Στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα προβλήματα των Παλιννοστούντων της Ξάνθης

Τα στεγαστικά δάνεια, τα… «παλατάκια» που έχτισαν εν αγνοία των υποχρεώσεων τους και οι συντάξεις των ηλικιωμένων στην «ατζέντα»

Ζαχ. Παπαδόπουλος: «Στο εξωτερικό οι νεότεροι – Δύσκολη η επιβίωση για τους μεγαλύτερους»

Τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, η στεγαστική αποκατάσταση των δικαιούχων του αντίστοιχου προγράμματος του «Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων (Ε.Ι.Υ.Α.Α.Π.Ο.Ε)», η επαναφορά της σύνταξης των υπερηλίκων ομογενών, η διευθέτηση του θέματος των Παλιννοστούντων που επαναπατρίστηκαν σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών, η επαναφορά του επιδόματος κηδείας αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία του Ε.Ι.Υ.Α.Α.Π.Ο.Ε,  το οποίο διαθέτει διαμερίσματα ,οικόπεδα ,χωράφια κλπ, ήταν τα βασικά ζητήματα που έθεσαν (και) στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – με αφορμή την χθεσινή παρουσία του στην Ξάνθη – οι Παλιννοστούντες της Ξάνθης.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, μίλησε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων

Παλιννοστούντων Ξάνθης «Μαυροθαλασσίτες» κ. Ζαχαρίας Παπαδόπουλος, ο οποίος – ειδικά για το θέμα των δανείων – εξήγησε ότι οι νεότεροι που επαναπατρίστηκαν, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό προκειμένου να δουλέψουν και να πληρώσουν τα εν λόγω δάνεια. Ο ίδιος αναφέρθηκε στους Παλιννοστούντες της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα, αλλά και στους ηλικιωμένους που ζουν στην πόλη μας σήμερα, ενώ στάθηκε και στο θέμα των εξόδων μιας κηδείας, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται από… εράνους.

«ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι «έχουμε ενημερώσει την τοπική αυτοδιοίκηση και χθες, ενημερώσαμε και τον Πρωθυπουργό της χώρας, για τα ζητήματα που απασχολούν τους Ομογενείς. Το βασικό πρόβλημα είναι τα δάνεια. Ο κόσμος πλήρωνε μέχρι το 2014. Ξεκίνησε η κρίση, έγιναν όσα έγιναν και τώρα, μερικοί που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, αυτοί μπορούν να μπουν σε ρύθμιση (δόσεις), αλλά οι περισσότεροι και ειδικά αυτοί που είναι σε μεγάλη ηλικία, ούτε σύνταξη λαμβάνουν, ούτε ασφάλεια έχουν, ούτε ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Δεν έχουν πόρους, όχι για να πληρώσουν δάνεια, αλλά για να επιβιώσουν. Τα προβλήματα αυτά, αφορούν σε όλη την Θράκη. Απλώς η Θράκη είχε ένα ίδρυμα, το οποίο κάλεσε Ομογενείς από τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τους υποσχέθηκαν ότι θα πάρουν δωρεάν κατοικία (κτίστηκαν σπίτια σε Αλεξανδρούπολη, Σάτρες, Ξάνθη, Εύμοιρο, Άβατο, Καβάλα αλλά και σε άλλες περιοχές και φαίνεται ότι κάποια στιγμή αποφάσισαν να τα δώσουν σε Ομογενείς τα χρήματα και να τα κτίσουν ι ίδιοι. Τότε, ήρθε εδώ ένας εκπρόσωπος Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και μας έλεγε ότι «θα έχετε τα ένσημά σας. Γιατί να τα δώσετε στον εργολάβο; Θα πάρετε τα υλικά που χρειάζονται και θα κτίσετε τα σπίτια». Σταμάτησε το πρόγραμμα, δεν έκτιζαν και μας είπαν να πάρουμε δάνεια. Μερικοί δεν γνώριζαν ούτε αν θα έχουν υποχρεώσεις ΙΚΑ, ούτε αν μπορούν να κτίσουν παραπάνω μέτρα και έτσι άλλοι έκτισαν 3 και άλλοι 2 ορόφους. Οι τράπεζες τους έλεγαν «πάρτε, το κράτος είναι εγγυητής» και με αυτήν την υπόσχεση, ο κόσμος πήρε δάνεια και άρχισε να κτίζει. Βλέπετε τι «παλάτια» κτίσαν (δίπλα στο νοσοκομείο). Κανείς δεν σκεφτόταν – και δεν γνώριζε – αν θα πάρει τρία ή τέσσερα δάνεια και αν θα τα επιστρέψει πίσω. Έτσι έχτισαν και μετά ήρθαν πρόστιμα, βγήκαν άλλα έξοδα που δεν υπολόγιζαν και δεν γνώριζαν και έτσι το 80% των ανθρώπων σε αυτά τα σπίτια, είναι στο εξωτερικό, δουλεύουν εκεί και εδώ και 20-25 χρόνια, προσπαθούν να ξεχρεώσουν αυτά τα δάνεια που πήραν. Μερικοί, τα έχουν παρατήσει και αγόρασαν εκεί σπίτια. Δηλαδή ο σχεδιασμός να έρθουν και να «ριζώσουν» εδώ οι Παλιννοστούντες, δεν πέτυχε»

«ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ – ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ, ΟΙ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΙ»

