Θλιβερή πρωτιά για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Ήρθαμε πρώτοι σε… εμφράγματα και εγκεφαλικά!

Γ. Σπανόπουλος: «Σημαντικός παράγοντας η μειωμένη πρόληψη και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας »

Πρώτη στην Ελλάδα σε θανάτους από εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια, συγκαταλέγει σε σχετική έρευνά της την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πάνω από το 30% των θανάτων στις χώρες της ΕΕ οφείλονται σε παθήσεις που έχουν σχέση με καρδιοπάθεια ή υπέρταση και προκαλούνται μετά από εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 343 θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα ανά 100.000 πληθυσμού. Τα στατιστικά υπολογίζονται ανά περιφέρεια κάθε χώρας και είναι εντυπωσιακό οτι στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με 437,08 θανάτους, δηλαδή πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένες αιτίες για την θλιβερή αυτή «πρωτιά» κι αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Την άποψή του για τα παραπάνω εκφράζει μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Σπανόπουλος.

«ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗ»

 Πιο αναλυτικά, ο κ. Σπανόπουλος εξήγησε στην «Θ» ότι: «τέτοιες έρευνες γίνονται πολλές κατά καιρούς και έχουν ρόλο συλλογής στοιχείων, επιστημονικής γνώσης, είναι για κάποια επιπλέον στοιχεία σε αυτά που έχουμε ήδη. Εάν θέλουμε να δώσουμε μια εξήγηση σε μια από τις μελέτες αυτές και εν προκειμένω στην συγκεκριμένη που σας προβλημάτισε αυτά τα ποσοστά  έχουν να κάνουν πρώτα από όλα με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή με την πρόληψη. Διότι στο να φτάσει κάποιος να πάθει ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, έχει να κάνει με παράγοντες κινδύνου και άρα πάμε στην πρόληψη και στην  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (αν είναι υπερτασικός, αν είναι παχύσαρκος, αν έχει υπερλιπιδαιμία, αν υπάρχει έλλειψη άσκησης κλπ). Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι γνωστό ότι είναι μια οικονομικά ασθενέστερη Περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων ή – τέλος πάντων – μια στατιστική αύξηση σε μια μελέτη, έχει να κάνει με την πρόληψη και με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αυτό το περιμένουμε σε μια οικονομικά ασθενέστερη περιοχή. Κάπου που δεν υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ή υπολείπεται τουλάχιστον) είναι επόμενο να υπάρχουν και παραμελημένα περιστατικά που θα καταλήξουν στο να κάνουν ένα επεισόδιο.

Προσωπικά δεν μπορώ να συνδέσω την αύξηση των επεισοδίων με τα εμβόλια για τον Covid. Έχουν γίνει εκατομμύρια εμβόλια για τον Covid και ποτέ στην ιστορία της ιατρικής δεν έγινε μια τέτοια χρήση εμβολιασμού ή φαρμάκων σε δισεκατομμύρια. Κάποιες επιπλοκές – όχι αυτές βέβαια, όπως τα εγκεφαλικά – πιθανόν να υπάρχουν. Δεν έχω δει τέτοια μελέτη. Αλλά όλα αυτά που λέγονται από σοβαρούς συναδέλφους στην Ελλάδα και το εξωτερικό αφορούν στο ότι κάποιες – ενδεχομένως – παρενέργειες είναι λογικό να συμβούν. Και depon δηλαδή να είχαμε μοιράσει σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, στο 0,0 «τόσο» %, θα υπάρχουν κάποιες επιπλοκές. Όταν είναι 5 δις τα εμβόλια, αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε κάποιες χιλιάδες. Δεν πρέπει δηλαδή να το συνδέουμε με τα εμβόλια του Covid. Αυτό ήταν ένα φάρμακο που χορηγήθηκε σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι επόμενο να συμβεί και η πιο μικρή επιπλοκή».

«ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ»

Ο κ. Σπανόπουλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν, αναφορικά με την πρόληψη και την Α’ βάθμια φροντίδα υγείας, τονίζοντας τα εξής: «η δική μου απάντησε σε όλο αυτό είναι ότι πρέπει και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ή ειδικά σε αυτήν, που είναι υποβαθμισμένη οικονομικά, να δώσουμε βάση στην πρόληψη και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το κράτος, το υπουργείο, η πολιτεία προσπαθούν (το τελευταίο διάστημα η αναπληρωτής υπουργός είχε μια τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα «Δοξιάδη» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου). Γίνονται κινήσεις προς την μεριά της πρόληψης με ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ, αλλά στην Ελλάδα η πρόληψη – ευτυχώς – γίνεται με τους προσωπικούς γιατρούς του κάθε πολίτη. Τώρα προσπαθούμε να γίνεται οργανωμένα από την πολιτεία και με δαπάνες της πολιτείας. Συνήθως τον έλεγχο στον καρδιολόγο, το «τσεκάπ», τις γυναικολογικές εξετάσεις (οι γυναίκες) κλπ, όλα αυτά τα κάναμε μόνοι μας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δηλαδή, ήταν σε προσωπικό επίπεδο. Είχαμε – και έχουμε – ειδικούς γιατρούς (ιδιώτες) σε κάθε πόλη της χώρας και το πλεονέκτημα είναι ότι το 80% των γιατρών στην Ελλάδα είναι ειδικοί και το 20% ειδικοί, ενώ στην Ευρώπη συμβαίνει το ανάποδο. Το γεγονός δηλαδή ότι στην διπλανή πόρτα μας έχουμε τον καρδιολόγο, τον ενδοκρινολόγο, τον ρευματολόγο,  ακόμη και στην Ξάνθη, δεν ισχύει παντού.  Το θέμα είναι η πρόληψη και η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ούτως ή άλλως, η κατεύθυνση είναι προς το να την ενισχύσουμε, αλλά από εκεί και μετά, όλοι μας σαν ασφαλισμένοι, θα πρέπει να ξέρουμε σε ποιες κατευθύνσεις κινείται η πρόληψη και θα πρέπει και να την εφαρμόζουμε. Το να πάμε μια φορά στα πέντε χρόνια στον καρδιολόγο μας και να κάνουμε ένα «τσεκάπ» δεν είναι κακό, ούτε απαγορευτικό ακόμη και αν μιλάμε για χαμηλά εισοδήματα (όπως στην δική μας Περιφέρεια)».

«ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»

Τέλος, ο κ. Σπανόπουλος σημειώνει ότι «μιας και αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα, θα «τρέξει» το καλοκαίρι η πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, με δωρεάν έλεγχο. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και με τον προηγούμενο Υπουργό Μ. Χρυσοχοίδη, είχε γίνει μια προσπάθεια να γίνουν κέντρα εγκεφαλικών επεισοδίων στο ΑΧΕΠΑ και στην Αλεξανδρούπολη. Διότι η αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων στις πρώτες ώρες, έχει μεγάλη σημασία. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, απεβίωσε τον περασμένο Οκτώβριο από εγκεφαλικό επεισόδιο. Έπαθε το εγκεφαλικό το πρωί, πήγε στο Νοσοκομείο Κομοτηνής και καθυστέρησε να πάει στο ΑΧΕΠΑ για να γίνει θρομβόλυση. Είχαν περάσει παραπάνω από 5 ώρες – που προβλέπεται -για να γίνει η θρομβόλυση και ο άνθρωπος κατέληξε στην Θεσσαλονίκη. Το να γίνουν κέντρα αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι σημαντικό. Εξάλλου η νοσηλεία είναι δημόσια στην ΑΜΘ. Πρέπει να ενισχύσουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και την αντιμετώπιση των  εγκεφαλικών και των εμφραγμάτων».