Τιμή στους 4803 αξιωματικούς και οπλίτες του Δ’ ΣΣ που «έπεσαν» στους αγώνες του Έθνους

«Αποκαλύφθηκε» σήμερα το μνημείο, στην έδρα του Σώματος στην Ξάνθη

Παρουσία του Α/ΓΕΣ – Κάθε σημείο και ένας συμβολισμός

Ένα μνημείο που τιμά τους 4803 πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες του Δ΄Σώματος Στρατού κατά τις μάχες υπέρ του Έθνους, «αποκαλύφθηκε» σήμερα σε μια ιδιαίτερη και λαμπρή τελετή παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπου Λαλούση.

Πρόκειται για ένα μνημείο, γεμάτο με χρωματικούς και αριθμητικούς συμβολισμούς, επάνω από το οποίο δεσπόζει πια, η Ελληνική Σημαία, πάνω από τα λάβαρα των σχηματισμών προς τιμή και δόξα των αθάνατων νεκρών του Σώματος.

Η επίσημη τελετή, ξεκίνησε με την προσέλευση της Πολεμικής Σημαίας και την Ακολουθία και τον Αγιασμό, χοροστατούντως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

«ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ 4803 ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΟΥ Δ΄ΣΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΟΥ»

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Στρατηγού Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγου Ιωάννη Τσιόπλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η μακρόχρονη ιστορία του Δ΄ ΣΣ αλλά και των υφισταμένων σχηματισμών και διοικήσεών του, που συμμετείχαν από της συγκροτήσεώς τους και κατά περίπτωση σε όλους τους νεότερους αγώνες του Έθνους, σε συνδυασμό με την ισχύ και την αίγλη του σώματος στρατού σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο, κατέστησαν αναγκαία την δημιουργία ενός νέου μνημείου προς τιμήν των 4803 πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του Σώματος Στρατού και των σχηματισμών του. Ενός μνημείου, σε συνέχεια των εξαιρετικών έργων που έγιναν από τους προκατόχους μου, σεβαστούς διοικητές για την αναβάθμιση του στρατηγείου του Σώματος Στρατού. Η διάσταση και το ύφος του μνημείου, οδήγησε στην ευρύτερη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και στην δημιουργία ενός μουσείου μέσων. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό που επιτύχαμε σε διάστημα έξι μηνών, με την αμέριστη συνδρομή του ΓΕΣ, των ευγενικών χορηγιών – δωρητών που τιμήσαμε και των οποίων η ταυτότητα αναγράφεται σε ιδιαίτερη πλάκα επί του μνημείου και βεβαίως με την καθημερινή – χωρίς υπερβολή – άοκνη προσπάθεια προσωπικού του Σώματος Στρατού που ενεπλάκη…»

ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ Δ΄ΣΣ

Λίγο αργότερα, αφού αποκαλύφθηκε το μνημείο, τον λόγο έλαβε ο Διοικητής Μηχανικού του Δ΄ΣΣ, Συνταγματάρχης Παναγιώτης Λαζαρίδης, ο οποίος μίλησε για όλους τους συμβολισμούς του νέου μνημείου πεσόντων.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος τόνισε ότι τα κύρια στοιχεία του μνημείου είναι το μάρμαρο και οι μεταλικές ανοξείδωτες κατασκευές. Ο φωτισμός και η ανάδειξη αυτού κατά τις βραδινές ώρες, επιτεύχθηκε με την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων σε κατάλληλα σημεία επί του μαρμάρινου δαπέδου και κατά μήκος των μαρμάρινων κλιμάκων. Η όλη κατασκευή, αποτελεί μια αστική σύνδεση, σε τρία επίπεδα, εναρμονισμένη με το στρατιωτικό ύφος. Η συγκρότηση του Σώματος Στρατού, συμβολίζεται με τις δυο λοξές αναδυόμενες μαρμάρινες πλάκες, στο πρώτο επίπεδο, επάνω στις οποίες αναγράφεται η 16η Αυγούστου 1913, ημερομηνία συγκρότησής του. Στο κέντρο του δεύτερου επιπέδου, δεσπόζει το έμβλημα του Σώματος και εκατέρωθεν αυτού, είναι τοποθετημένες οι πλάκες με τα ονόματα των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του, που έπεσαν στους αγώνες του Έθνους. Στο τρίτο επίπεδο, αποτυπώνεται δάφνινο στεφάνι, στο οποίο είναι αναγεγραμμένη η φράση «θανάτον καταφρονήσαντες, μεγάλη δόξα περιποιήσαντο». Από τον κεντρικό τοίχο του μνημείου, αναπτύσσονται εν είδει τοιχίων, δυο κεκλιμένες μαρμάρινες πλευρές με τα εμβλήματα των πέντε υφιστάμενων σχηματισμών του Δ ΄ΣΣ, δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας που αγκαλιάζει ολόκληρη την Θράκη. Δίπλα από τα εμβλήματα, αναγράφεται ο αριθμός των πεσόντων. Συνολικά 280 αξιωματικοί και 4523 οπλίτες, έπεσαν κατά τους αγώνες του Έθνους. Οι 5 ανοξείδωτες δοκοί, είναι όσοι και οι υφιστάμενοι σχηματισμοί που στηρίζουν και συμπληρώνουν την «αγκαλιά» του Δ’ ΣΣ και οι εκατέρωθεν κόκκινες «γρανιτένιες» λωρίδες, κάτω από τα εμβλήματα, συμβολίζουν το αίμα των νεκρών του σώματος που ρέει στην γη της Θράκης. Οι τρεις ρήσεις «Ελευθερία ή Θάνατος», «Μολών Λαβέ» και «Ή ταν ή επι τας», έχουν «ονοματίσει» με τις συλλαβές τους τα 18 σκαλοπάτια του μνημείου.

«ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΗ»

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου αλλά και ένας σύντομος χαιρετισμός από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος που καταθέτω στεφάνι σε αυτό το εξαιρετικό μνημείο. Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που είμαι σήμερα στην Ξάνθη. Στην Ξάνθη που τόσο αγαπώ, σε ένα μέρος μοναδικό…

Θα έλεγα ότι δύο λέξεις χαρακτηρίζουν το μνημείο: Ευγνωμοσύνη και υπόσχεση. Ευγνωμοσύνη προς όλους αυτούς τους πεσόντες. Προς όλους αυτούς τους Έλληνες που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα, για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να τους τιμούμε. Αυτή την υποχρέωση έχουμε. Να αποτίουμε φόρο τιμής. Το μνημείο δεν είναι μεγαλοπρεπές. Μεγαλοσύνη είναι όλο αυτό έκαναν για την πατρίδα. Είναι ένα μνημείο που έχει αρμονία και μέσα από αυτό θυμόμαστε και τιμούμε. Γιατί όλο αυτό το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων, φωτίζει το παρών και εμπνέει το μέλλον… Και υπόσχεση, όσο εμείς οι νέοι ακολουθούμε την γενιά των παλιών και παραδειγματιζόμαστε. Υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι στο καθήκον που έκαναν αυτοί και αν χρειαστεί η πατρίδα, θα κάνουμε και εμείς το καθήκον μας όπως πρέπει . Νομίζω ότι το «Μολών Λαβέ» τα λέει όλα. Ένα «Μολών Λαβέ» λέμε και εμείς σήμερα. Ο Ελληνικός Στρατός σήμερα είναι ισχυρός και διαθέτει και σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και προσωπικό που έχει την θέληση και την αρετή, για να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και την τιμή και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Για αυτό πασχίζουμε καθημερινά και υποσχόμαστε ότι θα το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο…»

Κλείνοντας ο κ. Λαλούσης, χαρακτήρισε το Δ’ ΣΣ ως έναν από τους «ισχυρότερους σχηματισμούς».