Ξάνθη θα λειτουργεί ΧΥΤΥ. Ένας χώρος στον οποίο θα εναποθέτονται τα υπολείμματα των απορριμμάτων, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.
Ο ίδιος εκφράζει παράλληλα και την αγωνία για επιβολή προστίμων, αν δεν επιλυθεί η εκκρεμότητα της παραχώρησης του παλιού ΧΥΤΑ από τον Δήμο Τοπείρου στον ΣΔΑΝΞ, ο οποίος – όπως τονίζει – θα λειτουργεί για την αποκομιδή των απορριμμάτων, την συντήρηση των πλυντηρίων και την αποκατάσταση της παλιάς χωματερής.
«ΠΑΕΙ Ο ΧΥΤΑ – ΠΑΜΕ ΣΕ ΧΥΤΥ – ΣΤΗΝ ΜΕΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ»
Ειδικότερα ο κ. Τσέπελης ανέφερε στην «Θ» ότι «ο ΧΥΤΑ έχει τελειώσει. Το έργο απεντάχθηκε. Όποιος και αν κέρδισε ή δεν κέρδισε (σ.σ. στην δικαστική διαμάχη μεταξύ της Αθηναϊκής Εταιρείας και των δύο Ξανθιώτικων Κοινοπραξιών), το έργο έχει απενταχθεί και το χειρότερο είναι ότι χάσαμε την σωστή υποδομή διαχρονικά, με τον όρο να λέγεται ΧΥΤΑ. Τώρα δεν χρηματοδοτούνται ΧΥΤΑ. Οπότε εμείς μπαίνουμε σε μια διαδικασία – επειδή οι δικαστικές αποφάσεις βγαίνουν τώρα – να κάνουμε ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ. ΧΥΤΥ σημαίνει ότι εκεί πηγαίνουμε τα υπόλοιπα (τα υπολείμματα) και όχι όλα τα σκουπίδια, μετά από την ανακύκλώση. Τα απορρίμματά μας, θα τα πηγαίνουμε στην ΜΕΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων) Καβάλας. Μια μεγάλη μονάδα επίσης γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, η οποία είναι σε εξέλιξη. Την είχαμε δημοπρατήσει στις αρχές, πήραμε τις άδειες και προχωράμε. Σε 12 μήνες θα είναι έτοιμη, ενώ αυτές τις ημέρες τελειώνουμε τα τεύχη δημοπράτησης – για να πάνε στην Αθήνα και να εγκριθούν από το υπουργείο – για την ΜΕΑ της Καβάλας, η οποία έχει ένα κόστος 30 εκατομμύρια (αρχικός προϋπολογισμός). Εμείς, όταν γίνει η μονάδα, θα πηγαίνουμε στην Καβάλα, μετά την προεπεξεργασία βέβαια, γιατί κάναμε και μια καμπάνια ανακύκλωσης σε σχολεία, στο κοινό κλπ. Οπότε βλέπετε ότι όλα έχουν μια σχέση».
«ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΔΑΝΞ»
«Ο ΣΔΑΝΞ θα λειτουργεί, με στόχο την αποκομιδή, που είναι το πιο βασικό κομμάτι, την συντήρηση των πλυντηρίων που είναι ένα ακόμη σοβαρό κομμάτι και παράλληλα μπαίνουμε σε μια διαδικασία (για όλους τους δήμους) να πηγαίνουμε στην χωματερή, τα υπόλοιπα από κλαδέματα, κλαδιά κλπ για να κάνουμε μια διαδικασία σε συνεργασία με έναν ιδιώτη, όπως τα παραλαμβάνει και τα αξιοποιεί. Θα προχωρήσουμε και σε άλλες συλλογικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα. Από εδώ και πέρα, την κύρια ευθύνη για τον ΧΥΤΥ θα την έχει η ΔΙΑΑΜΑΘ. Ο ΣΔΑΝΞ έχει την υποχρέωση να κάνει αποκατάσταση της παλιάς χωματερής. Έχουμε ένα υπόλοιπο περίπου 600.000 ευρώ για να μπούμε – και μαζί με χρηματοδότηση – να κάνουμε την αποκατάσταση του παλιού ΧΥΤΑ» επισήμανε επίσης ο Δήμαρχος Ξάνθης.
«Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ Δ. ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ ΤΑ…ΠΡΟΣΤΙΜΑ»
Αναφορικά με το ζήτημα της παραχώρησης από τον Δήμο Τοπείρου, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι μια εκκρεμότητα που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και εύχομαι μετά τους ελέγχους που δεχόμαστε, να μην μας κλείσουν τον ΧΥΤΑ και μπούμε σε διαδικασία μεταφοράς σκουπιδιών σε άλλους νομούς, μακρινότερα και το κόστος που θα επωμιστούν οι συνδημότες μας θα υπερβαίνει τις 700.000 – 1.000.000 τον χρόνο, ενώ παράλληλα αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα μπούμε σε διαδικασία προστίμων που πάλι θα τα επιβαρυνθούν οι δημότες του νομού και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, ανάλογα με τις επιλογές που έχει κάνει. Προφανώς, αν δεν πάρουμε εγκαίρως τα μέτρα και δεν προχωρήσουμε στις διαδικασίες αποκατάστασης και συνεχίσουμε χωρίς χρονικό ορίζοντα εκεί, θα έχουμε προβλήματα. Η εκκρεμότητα αφορά στην παραχώρηση στον σύνδεσμο για 30 χρόνια και του παλιού ΧΥΤΑ που είναι υποχρεωμένος ο σύνδεσμος για την αποκατάσταση, γιατί έχει πάρει και χρήματα από τους συνδημότες για αυτήν και παράλληλα και της καινούριας λεκάνης (4ης) που είναι να γίνει ΧΥΤΥ (να την κάνει η ΔΙΑΑΜΑΘ). Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, για να μην πέσουν πρόστιμα.  Τώρα όλο αυτό καθυστερείται, με αυτήν την παραχώρηση».
«ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΑΜΑΘ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ»
Κλείνοντας σε ερώτηση της Θ» σχετικά με την οικονομική επιβάρυνση για την μεταφορά των απορριμμάτων στην ΜΕΑ Καβάλας (όταν είναι έτοιμη βεβαίως) ο κ. Τσέπελης σημειώνει ότι «αυτά είναι θέματα της ΔΙΑΑΜΑΘ. Έχουμε κάνει ήδη μια εργολαβία 1.600.000 ευρώ τον χρόνο (Η ΔΙΑΑΜΑΘ) και τα έχει πάρει ιδιώτης, μια εταιρεία από την Κομοτηνή και ήδη κάνουν τις μεταφορές και άλλων δήμων που έχουν προβλήματα. Δηλαδή από την Ορεστιάδα κατεβαίνουν στην Αλεξανδρούπολη, από την Δράμα στην Καβάλα. Όλες αυτές οι μετακινήσεις και οι υποχρεώσεις είναι από την ΔΙΑΑΜΑΘ».