Θ. Μίχογλου: «Διαφωνούμε με τις συνενώσεις, αλλά… εμείς επιμένουμε χωρίς ΔΕΥΑ»!

Με αφορμή την συζήτηση για συνένωση των ΔΕΥΑ και την αντιπρόταση της ΠΕΔ

Στο επίκεντρο ενδιαφέροντος των Δήμων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, είναι αυτό το διάστημα το θέμα της συνένωσης των ΔΕΥΑ, με  την κυβέρνηση να κάνει λόγο για μια ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια, την ΚΕΔΕ να  προτείνει μια ΔΕΥΑ ανά Περιφερειακή Ενότητα (νομό) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να αντιτίθεται σε όλα τα παραπάνω και να αντιπροτείνει εθελούσιες συνενώσεις ΔΕΥΑ.

Τι συμβαίνει όμως στους Δήμους, όπως αυτοί του Τοπείρου και της Μύκης, που δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ, αλλά προσφέρουν υπηρεσίες ύδρευσης στους δημότες; Ποια είναι η άποψή τους για το ζήτημα των συνενώσεων;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά μέσα από την «Θ» ο Δήμαρχος Τοπείρου και Γραμματέας της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Θωμάς Μίχογλου, τονίζοντας ότι είναι κατά των συνενώσεων αλλά και ότι ο Δήμος Τοπείρου δεν χρειάζεται ΔΕΥΑ, καθώς συν τοις άλλοις θα υπερδιπλασιαστούν τα κόστη για τους καταναλωτές.

«ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΝΩΣΕΩΝ – ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΕΥΑ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Μίχογλου για όλα τα παραπάνω, ανέφερε τα εξής:

«Πρώτα από όλα είμαι κατά των συνενώσεων. Δεν παρέστην στην συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Όλοι οι Δήμαρχοι είμαστε κατά των συνενώσεων. Εν μια νυκτί, χωρίς να το γνωρίζουμε, η διοίκηση της ΚΕΔΕ αποφάσισε – σε σύμπλευση με το Υπουργείο – να καταθέσουν νομοσχέδιο για την συνένωση. Εμείς δεν κάναμε ΔΕΥΑ τόσα χρόνια και δεν είμαστε χρεωμένοι. Εμείς εξυπηρετούμαστε οικονομικά από τα ποσά που εισπράττει ο Δήμος. Αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε ως Δήμος. Τα έσοδα είναι τόσο λίγα από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνον για τις μισθοδοσίες. Ο Δήμος Αβδήρων – για παράδειγμα – έχει ΔΕΥΑ διότι προήλθε από «δύο δήμους» (και έναν παραλιακό). Εάν κάνουμε ΔΕΥΑ θα διπλασιαστούν – για να μην πω ότι θα τριπολασιαστούν –  κατά αρχήν τα τέλη. Αυτό που πληρώνει σε εμάς ένας δημότης είναι 60-70 ευρώ (άντε 120 ευρώ ο μεγαλύτερος) ετησίως για το νερό και όχι ανά τρίμηνο όπως πληρώνουν στην Ξάνθη. Εάν πάμε να κάνουμε ΔΕΥΑ, θα επαναστατήσουν όλοι οι πολίτες. Θα πούμε το «νερό, νεράκι». Και παρόλα αυτά είμαστε από τους λίγους Δήμους της Περιφέρειας και του Νομού που αλλάζουμε το δίκτυο. Το 70-80% του δικτύου έχει αλλάξει. Και τώρα ξεκινάμε 10 εκ ευρώ έργα ύδρευσης που ξεκινούν από τον Παράδεισο (καινούριος υδατόπυργος) και αλλάζει όλος ο αμίαντος μέχρι και το Εράσμιο. Ήδη έχουμε αλλάξει σε Μάγγανα, Εράσμιο, Άβατο. Αλλάζουμε 29 χλμ δίκτυο. Τώρα αλλάζουμε στο Όλβιο, ενώ ολοκληρώσαμε όλη την περιοχή σε Κυψέλη, Εξοχή, Ν. Αμισσό, Μέλισσα και πάνω από τα τούνελ, στην Θαλασσιά, από όπου περνά η Εγνατία θα γίνει σε λίγο χρονικό διάστημα καινούρια μεγάλη δεξαμενή που θα τροφοδοτεί όλη την περιφέρεια μέχρι την παραλία. Θα είναι αλλαγμένο το 80% στους 36 οικισμους, ενώ κάνουμε ήδη μελέτη για Τοξότες, Τύμπανο, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιο και μετά κλείνουμε. Μέσα στην θητεία μας, θα έχουν τελειώσει όλα αυτά. Έχουμε ανακατασκευάσει επίσης τους 3-4 υδατόπυργους (στις 8 κοινότητες που είμαστε) και σχεδιάζουμε να ανακατασκευάσουμε και τους άλλους».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΥΑ

Ο κ. Μίχογλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνενώσεων των ΔΕΥΑ, δηλώνοντας απερίφραστα την αντίθεσή του, λέγοντας πως:

«Αν γίνουν συνενώσεις ΔΕΥΑ, όλος ο νομός μας – για να μην αναφερθώ σε όλη την Ελλάδα – θα υποφέρει. Για αυτό η ΠΕΔ αντιπροτείνει να τις κάνει όποιος θέλει. Αν θέλουν δυο ή τρεις Δήμοι μεταξύ τους, ας το κάνουν. Αλλά όχι με το ζόρι. Εμείς δεν θέλουμε να συνενωθούμε με κανέναν, διότι θα επιβαρυνθεί ο πολίτης. Δεν θα ανέβει 5 ή 10 ευρώ το κόστος του νερού. Θα φτάσει στην τριπλάσια τιμή. Επιπλέον μια ΔΕΥΑ θα έχει διοικητικά συμβούλια, αντιμισθίες κλπ. Εμείς δεν θα θέλαμε να είχαμε μια ΔΕΥΑ, να κάνουμε ένα ΔΣ και να κάνουμε και πολιτική και να υπάρχει πρόεδρος, αντιπρόεδρος, να παίρνουν έξοδα παραστάσεως όταν κάνουν συμβούλιο τα μέλη κλπ; Αλλά θα επιβαρυνθεί περισσότερο ο δημότης. Όταν έχεις ΔΕΥΑ έχεις 80% ειδικό τέλος. Άρα, αν ένας «μικρός» δημότης που έχει εδώ το σπίτι του, τον μπαξέ του, πίνει το νερό του και κάνει το μπάνιο του τώρα πληρώνει 70 ευρώ τον χρόνο, θα πληρώνει 250 ευρώ τον χρόνο, ενώ ένας που έχει ελιές κλπ, θα έχει 1000-1500 ευρώ. Και επιπλέον δεν έχουμε και αποχέτευση. Πως θα πάμε να γίνουμε «ένα» με την Ξάνθη που έχει αποχέτευση και πως θα γίνει ο διαχωρισμός; Δηλαδή θα πληρώνουν και οι άλλοι και εμείς αποχέτευση;»

«ΤΟ 80% ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ »

Κλείνοντας, αναφορικά με τον τρόπο που πληρώνουν οι Δημότες Τοπείρου το νερό, ο Δήμαρχος Τοπείρου σημείωσε ότι «το 80% των δημοτών πληρώνει μια φορά τον χρόνο. Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να κάνουμε καταμετρήσεις, τις κάνουμε μια φορά τον χρόνο. Πολλές φορές όμως κάνουμε και δυο φορές. Αλλά το 80% των κατοίκων πληρώνει μια φορά. Πιστεύω ότι εμείς και ο Δήμος Μύκης είμαστε σε ένα καλύτερο καθεστώς γιατί δεν υπάρχει ΔΕΥΑ και παρόλα αυτά γίνονται έργα καθώς μπαίνουμε σε διάφορα προγράμματα ΕΣΠΑ, LEADER, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ κλπ».