Θα παραμείνουν 1-1-1 οι έδρες στην Ξάνθη ή «παίζουν» και ανατροπές;

Η εθνική «κάλπη» του 2019 και οι εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών του 2023 στον Ν. Ξάνθης

Μιλούν στην «Θ» οι εκπρόσωποι των τοπικών ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Λιγότερο από τρεις μήνες, έχουν απομείνει για τις Εθνικές Εκλογές του 2023, που σε πρώτη φάση θα πραγματοποιηθούν με τον νόμο της απλής αναλογικής. Ήδη κοντεύει να… «σπάσει» ο υδράργυρος του προεκλογικού «πυρετού» στα κόμματα, αναφορικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Η «Θ», υπενθυμίζει σήμερα τις σταυροδοσίες των τριών εν ενεργεία Βουλευτών, αλλά και τα ποσοστά των κομμάτων στον Νομό Ξάνθης, ενώ παράλληλα φιλοξενούμε και τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών, οι εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών των κομμάτων κ. Αλέξανδρος Νταμπουρατζής (ΔΕΕΠ ΝΔ ΞΑΝΘΗΣ), Γιώργος Χατζηθεοδώρου (Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ)  και Αντώνης Μήτρου (ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ ΞΑΝΘΗΣ).

ΤΙ «ΕΒΓΑΛΕ» Η ΚΑΛΠΗ ΤΟΥ 2019 ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Ειδικότερα, η κάλπη του 2019, στον Νομό Ξάνθης, έδωσε την «πρωτιά» με 39,60% (24.059 ψήφους) στον ΣΥΡΙΖΑ και 9.622 ψήφους στον κ. Χουσεΐν Ζειμπέκ. Ακολούθησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με 36,78% (22.347 ψήφους) και ο κ. Σπύρος Τσιλιγγίρης με 6.476 ψήφους, ενώ το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ σήμερα), έλαβε ποσοστό 8,78% (5.333 ψήφους) και ανέδειξε ως τρίτο Βουλευτή τον κ. Μπουρχάν Μπαράν με 2.136 ψήφους.

«ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ Η ΝΔ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2019»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Νταμπουρατζής επισήμανε στην «Θ» ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στον Ν. Ξάνθης, ξεκάθαρα και απόλυτα. Χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς περιστροφές. Αυτό σημαίνει ότι θα αλλάξει το ποσοστό του 2019 και θα υπάρξει ανατροπή στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα, στις εκλογές του 2023. Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, έδειξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τυγχάνει ευρείας αποδοχής στην περιοχή μας και θεωρούμε ότι το κόμμα μας στον νομό θα είναι πρώτο. Αναφορικά με τις έδρες, δεδομένου ότι ισχύει η απλή αναλογική, αυτό θα κριθεί από τα ποσοστά που θα λάβει το κάθε κόμμα. Δεν μπορούμε να πούμε εκ των προτέρων κάτι, παρόλο που θεωρούμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα. Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το απόλυτο νούμερο. Αναφορικά με το ψηφοδέλτιο στον Ν. Ξάνθης, αναμένουμε να ανακοινωθεί στην ώρα του. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου. Η μειονότητα είναι όντως ένας παράγοντας που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών και θεωρούμε ότι το ψηφοδέλτιο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών του νομού».

«ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ 2-1 ΣΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ – ΠΡΩΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδώρου, τόνισε ότι «νομίζω ότι η δημοσκοπική εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα από τις συγκεκριμένες εταιρείες που κάνουν αυτήν την δουλειά, είδαμε πως έχει πέσει εντελώς έξω. Η πιο σημαντική δημοσκόπηση που γίνεται, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα είναι πλέον η επικοινωνία που έχουμε με τον κόσμο. Αυτό που διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά είναι ότι – τουλάχιστον μιλώντας για την Ξάνθη – θα είμαστε σίγουρα το πρώτο κόμμα. Άλλωστε εμείς, με την απλή αναλογική είχαμε πάντα ιδιαίτερη σχέση, γιατί ούτως ή άλλως ο νομός μας είναι «τριεδρικός», άρα έτσι και αλλιώς, εκλογικά είναι αναλογική η ψήφος των πολιτών εδώ. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι εφικτό να έχουμε και την δεύτερη έδρα. Πανελλαδικά, επίσης νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα και μην ξεχνάμε ότι το 2019, μετά από μια δύσκολη (σίγουρα) ήττα και με μια επικράτηση αυτοδυναμίας της ΝΔ, εμείς κρατήσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό (32%). Άρα λοιπόν, διαμορφώνεται ένα κλίμα πολύ ενθαρρυντικό και καλό για εμάς, βλέποντας και όλη αυτήν την μεγάλη δυσαρέσκεια αλλά και όλη την δουλειά που έχουμε κάνει ως αντιπολίτευση αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι αυτό μας δίνει και μια ώθηση και δύναμη για να είμαστε πάρα πολλοί αισιόδοξοι.  Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε το 2-1 (σ.σ. στις έδρες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ) του Ν. Ξάνθης, βλέποντας και ένα αδύναμο ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ και σίγουρα και ένα πολύ αδύναμο και «δυσκολεμένο» – θεωρώ- ψηφοδέλτιο της ΝΔ (μιλάμε πάντα τοπικά). Τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Και βέβαια, έχουν να διαχειριστούν και το μεγάλο θέμα των υποκλοπών. Εδώ, ουσιαστικά μιλάμε για μια συνταγματική εκτροπή και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν αυτό να το επαναφέρουν πολύ γρήγορα και να επανακάμψουν και ως κόμμα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται, ακούει και χθες σ την Βουλή  έγινε και η κουβέντα για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια ακούστηκαν και πολύ άσχημα πράγματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Τα ψηφοδέλτιά μας – σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πανελλαδικά – είναι έτοιμα. Το ίδιο και στον Ν. Ξάνθης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι δύσκολο στον Ν. Ξάνθης. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε το άγχος να βγάλουμε δύο ή τρία ονόματα και να ψάξουμε τα υπόλοιπα, όπως συμβαίνει με αυτά τα «παιχνίδια» που βλέπετε και με την ΝΔ αλλά και με το ΚΙΝΑΛ (που βλέπουμε στον τοπικό τύπο). Εμείς δεν έχουμε δώσει καμία διαρροή, ούτε πρόκειται να το κάνουμε. Δεν έχουμε άγχος για αυτό. Για εμάς, τα πράγματα είναι αρκετά απλά, γιατί υπάρχουν οι εσωκομματικές διαδικασίες. Δεν αποφασίζει ένας «βασιλιάς» ή ένας «αυτοκράτορας». Τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα και σε συλλογικό επίπεδο».

«ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΒΕΒΑΙΟ, Η ΜΙΑ ΕΔΡΑ ΑΝΑ ΚΟΜΜΑ ΣΤΟΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ»

Τέλος, από την δική του πλευρά ο κ. Μήτρου, υπογράμμισε ότι «μου αρέσει πολύ που θέτετε ως «ορόσημο» το 2019. Διότι αυτό που βιώνουμε εδώ και περίπου 1.5 χρόνο είναι το να υπάρχει μια επιτακτική πίεση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, να δώσει απαντήσεις για κάτι που κοινοβουλευτικά και συνταγματικά δεν είναι δική του δουλειά να δώσει πρώτο απάντηση. Ας πιάσουμε λίγο την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων. Οι δημοσκοπήσεις ασφαλώς δεν είναι κάτι επίσημο, αλλά «η καταγραφή της στιγμής». Παρόλα αυτά, προσωπικά τρέφω απεριόριστο σεβασμό στα δημοσκοπικά ευρήματα. Το αν πέφτουν «έξω» είναι λογικό, διότι αν οι δημοσκοπήσεις έπεφταν πάντα «μέσα», δεν θα χρειάζονταν να κάναμε εκλογές. Θα χρειάζονταν να κάνουμε δημοσκοπήσεις. Αυτήν την στιγμή, οι περισσότερες εταιρείες μας περιγράφουν ένα «σκηνικό» στο οποίο σήμερα η ΝΔ θα παραμείνει στην πρώτη θέση αλλά με αρκετά πεσμένα ποσοστά (και εδώ θα βάλουμε έναν «αστερίσκο» για να κλείσουμε άπαξ δια παντός το ζήτημα συνεργασιών και εθνικής συνείδησης). Μας δίνουν επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο και επίσης «πεσμένο» και το ΠΑΣΟΚ ως το μοναδικό από τα υπάρχοντα, τα υφιστάμενα κοινοβουλευτικά κόμματα, το οποίο παρουσιάζει ενισχυμένη δυναμική, συγκριτικά με το 2019. Αυτό το στοιχείο, είναι κάτι που αποσιωπάται διαρκώς.  Σαφώς και δεν είναι αυτό το όραμα του ΠΑΣΟΚ (να βρίσκεται στην 3η θέση) και για αυτό δουλεύαμε πυρετωδώς όλα τα όργανα του κόμματος και από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου (εδώ και 1.5 μήνα) έχουμε κατατεθειμένο το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Όχι πέντε αντιπολιτευτικά bullets, αλλά ένα έτοιμο πλάνο διακυβέρνησης της χώρας, όπως υποσχέθηκε ο πρόεδρός μας – και χλευάστηκε για αυτό – στον ελληνικό λαό, πολλάκις. Αυτήν την στιγμή, οι δημοσκοπήσεις, μας δίνουν μια τάση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ενισχυμένες δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος κουράστηκε πραγματικά από έναν στείρο δικομματισμό, από ένα δικομματικό «μοντέλο που δεν σέβεται τους θεσμούς (μιας και αυτό είναι από τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητες) και αναζητεί κάτι άλλο… Αναφορικά με τα τοπικά, αύριο – Κυριακή – στην Αθήνα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, με θέμα τις επερχόμενες εκλογές και θα παρουσιαστούν τα ψηφοδέλτιά μας σε όλη την επικράτεια. Κυκλοφορεί μια μεγάλη φημολογία – ονοματολογία εδώ και μήνες και προσωπικά θα κάνω μια παράκληση προς τα ΜΜΕ και προς τον κόσμο, να κάνουν υπομονή 1-2 ημέρες και να έχουν και τα τελικά ονόματα.  Τέλος όσον αφορά στο κομμάτι των εδρών, εφόσον πάει με την απλή αναλογική, θεωρώ ότι τα τρία πρώτα κόμματα θα λάβουν και από μια έδρα. Νομίζω ότι είναι μαθηματικά δεδομένο αυτό με τα στοιχεία που λαμβάνουμε σήμερα από τις δημοσκοπήσεις. Φυσικά το ΠΑΣΟΚ δεν αρκείται στο να πάρει ένα μικρό ποσοστό, που θα είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο, απλά για να πάρει την έδρα. Εμείς έχουμε σαφή στόχο να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και των πολιτών της Ξάνθης και φυσικά της Ελλάδας».