Θ.Λ.Ε. ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΞΑΝΘΗΣ 2025: 60 Χρόνια “Θρακικών Λαογραφικών & Καρναβαλικών Εορτών” Ξάνθης

Είναι πολλά τα σημεία που θα μπορούσε να ασκήσει κάποιος κριτική για το φετινό μας καρναβάλι, που μόλις ολοκληρώθηκε. Δεν είναι όμως αυτή η επιδίωξή μου. Σκοπός μου είναι να περιοριστώ αποκλειστικά και συνοπτικά σε μια πρώτη προσέγγιση θετικών προτάσεων και νέων ιδεών παραμερίζοντας την εύκολη και ανέξοδη κριτική. Κοινός στόχος οφείλει να είναι η αναβάθμιση του θεσμού και των εκδηλώσεων, η ιδανικότερη προβολή της πόλης μας και το μέγιστο δυνατό οικονομικό αποτέλεσμα. Το επόμενο καρναβάλι θα είναι επετειακό, αφού συμπληρώνονται 60 χρόνια θεσμού και επιβάλλεται πλέον να ανανεωθεί, να επαναπροσδιοριστεί, να αναβαθμιστεί και να καταστεί ποιοτικότερο και ελκυστικότερο, ειδικότερα για ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

Έχει λεχθεί πως θα υπάρξει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης για τις επόμενες Θρακικές Λαογραφικές Εορτές(Θ.Λ.Ε) αλλά τελικά έγινε μόνο μία φόρμα «παραπόνων» με ένα περιορισμένο πεδίο για ιδέες και προτάσεις. Η διαβούλευση επιζητά σχολιασμό και η πλατφόρμα θέλει διάδραση οπότε ένα απλό google form δεν αρκεί. Πλην όμως επειδή ο χρόνος άρχισε ήδη να κυλά αντίστροφα, τολμώ να κάνω την έναρξη της συζήτησης, καταθέτοντας επιγραμματικά και μόνο ορισμένες νέες ιδέες βελτίωσης και ανάπτυξης του θεσμού:

·         Η εκστρατεία διαφήμισης του θεσμού, προκειμένου η φήμη και η έλξη του να επεκταθεί γεωγραφικά, ώστε να ξεφύγει από τα Ελληνικά όρια και να καταστεί Βαλκανικός πόλος, οφείλει να ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, με τη συνδρομή κυρίως του διαδικτύου. Ενδεικτικά, θα πρέπει από τον Οκτώβριο του 2024 να ξεκινήσουν διαφημιστικές καμπάνιες, παράλληλα με επαφές με τουριστικούς πράκτορες(εκτός Ελλάδος).

·         Για να προσελκυθούν άνθρωποι όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, θα πρέπει να δημιουργηθούν ολοκληρωμένα ταξιδιωτικά πακέτα, που θα περιέχουν μετακίνηση-διαμονή-διατροφή και εξασφαλισμένα θεάματα. Μόνο έτσι θα πάρει κάποιος την απόφαση π.χ. από τη Σερβία, τη Βουλγαρία την Κροατία, να έλθει στην Ξάνθη. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μία πλήρης χαρτογράφηση των καταλυμάτων που μπορούν να παρασχεθούν, όχι προφανώς μόνο των ξενοδοχείων, αλλά και όλων των  AirBNB διαμερισμάτων και λοιπών χώρων που μπορούν να διατεθούν.

·         Ο χώρος του παλαιού Ξενία (ELISSO) θα πρέπει οπωσδήποτε κατά την περίοδο των εκδηλώσεων να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθεί, με κάθε εφικτό τρόπο. Στα μεγάλα γεγονότα που προσελκύουν κόσμο, είναι επιβεβλημένο να τρέχουν παράλληλα και κάποιες πρόσθετες εκθέσεις, εκδηλώσεις ή άλλα events. Θα μπορούσε π.χ παράλληλα με τις Θ.Λ.Ε να τρέχει και ένα  Street Food Expo ή Street Sweet Expo, με γεύσεις της περιοχής και όχι μόνο, έτσι ώστε να απαλλαγούμε από τον καθένα που ανάβει ένα μαγκάλι μέσα στη μέση του δρόμου και πουλάει αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα που δυσφημούν την πόλη μας και κλονίζουν την αισθητική της.

·         H πρόσφατη διαδικτυακή εφαρμογή του Δήμου σε Android & IOS “Xanthi” εμπεριέχει επιλογή «Εθελοντισμού». Η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να  ενεργοποιηθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα σε διάφορες δράσεις σχετικές με τις εορτές.

·         Η λαογραφία δεν πρέπει να είναι απλά ένας τίτλος, που περιορίζεται στενά και αποκλειστικά σε χορευτικές και μόνο εκδηλώσεις. Οφείλει να εμπλουτιστεί με νέες, όπως  π.χ αναβίωση εθίμων, καθημερινότητας εποχής, ιστορικών γεγονότων, αλλά και θεατρικών δρώμενων, λαογραφικών εκθέσεων και παραδοσιακών πανηγυριών. Έτσι και μόνο θα εντυπωθεί στον κάθε επισκέπτη η ταυτότητα και η ιστορία της περιοχής μας.

