Τιμές «φωτιά» για ενοικίαση και αγορά ακινήτων στην Ξάνθη

Τιμές… «φωτιά» καταγράφει στα ακίνητα προς ενοικίαση (και πώληση) η Ξάνθη, την ίδια ώρα που ναι μεν υπάρχει ζήτηση από υποψήφιους ενοικιαστές και αγοραστές αλλά  δεν υπάρχει προσφορά, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο μεσίτης στην Ξάνθη κ.  Παναγιώτης Ραφτόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για μια «πάρα πολύ δύσκολη αγορά» αυτήν την στιγμή, αναφορικά με το real estate.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ραφτόπουλος, εξήγησε στην «Θ» ότι «τα studios (μονόχωρα) φτάνουν μέχρι και 280 ευρώ. Ανάλογα με το αν είναι επιπλωμένο ή αν είναι άδειο και ανάλογα και με την παλαιότητα. Οι δίχωρες γκαρσονιέρες ξεκινούν από 250 ευρώ και φτάνουν έως και 400 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθός τους. Όσον αφορά στα διαμερίσματα με δυο ή τρία υπνοδωμάτια, έχουν «ξεφύγει» τελείως. Δηλαδή τα διαμερίσματα εικοσαετίας, ξεκινούν από 400 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 500 ευρώ. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάνε και στα 600 ευρώ. Σίγουρα είναι δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος αυτές τις τιμές. Εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του καθενός».

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν η Ξάνθη είναι φθηνή ή ακριβή ως προς τις τιμές των ακινήτων, ο ίδιος απαντά:

«Νομίζω ότι έχουμε καλύτερες τιμές από την Κομοτηνή. Αλλά που να πάει το παιδί – που θέλει να φύγει από το πατρικό – που παίρνει 650 ευρώ και το σπίτι έχει 400 ευρώ; Με τα πάγια έξοδα, το κόστος ξεπερνά τον βασικό μισθό του νομίζω».

Αναφορικά με την ζήτηση και την προσφορά, ο ίδιος επισήμανε ότι «ζήτηση υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν ακίνητα. Δεν υπάρχει προσφορά αυτήν την περίοδο. Το Καλοκαίρι «ανοίγουν» τα σπίτια, αλλά το διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

Αναφορικά με τις πωλήσεις των ακινήτων, ο κ. Ραφτόπουλος τονίζει τα εξής:

«Αυτή είναι άλλη πικραμένη ιστορία. Ούτε για πωλήσεις υπάρχουν σπίτια. Αν εξαιρέσετε τα καινούρια που ανεγείρονται τώρα και το τι θα συμβεί σε 3 χρόνια από τώρα (κάτι που δεν το ξέρουμε), αυτήν την στιγμή τα σπίτια είναι πάρα πολύ λίγα. Ίσως στα καινούρια που κτίζονται να πάνε κάποιοι και να αδειάσουν κάποια άλλα, αλλά και τώρα είναι πολύ λίγα. Αν πει κάποιος ότι θέλει να αγοράσει σπίτι με δυο ή τρία υπνοδωμάτια, δεν θα βρει και πολλά. Και ήδη οι τιμές στα νεόδμητα, το κόστος είναι μεγάλο. Ξεκινούν από 180.000 ευρώ (100 τ.μ). Αν ψάξει κάποιος ένα διαμέρισμα εικοσαετίας, αν το βρει με 1100-1200 ευρώ ανά τ.μ. είναι ευκαιρία. Κάποια νεόδμητα φτάνουν σίγουρα και τα 1700-1800 ευρώ ανά τ.μ»

Τέλος, σε ο,τι αφορά στα μεσιτικά γραφεία, ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολη αυτήν την στιγμή η αγορά, διότι δεν υπάρχουν ακίνητα να υποδείξεις και να δουλέψεις.  Αγοραστές υπάρχουν  και έρχονται, αλλά τι να τους δείξεις; Δεν υπάρχουν ούτε μονοκατοικίες. Ο,τι οικόπεδα υπήρχαν τα πήραν οι εργολάβοι για να τα κτίσουν, οπότε υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχει δουλειά, αλλά όχι εκείνη η δουλειά που υπήρχε παλαιότερα. Αν έχω 5-6 διαμερίσματα 80-100 τμ (εικοσαετίας) αυτός που θα έρθει θα αγοράσει 1. Τώρα όμως βγαίνουν να αγοράσουν και μπορούν να δουν 1-2-3. Δεν υπάρχει προσφορά και από εκεί ξεκινά και το πρόβλημα των τιμών. Αν τώρα είχε 50 σπίτια και ήθελε κάποιος να νοικιάσει, θα έπεφταν αμέσως οι τιμές. Αυτό είναι το πρόβλημα που «τραβά» τις τιμές προς τα επάνω. Η μικρή προσφορά. Διότι τον ιδιοκτήτη δεν τον ενδιαφέρει εάν εσύ έχεις να πληρώσεις το ενοίκιο. Λέει «ας το πάρει όποιος θέλει».