«Δυστυχώς, έκλεισαν τα εργοστάσια, δεν είχε δουλειές και μόνο με κάποια σεμινάρια για 5, 6 ή 8 μήνες, ίσα – ίσα μπορείς να καλύψεις τα τρέχοντα έξοδα, όχι να πληρώσεις και δάνειο» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «κάπως έτσι κάποιοι ξεκίνησαν εκεί όπου βρήκαν καλύτερες συνθήκες και το μεροκάματο είναι καλό (Ολλανδία, Γερμανία κ.α) για να καλύπτουν αυτά τα δάνεια. Οι νεότεροι τώρα είναι στο εξωτερικό και εδώ έχουν μείνει οι πιο ηλικιωμένοι, που και αυτοί είναι χωρίς σύνταξη. Κάποιος έλαβε την απόφαση να κόψει τα πάντα. Σίγουρα υπερχρεώθηκε ο ΟΓΑ – το καταλαβαίνουμε, γιατί όποιος έρχονταν στην Ελλάδα και ήταν πάνω από 65 ετών, έμπαινε στον ΟΓΑ και είχε και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – αλλά μετά κάτι έγινε και «κόπηκαν» και οι συντάξεις και η φαρμακευτική κάλυψη. Παλαιότερα, μπορούσαν να πάνε να γράψουν έξω φάρμακα, αλλά τώρα δεν μπορούν να επισκεφθούν ούτε γιατρό, παρά μόνον στο Νοσοκομείο. Και στο Νοσοκομείο μας, γνωρίζετε τι γίνεται. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών. Και αυτά που γράφουν οι οικογενειακοί γιατροί σε όσους είναι ανασφάλιστοι (και δωρεάν να είναι) δεν μπορεί να τους «δει» το σύστημα. Με κάποιο νόμο, τους απαγορεύει να γράφουν φάρμακα στους ανασφάλιστους. Ακόμη δηλαδή και κάποιος αγροτικός γιατρός να βρεθεί και να σου γράψει φάρμακα, δεν μπορείς να τα πάρεις, επειδή απαγορεύεται. Πριν δυο – τρία χρόνια, μπορούσαν και να τα γράψουν και να τα πάρουν, αλλά τώρα δεν μπορούν. Επίσης, εξετάσεις δεν μπορούν να κάνουν έξω, παρά μόνον στο Νοσοκομείο».

«ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ, ΣΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ»

Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος, υπογράμμισε ότι «εμείς είμαστε ένα κομμάτι της οικογένειας των Ελλήνων εδώ. Δεν έχουμε μόνον εμείς προβλήματα αλλά και οι ντόπιοι και οι υπόλοιποι Έλληνες. Όμως, εμείς θα πρέπει να έχουμε μια άλλη αντιμετώπιση. Η πολιτεία – μας λένε – ό,τι μπορούσε το έκανε. Επισκεφθήκαμε και τα Υπουργεία και είχαμε συναντήσεις με πολιτικούς, αλλά λόγω κρίσης και λόγω του ότι η Ευρώπη δίνει κάποια χρήματα αλλά για τους καινούριους πρόσφυγες (που έρχονται τώρα). Για εμάς «κόπηκε» η ροή από την Ε.Ε. Δεν χρηματοδοτούνται και υπάρχουν περίπου 65 οικογένειες που δεν έχουν πάρει ούτε δάνειο, ούτε τίποτε. Εμείς, θέσαμε στον κ. Μητσοτάκη και το θέμα των αρκετών περιουσιακών στοιχείων που έχει το «Ίδρυμα». Η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη, έχουν οικόπεδα, χωράφια και κάποιες κατοικίες και αυτά μπορούν να δοθούν. Να γίνει ένα «βήμα» και να ξεκινήσουν να νοιάζονται, κάπως, για εμάς. Το πρώην Ίδρυμα, ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης τώρα και δεν έχουν υπαλλήλους για να ξεκινήσουν και να τα τακτοποιήσουν… Έχουν μείνει και κάποια σπίτια στο Εύμοιρο και στο Άβατο που μένουν έτσι, αλλά δεν μπορεί κανείς να τα διαχειριστεί και να τα εκμεταλλευτεί».

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ»

Κλείνοντας, σε ερώτηση της «Θ» για τις απαντήσεις που έλαβαν από τον Πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδόπουλος λέει πως: «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τα γνωρίζουν τα θέματα, επειδή είχαμε στείλει υπόμνημα και στο ΥΠ.ΕΣ. Είπε «θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, να λύσουμε κάποια ζητήματα. Αυτά που μπορούμε». Για τα «κόκκινα δάνεια» αυτοί που έχουν την δυνατότητα, θα πληρώσουν και αυτοί που δεν έχουν την δυνατότητα, θα μπουν σε κάποια ρύθμιση και θα λυθεί κάπως το πρόβλημα. Τέλος, έχουμε και ένα άλλο πρόβλημα, που αφορά στο επίδομα κηδείας. Δεν μπορούμε να κηδέψουμε τους ανθρώπους μας. Παλαιότερα που είχαν την σύνταξη, είχαν στην άκρη κάποια χρήματα για την κηδεία τους. Τώρα που δεν έχουν χρήματα για να επιβιώσουν, δεν μπορούμε να τους θάψουμε με αξιοπρέπεια. Έτσι, βλέπουμε να γίνεται έρανος (δίνει 3 ή 5 ευρώ ο καθένας) στις κηδείες».