Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην παρέμβασή του για τις παρακολουθήσεις

Ένα στίγμα για το τι θα πει «τις επόμενες ώρες» ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί αναλυτικά στη σοβαρή περίπτωση (σ.σ. της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη) και θα περιγράφει το πως θα αντιμετωπίσει το ζήτημα» είπε ο κ. Οικονόμου επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της εξεταστικής επιτροπής. «Είναι μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και απαιτείται να πέσει φως. Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον ΣΚΑΪ.

«Παρά το γεγονός ότι είχαμε μια παρακολούθηση που έγινε όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο, ήταν μια πράξη που πολιτικά δεν είναι ανεκτή. Δεν είναι κανονικό να παρακολουθούνται τηλέφωνα πολιτικών» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως σημείωσε «αν αυτό είχε τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού αυτό δεν θα συνέβαινε. Γι’ αυτό υπήρξε η απομάκρυνση του διοικητή της της ΕΥΠ και η πολιτική ευθύνη. Έχουμε μια νόμιμη επισύνδεση για το τηλέφωνο ενός ευρωβουλευτή που στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρο του ΠΑΣΟ-ΚΙΝΑΛ. Δεν έχει καμία σχέση με τα predator και τα παράνομα λογισμικά».

«Η κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί, ούτε χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά. Η ελληνική πολιτεία και καμία αρχή ασφαλείας δεν τα έχει προμηθευτεί και δεν τα χρησιμοποιεί. Δεν μπορεί να βρεθεί στοιχείο που να το διαψεύσει αυτό. Οι δύο υποθέσεις για τις ελληνικές αρχές ασφαλείας δεν συνδέονται» ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας, δε, σε όσους συνδέουν το γεγονός ότι η ΕΥΠ υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού είπε ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 6-7 κράτη στην ΕΕ που συμβαίνει το ίδιο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο περίοδοι που αυτό συνέβαινε και στην Ελλάδα. Προφανώς χρειάζονται επιπλέον φίλτρα, το σύστημα μπάζει και πρέπει να μπουν περισσότερα φίλτρα αλλά να μην τα μηδενίζουμε όλα».

«Εφόσον πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα η εκτίμησή μας είναι ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώνεται. Αν είχε ενημερωθεί αυτή η επισύνδεση δεν θα είχε πραγματοποιηθεί. Ακριβώς επειδή αν γνώριζε αυτό δεν θα συνέβαινε υπήρξαν άμεσες αντιδράσεις σε επίπεδο παραιτήσεων» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε και στο ερώτημα για το αν πάμε σε εκλογές: «Όχι δεν το βλέπω και δεν πρόκειται να πάμε αλλά αυτό είναι το λιγότερο, το πιο βαρύ είναι τα ανυπόστατα ηθικής διάστασης που διατυπώνουν κάποιοι ως κατήγοροι για τη δημοκρατική μας ευαισθησία».

Ο ίδιος είπε, τέλος ότι «μόλις ανοίξει η Βουλή όλοι μας θέλουμε οι διαδικασίες για την εξεταστική επιτροπή να είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να πάρουμε όλοι απαντήσεις. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ένας τρόπος υπάρχει να αντιμετωπίσεις ένα υπαρκτό πρόβλημα: να μην το κρύβεις και να το βάζεις στις σωστές του διαστάσεις»