Συνεχίζει δυναμικά η καπνοκαλλιέργεια στο Ν. Ξάνθης

Με προβληματισμό από τις χαλαζοπτώσεις, αλλά όχι με απαισιοδοξία…

Παν. Ταρενίδης: «Η ΣΕΚΕ στο πλευρό των καπνοπαραγωγών… αρκεί να ακούνε τις συμβουλές των γεωτεχνικών μας»

 

Με εξαίρεση τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, όπου έπληξαν εν μέρει και κάποια καπνοχώραφα, καλύτερα σε σχέση με την περσινή κακή περίοδο, πηγαίνει η καπνοκαλλιέργεια στον Νομό Ξάνθης (μονοκαλλιέργεια για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής) αν και η «αγωνία» για νέα απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα (σ.σ. χαλαζοπτώσεις και άλλα έντονα φαινόμενα στα οποία δεν έχουμε συνηθίσει) παραμένει, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ κ. Παναγιώτης Ταρενίδης, ο οποίος μιλά παράλληλα για το μέλλον του καπνού στην περιοχή και για την ΣΕΚΕ, ευχόμενος φυσικά τα πράγματα για τον καπνό να κυλήσουν καλά για όλη την χρονιά.

 

«ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει ότι «ο καπνός θα συνεχίσει να παράγεται στην Θράκη σίγουρα γιατί στις ορεινές περιοχές Ροδόπης, Ξάνθης, αλλά και στις Σέρρες και στην Κατερίνη όπου παράγονται καπνά ανατολικού τύπου, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει. Βέβαια η περσινή χρονιά ήταν μια πολύ κακή χρονιά για όλους. Και για τους καπνοπαραγωγούς και ιδιαίτερα για εμάς (σ.σ. ΣΕΚΕ). Φέτος μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε λίγες περιπτώσεις (δηλαδή μια ζημιά στον Ίασμο και στην ορεινή περιοχή της Μύκης με την χαλαζόπτωση) τα καπνά πηγαίνουν καλύτερα. Εύχομαι να μην έχουμε άλλα έντονα καιρικά φαινόμενα. Νομίζω ότι δεν έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Τα προβλήματα ήταν με μια χαλαζόπτωση στην περιοχή της Κατερίνης και στον Ίασμο και σε μικρότερη έκταση στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Ωστόσο σε γενικές γραμμές η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά. Αν δεν είχαμε αυτά τα φαινόμενα της περασμένης Τρίτης, που έπεσε λίγο χαλάζι στην περιοχή του Ιάσμου και στην Μύκη, δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα».

«ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΛΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ – ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΠΝΑ»

«Πολλοί μικροί παραγωγοί μπορεί να φεύγουν, αλλά αντίστοιχα έρχονται οι μεγαλύτεροι (αυτοί που έχουν 10-15 στρέμματα) και αυξάνουν τα στρέμματά τους και έτσι στην ουσία θα έχουμε περίπου τα ίδια κιλά καπνά. Οι μικροί καλλιεργητές φεύγουν, αλλά αυτοί που έχουν 15 στρέμματα τα κάνουν 20 και 25. Έτσι καλύπτουμε το κενό που υπάρχει. Σίγουρα πάντα αυτό εξαρτάται και από τις τιμές που δίνουν οι πολυεθνικές για να αγοράσουν τα καπνά. Είναι και αυτός ένας παράγοντας. Αν θέλουν να κρατηθεί ο καπνός, πρέπει και αυτοί να πληρώνουν κάτι παραπάνω» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ως ΣΕΚΕ έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους καπνοπαραγωγούς. Βέβαια δεν θέλουμε να μειωθούν τα καπνά. Θέλουμε να υπάρχουν και βέβαια θέλουμε να αναβαθμιστούν και ποιοτικά. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μειωθεί ο καπνός στην Ελλάδα. Βέβαια υπήρχε μια τάση στην Κατερίνη, να βάζουν κεράσια και ακτινίδια εις βάρος του καπνού, αλλά το σταμάτησαν».

«ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΟΙ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ»

«Σίγουρα μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός των έντονων καιρικών φαινομένων. Εκείνο που συνιστούμε στους καπνοπαραγωγούς είναι να ακολουθούν τις οδηγίες των γεωπόνων. Έχουμε 17 γεωπόνους οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά δίπλα στον καπνοπαραγωγό και του δίνουν συμβουλές. Αυτό θέλουμε από τους καπνοπαραγωγούς. Να ακολουθούν τις οδηγίες των τεχνικών και των γεωπόνων. Έχουμε άτομα σε όλα τα μέρη. Και στην Θεσσαλία και στην Κατερίνη και πολύ περισσότερο σε Σέρρες, Ξάνθη και Κομοτηνή. Αν ακολουθούν τις οδηγίες, αυτοί θα βγουν κερδισμένοι, γιατί θα έχουν καλύτερη ποιότητα. Και όταν έχεις ποιότητα, σίγουρα έχεις και διαφορετική τιμή από αυτή που έχεις όταν η ποιότητα δεν είναι καλή» ανέφερε επίσης ο κ. Ταρενίδης, σημειώνοντας ότι «ευχόμαστε και αισιοδοξούμε ότι η χρονιά θα τελειώσει καλά και για το καλό των καπνοπαραγωγών και για το καλό των εργαζόμενων στην ΣΕΚΕ (αφού θα έχει παραπάνω δουλειά) και για την λειτουργία της ΣΕΚΕ. Εμείς θέλουμε να έχει καλό καιρό στα Βαλκάνια. Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια στα χωριά της ορεινής περιοχής να ρίχνει χαλάζι. Βέβαια τώρα με την κλιματική αλλαγή τα φαινόμενα είναι πιο έντονα και εμφανή. Πριν 50 χρόνια δεν μιλούσαν για κλιματική αλλαγή. Έλεγαν ήρθε ένα χαλάζι στην «τάδε» περιοχή. Ιδίως πέρυσι είχαμε συνέχεια και βροχές».

Υπενθυμίζεται ότι ο καπνός και η καλλιέργειά του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία, αλλά και τον πολιτισμό του Ν. Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα και αποτέλεσε διαχρονικά έναν βασικό οικονομικό-κοινωνικό «πνεύμονα» της περιοχής μας. Ευτυχώς συγκυρία ωστόσο και η ύπαρξη της καπνικής εταιρείας ΣΕΚΕ Α.Ε, που συνεχίζει στο πλευρό των καπνοπαραγωγών με παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και οδηγιών, με απορρόφηση του προϊόντος στις καλύτερες τιμές της αγοράς και φυσικά με δημιουργία θέσεων εργασίας.