·         Καθημερινά σε συγκεκριμένες ώρες να ξεκινούν group επισκεπτών για την παλιά πόλη με εθελοντές ξεναγούς, που θα έχουν εκπαιδευτεί φυσικά κατάλληλα, σε προκαθορισμένα δρομολόγια, για την προβολή και ανάδειξη της παλιάς πόλης.

·         Δημιουργία διαχρονικής φωτογραφικής έκθεσης και στολών Καρναβαλιού στην Ξάνθη σε μεγαλύτερο χώρο όπου θα έχει νόημα για κάποιον να οργανώσει μία επίσκεψη για να τα δει.

·         Κάθε σύλλογος να επιλέγει καθημερινά την τελευταία εβδομάδα των εορτών έναν ζευγάρι του που θα παρευρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης και θα συμμετάσχει σε διάφορα δρώμενα (πρωτάθλημα καρναβαλιού), έτσι ώστε να δίνεται εορταστικό κλίμα στην πόλη. Παράλληλα οι επισκέπτες να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα το ζευγάρι με τις καλύτερες στολές καθώς επίσης και το πιο κεφάτο και διασκεδαστικό ζευγάρι, έτσι ώστε με τη λήξη των εκδηλώσεων, να ανακηρύσσεται και ο νικητής σύλλογος στις δύο αυτές κατηγορίες. 

·         Επαναφορά (αν θυμάμαι παλαιότερα είχε ξαναγίνει) του όμορφου παιχνιδιού “κυνήγι του χαμένου θησαυρού” για μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή που παραδοσιακά κλείνουν τα σχολεία.

·         Το καρναβάλι αφορά κυρίως νέους ανθρώπους και φοιτητές οπότε φαντάζει αδιανόητο το γεγονός ότι το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο δεν έχει κάποια επίσημη συμμετοχή στις Θ.Λ.Ε. Μία ακόμη ιδέα είναι να γίνει στον χώρο του πάρκινγκ του κολυμβητηρίου μία έκθεση του Δ.Π.Θ είτε αυτή αφορά επιχειρηματικότητα – ή μεταπτυχιακά προγράμματα – ή καινοτομίες και τεχνολογία. Το Luna Park, που το πληρώνει χρυσό ο επισκέπτης είναι κατά κάποιο τρόπο παρωχημένο και δεν προσελκύει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

·         Αξιοποίηση του χώρου του πάρκου του Λιμνίου. Φωτισμός – Καντίνες – Back Stage Συλλόγων καθώς και μία δεύτερη σκηνή με διαφορετικές παραστάσεις (π.χ. παιδικές παραστάσεις ή ζογκλέρ και διασκεδαστές για παιδιά ή μικρότερες μουσικές μπάντες.

·         Σχετικά με την μεγάλη παρέλαση της Κυριακής και τα προβλήματά της: Θα ήταν καλό, ένας άνθρωπος του Δήμου, να είναι ο εποπτεύων της παρέλασης ο οποίος θα επωμιστεί την ευθύνη πριν την εκκίνησή της να ελέγξει τους συλλόγους για το μέγεθός τους και την ύπαρξη καπνογόνων και θα μπορέσει έστω την τελευταία στιγμή να μαζέψει παράνομο υλικό. Επίσης οι ίδιοι οι σύλλογοι θα πρέπει να είναι λίγο περισσότερο αυστηροί ως προς την ύπαρξη άλλων καρναβαλικών στολών εντός των ορίων τους. Ακόμη, η μουσική της παρέλασης θα πρέπει να ανανεωθεί και να γίνει πιο επίκαιρη γιατί με τα ίδια τραγούδια γίνεται η παρέλαση εδώ και 25 χρόνια.  

·         Στο ζήτημα της ασφάλειας θα ήθελα να προσθέσω ότι ενώ ο Ερυθρός Σταυρός παρέχει εκπληκτικά τις υπηρεσίες του οι ιδιωτικοί security δεν προσφέρουν αντίστοιχα. Ο επισκέπτης πρέπει να νιώθει μόνιμα ασφάλεια και άνεση σε όλα τα σημεία της πόλης. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι εταιρίες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες και να φροντίζουμε για την μέγιστη απόδοσή τους και την μεγιστοποίηση της αποτρεπτικής τους δύναμης.

·         Κλείνοντας, θεωρώ πως τα πυροτεχνήματα μετά το κάψιμο του τζάρου, έφτασε η ώρα να αντικατασταθούν από κάτι πιο σύγχρονο, πρωτοποριακό και εντυπωσιακότερο, όπως π.χ από ένα “Drone Show”. Τα Drones θα έχουν ως βάση το γήπεδο του  ΑΟΞ και αφού απογειωθούν θα δημιουργούν στον ουρανό της πόλης εναλλασσόμενους σχηματισμούς και μηνύματα.

Λαφτσόπουλος Συμεών