Τα Νομικά Πρόσωπα που καταργούνται στους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου

«Δεμένοι» οι μικροί δήμοι από τον ν. 5056/2023

Από Ιούνιο του 2024 οι συγχωνεύσεις των Σχολικών Επιτροπών – Μιλούν στην «Θ» οι τρεις Δήμαρχοι

Μόνον το «Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης» θα παραμείνει αλώβητο από την αυτοδίκαιη κατάργηση των νομικών προσώπων (ν. 5056/2023) και των σχολικών επιτροπών, όπως άλλωστε αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Τόσο στον Δήμο Αβδήρων όσο και στον Δήμο Τοπείρου καταργούνται όλα τα ΝΠΔΔ και συγκεκριμένα το ένα ΝΠΔΔ του Δήμου Αβδήρων (ΚΑΠΗ και Παιδικοί Σταθμοί) και τα 2 του Δήμου Τοπείρου (Αθλητισμού – Πολιτισμού και ΚΑΠΗ – Παιδικοί Σταθμοί) με τις αρμοδιότητές τους να περνούν στην Οικονομική Επιτροπή και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως εξηγούν μιλώντας στην «Θ» οι Δήμαρχοι κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και Θωμάς Μίχογλου, αντίστοιχα. Το ίδιο θα συμβεί και με τις σχολικές επιτροπές.

Όσον αφορά στον Δήμο Ξάνθης, καταργείται επίσης το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου αλλά και οι σχολικές επιτροπές, όπως επιβεβαιώνει, από την πλευρά του, στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.

«Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Τσέπελης επισήμανε στην «Θ» ότι «θα καταργηθεί το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ξάνθης μόνον. Η άποψή μου ήταν να μην καταργηθεί το Κέντρο Πολιτισμού, αλλά θεώρησα σωστό να συνομιλήσω τηλεφωνικά και με τον νέο Δήμαρχο Ξάνθης και να του μεταφέρω την άποψή μου. Συμφώνησε και ο ίδιος  σε αυτό. Διότι η εμπειρία μου για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, μέσα από τις αρμοδιότητες που προκύπτουν για το καλό της κοινωνίας, δείχνει ότι δεν υπήρχε η πολυτέλεια να έχουμε προσωπικές αντιπαραθέσεις και αδιέξοδα την επόμενη ημέρα της διοίκησης του επόμενου δημάρχου με τους συνεργάτες του. Από εμένα αυτή η φθηνοπολιτική δεν θα υπάρξει ποτέ. Θεωρώ ότι ήταν πρέπον να μείνει αυτό το Νομικό Πρόσωπο, διότι είναι πιο ευέλικτο για να μπορέσει μαζί με την κοινωνία και με το καθ΄ύλην αρμόδιο Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνεργασία πάντα και με τον καινούριο Δήμαρχο, να κάνουν το αυτονόητο στο κομμάτι ευθύνης όλων των αρμοδιοτήτων που έχει αυτό το Νομικό Πρόσωπο. Το βασικό ήταν ότι εγώ ήμουν υποχρεωμένος να λάβω μια απόφαση ως Δημοτική Αρχή τώρα και αυτή η απόφαση σηματοδοτεί και τα επόμενα χρόνια. Εγώ υπηρέτησα τόσα χρόνια την κοινωνία, τον εθελοντισμό, τους πολιτιστικούς συλλόγους και αυτό θα κάνω και τα επόμενα χρόνια από όποιο «μετερίζι» εκπροσωπώ αυτόν τον θεσμό που λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση. Θα καταργηθεί το Κ.Κ.Π.Α.Δ.Ξ και θα ενσωματωθεί στον Δήμο. Όσον αφορά στις σχολικές επιτροπές, αυτό πήρε μια παράταση. Από εκεί και πέρα, θα δούμε πως θα ενσωματώσουν αυτούς τους φορείς μέσα στον Δήμο. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη δυσλειτουργία προσαρμογής στο σύνολο των πραγμάτων. Αλλά δεν είναι και κακό, αρκεί να γίνουν τμήματα και διευθύνσεις που θα έχουν ευέλικτη λειτουργία.  Όλες οι αποφάσεις που αφορούν στις αρμοδιότητες των κατηργημένων Νομικών Προσώπων και Σχολικών Επιτροπών, θα περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο ή την Οικονομική Επιτροπή. Δεν είναι απόλυτο να περνούν όλα από το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί και η Οικονομική Επιτροπή θα παίζει έναν σημαντικό ρόλο για λόγους ευελιξίας. Ξέρετε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ένα όργανο που έχει δείξει μέχρι τώρα – και με τις φθηνοπολιτικές – ότι είναι τόσο ευέλικτο. Και νομίζω ότι και η Οικονομική Επιτροπή πρέπει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό».

«ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΝΠΔΔ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΗ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 30/6.2024 ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Τσιτιρίδης τόνισε ότι «ο Δήμος Αβδήρων έχει μόνον ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΑΠΗ. Οι ΔΕΥΑ και τα Λιμενικά Ταμεία παραμένουν ως έχουν. Αυτό το Νομικό Πρόσωπο θα συγχωνευθεί με τον Δήμο. Από τα άλλα που είχαμε, το ένα έκλεισε εδώ και τρία χρόνια (ΔΕΑΠΕΧΩ) και το άλλο είναι υπο εκκαθάριση (Κοινωφελής Επιχείρηση). Η ΔΙΑΠΕΧΩ ήταν Ανώνυμη Εταιρεία και όχι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και έχει εκκαθαριστεί. Η Κοινωφελής Επιχείρηση που ήταν ΝΠΔΔ είναι υπο εκκαθάριση.

Οπότε έχουμε μόνο το ΝΠΔΔ των Παιδικών και των ΚΑΠΗ, που θα συγχωνευθούμε με τον Δήμο. Όσον αφορά στις Σχολικές Επιτροπές, η συγχώνευση θα γίνει στις 30 Ιουνίου 2024. Θα συγχωνευθούν και αυτές με τον Δήμο Αβδήρων».

«ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΝΠΔΔ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ – ΜΑΣ ΔΕΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ Ο ΝΟΜΟΣ – ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΧ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ»

Τέλος από την δική του πλευρά ο κ. Μίχογλου σημείωσε ότι «ο Δήμος Τοπείρου έχει δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Δεν μπορούμε να τα κρατήσουμε. Το ΝΠΔΔ του Δήμου Ξάνθης, έχει μεγάλο προϋπολογισμό. Η Ξάνθη έχει απόκριες, γιορτές παλιάς πόλης κλπ. Εμείς δεν έχουμε τέτοια πράγματα. Βέβαια έχουμε πολιτιστικά δρώμενα από τους πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά είναι μικρής εμβέλειας. Τα Νομικά Πρόσωπα που θα καταργηθούν είναι το ΝΠΔΔ Αθλητισμού και Παιδείας και το ΝΠΔΔ των ΚΑΠΗ και Παιδικών Σταθμών. Επίσης θα καταργηθεί και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον 6ο μήνα του 2024 και μετά. Σε όλη την Ελλάδα, το 80-90% είναι μικροί Δήμοι. Είμαστε Δήμοι των 10.000 – 20.000 – 30.000 κατοίκων, οι οποίοι δεν βοηθιούνται με αυτό εδώ. Τα Νομικά Πρόσωπα έπρεπε να έχουν πάνω από 1 εκ. προϋπολογισμό. Εμείς δεν έχουμε. Ο νόμος αυτός μας δένει τα χέρια σε όλα αυτά. Πιστεύω ότι θα βρεθεί όμως την νέα χρονιά μια τομή και κάτι θα κάνουμε. Με την καινούρια ΚΕΔΕ που θα δημιουργηθεί πιστεύω ότι οι διαμαρτυρίες των Δημάρχων θα είναι μεγάλες. Οι αρμοδιότητες όλων αυτών των προσώπων θα περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή».