Τα οικονομικά των Δήμων και οι δυσκολίες των ΔΕΥΑ, στο επίκεντρο του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Μαν. Τσέπελης: «Μετά την πανδημία, η ενεργειακή κρίση απαιτεί την στήριξη της Τ.Α»

Γ. Τσιτιρίδης: «Επιχορηγήσεις…όχι μόνον με κριτήριο τον πληθυσμό των Δήμων»

H διαχείριση της οικονομικής κατάστασης των Δήμων και ο τρόπος κατανομής της κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ), αλλά και τα προβλήματα βιωσιμότητας στις ΔΕΥΑ λόγω του ενεργειακού κόστους ήταν τα βασικότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά το φετινό και τελευταίο για τους νυν Δημάρχους συνέδριο της ΚΕΔΕ, δεδομένου ότι το επόμενο θα διεξαχθεί το 2024 λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα μεσολαβήσουν.

Για τις παραπάνω προτεραιότητες, αλλά και για όλα όσα διημείφθησαν στον Βόλο, μίλησαν στην «Θ» οι Δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων κ. Μανώλης Τσέπελης και Γιώργος Τσιτιρίδης, αντίστοιχα, με τον πρώτο να θέτει και το θέμα των ΦΟΔΣΑ (αφού αντίστοιχα προβλήματα με τις ΔΕΥΑ αντιμετωπίζουν και αυτοί οι φορείς) και τον δεύτερο να αναφέρεται επιπλέον και στις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων, που επίσης τέθηκαν στο… «τραπέζι» της συζήτησης.

«ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ – ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ, ΛΟΓΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΣΕ ΔΕΥΑ ΚΑΙ ΦΟΔΣΑ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσέπελης, εξήγησε στην «Θ» ότι «ζητήσαμε την οικονομική στήριξη σε όλα τα επίπεδα. Μιλάμε για τις δυσκολίες των δήμων, λόγω ενεργειακού, της ΔΕΥΑΞ και του ΦΟΔΣΑ. Το ενεργειακό κομμάτι έχει επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ, σε κάθε κατεύθυνση ευθύνης τους (ρεύμα, πετρέλαιο, ανταλλακτικά, προβλήματα οχημάτων και ο,τι αφορά στο κομμάτι της ΔΕΥΑ). Θα δώσουν άμεσα 20.000.000 ευρώ στις ΔΕΥΑ, για να ομαλοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους και άλλα 20.000.000 στο μέλλον. Θεωρούν ότι οι ΔΕΥΑ θα έχουν ένα κόστος δαπάνης από το κράτος περίπου 40 εκ. ευρώ. Απλώς, εμείς θέσαμε και ένα θέμα για τους ΦΟΔΣΑ, διότι και αυτοί επηρεάζονται πάρα πολύ από την ενεργειακή κρίση και αυτό το κόστος μετακυλύεται στους δήμους. Άρα πρέπει, όπως στις ΔΕΥΑ να το κάνουν αυτό και στους ΦΟΔΣΑ. Από εκεί και πέρα, υπήρχαν και διαδικαστικά θέματα. Η κεντρική διοίκηση του κράτους, πρέπει να καταλάβει ότι  αν θέλουν πολλά πράγματα  να «περπατήσουν» σύντομα και να έχουν αποτελέσματα στην κοινωνία, πρέπει να λάβει τολμηρές αποφάσεις για την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Να πάνε κάποιες στους δήμους και κάποιες άλλες, ίσως, στην περιφέρεια. Αλλά ιδιαίτερα στους δήμους, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της κοινωνίας και την ποιότητα της ζωής των πολιτών».

«ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΡΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ»

Αναφορικά με την ΚΑΠ, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «αυτό θα ρυθμιστεί λίγο – πολύ.  Δεν υπάρχει θέμα. Θα βρεθεί η λύση. Ιδιαίτερα, έχουμε πει ότι είναι άδικο για τους δήμους που είναι στον ορεινό όγκο ή στα νησιά. Εμείς, είμαστε της άποψης ότι είναι καλύτερα να χάσει ο δήμος 50.000 ευρώ, αν χρειαστεί. Δεν λέμε ότι μας περισσεύουν, αλλά όταν μιλάμε για ορεινούς ή νησιωτικούς δήμους, πρέπει πρώτα εμείς να δώσουμε το παράδειγμα για να μείνει ο κόσμος εκεί που είναι ν βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων, πρώτα εκείνων που μένουν σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές και μετά να αναβαθμιστούν οι εν λόγω περιοχές, για να είναι πόλος έλξης τουριστών, με την κάθε ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής».

«ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ – ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ»

Κλείνοντας ο κ. Τσέπελης, σημείωσε ότι «όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα της αποτύπωσης των εισηγήσεων σε όλα τα επίπεδα. Πράγματι, τα Υπουργεία – κατά την πανδημία – στήριξαν πάρα πολύ τους ΟΤΑ και τις κοινωνίες, αλλά και αυτήν την μεταβατική περίοδο με τον πόλεμο, θα πρέπει να μας στηρίξουν ξανά για να μπούμε στην κανονικότητα, χωρίς πολλά κατάλοιπα από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος και δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την κοινωνία και την φτωχοποίησε. Αυτός ήταν και ο λόγος που παραβρέθηκα χθες στο συνέδριο για τα ΤΕΒΑ. Είναι ένα πρόγραμμα που έχει μια μεταβατική περίοδο, μέχρι το καινούριο πρόγραμμα και δεν πρέπει να υπάρξει κανένα «κενό», διότι θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην επισιτιστική βοήθεια των ανθρώπων που πραγματικά είναι πάρα πολλοί. Μην ξεχνάτε ότι δίνουμε και ένα κομμάτι από τα ΤΕΒΑ στο «Τραπέζι της Αγάπης» για 250 μερίδες την ημέρα. Ο,τι δεν λαμβάνουν οι ωφελούμενοι των ΤΕΒΑ από νωπά κρέατα κλπ, τα δίνουμε στην Εκκλησία μας και στο «Τραπέζι της Αγάπης».

«Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΥΑ, ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ»

Από την πλευρά του ο  κ. Τσιτιρίδης επισήμανε ότι «οι προτεραιότητες των Δημάρχων αφορούν στην τακτική επιχορήγηση που παίρνουμε στους δήμους να μην δίνεται με μόνο κριτήριο τον πληθυσμό, όπως σήμερα αλλά να υπάρχουν και πολλά άλλα κριτήρια όπως η έκταση του δήμου, το αν είναι ορεινός ή νησιωτικός κ.α. Αυτήν την στιγμή, το μοναδικό κριτήριο με βάση το οποίο λαμβάνουμε την επιχορήγηση (ΚΑΠ) κάθε μήνα, είναι ο πληθυσμός. Η ΚΕΔΕ λέει να είναι  το 60%  βάσει του πληθυσμού και το υπόλοιπο με κάποια άλλα κριτήρια (π.χ. η γεωγραφική έκταση, το αν είναι τουριστικός ο δήμος κ.α). Διότι μπορεί ένας Δήμος – όπως η Θάσος – να είναι 10.000 τον Χειμώνα και 70.000 το Καλοκαίρι. Άρα, το να αλλάξουν τα κριτήρια της Τακτικής Επιχορήγησης των Δήμων για τα τακτικά τους έξοδα όπως οι μισθοδοσίες και κάποια άλλα, ήταν το βασικότερο θέμα. Επίσης, τέθηκαν κάποια άλλα ζητήματα, όπως οι έκτακτες επιχορηγήσεις για τις ΔΕΥΑ. Ο Υπουργός είπε ότι θα δώσει για το ενεργειακό κόστος 20.000.000 ευρώ στις ΔΕΥΑ το 2022 και άλλα 20.000.000 ευρώ στις αρχές του 2023 και θα δώσει και για τους Δήμους, αφού ορίσουν τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Δεν έχουν ορίσει όλοι οι Δήμοι, παρά μόνον οι 200 από τους 332. Ο Δήμος Αβδήρων έχει ορίσει ενεργειακό επιθεωρητή».

«ΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Επιπλέον, ο ίδιος σημείωσε ότι «ήταν το τελευταίο συνέδριο, αφού το 2023 δεν θα γίνει καθώς είναι η χρονιά των εκλογών. Πλέον, είναι όλοι σε προεκλογική αναμονή, είτε για βουλευτικές είτε για δημοτικές εκλογές. Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου. Τέθηκαν επίσης κάποιες αλλαγές που προτείνει ο Υπουργός, να λαμβάνουν αποζημίωση συμμετοχής σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή τώρα υπάρχουν όρια. Αυτό θα αλλάξει, στην επόμενη  – προφανώς – θητεία και θα υπάρχει μια αποζημίωση. Και είναι θεμιτό, γιατί κάποιος κάνει έξοδα για να συμμετέχει στις συνεδριάσεις και δεν αποζημιώνεται έστω με τα 40 ευρώ που είναι η συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο».