Θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους τα Χριστούγεννα – Ποιοι θα πάρουν το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης

 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός και αφορούν ευάλωτους πολίτες διευκρίνισαν ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς. Όπως τόνισε ο υπουργός, 352 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε οικονομικά ασθενέστερους 2,3 εκατ. πολίτες τα Χριστούγεννα.
«Το 2023 ήταν μία εκλογική χρονιά, και κυρίως μια χρονιά με πολύ άσχημα καιρικά φαινόμενα, η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδόσει και αυτό έχει θετική αντανάκλαση και στον προϋπολογισμό. Ο οποίος, όπως φαίνεται, έχει υπερβεί -πάρα τις δυσκολίες- τις προβλέψεις και έτσι μπορούμε να πούμε πως στο τέλος της χρονιάς θα φτάσουμε στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ και θα μας περισσέψουν και κάποια χρήματα που θα είναι πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για 1,1 επί του ΑΕΠ και θα δοθούν στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
«Υπολογίζεται πως το πλεόνασμα αυτό φέτος θα είναι 352 εκατ. ευρώ τα οποία θα δοθούν σε ασθενέστερους οικονομικά συμπολίτες μας τα Χριστούγεννα» τόνισε, γνωστοποιώντας πως ο αριθμός των πολιτών που θα επωφεληθεί από αυτό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης υπολογίζεται στα 2,3 εκατομμύρια.
Ειδικότερα, θα δοθεί:
Ποσό ύψους 125 εκατ. για 800.000 δικαιούχους του επιδόματος τέκνων από τον ΟΠΕΚΑ, το οποίο αυξάνεται κατά 150%. Για κάθε 100 που λαμβάνει κάθε γονιός τον μήνα, τον Δεκέμβριο θα πάρει 150.
Προσαύξηση 50% στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με προϋπολογισμό 24 εκατ. και δικαιούχους 210.000 δικαιούχους.
Στήριξη αναπήρων ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ με προϋπολογισμό 45 εκατ. ευρώ και ωφελούμενους 225.000
Πρόσθετη στήριξη χαμηλοσυνταξιούχους (με κύρια σύνταξη κάτω των 700 ευρώ) και για ανασφάλιστους υπερήλικες που θα έχουν μια στήριξη 150 ευρώ.
Οι πολίτες με αναπηρία που λαμβάνουν επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ ενισχύονται με επιπλέον 200 ευρώ
Η καταβολή των επιδομάτων αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί μαζί με την καταβολή των κανονικών επιδομάτων που ορίζεται προς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον 350 εκατ. ευρώ σε μια σειρά από παρεμβάσεις για να στηριχτούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Συγκεκριμένα είπε: «Το Δεκέμβριο θα δοθεί επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, σε δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ θα υπάρξει αύξηση, θα αυξήσουμε κατά 150% όλα τα επιδόματα τέκνων του ΟΠΕΚΑ. Θα δοθούν 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είδαν προσωπική διαφορά. Θα τους δώσουμε 150 ευρώ παραπάνω, όπως και οι ανασφάλιστοι συνταξιούχοι».