Στην υγειά… του επόμενου!

Στην υγειά… του επόμενου!

Άλλα δύο ΙΧ αυτοκίνητα λέει έγιναν παρανάλωμα του πυρός στο Δροσερό. Ε, και… τι έγινε; Μήπως ήταν τα πρώτα ή μήπως θα είναι τα τελευταία; Βλέπετε χόντρυνε η πέτσα μας και απλά το περνάμε στο ντούκου μέχρι την στιγμή που το επόμενο αυτοκίνητο θα είναι… το δικό μας! Το πιο εξωφρενικό της όλης υπόθεσης είναι ότι τα αυτοκίνητα καίγονται στην ίδια περιοχή, από τους ίδιους συνήθως δράστες, οι οποίοι συνεχίζουν ανενόχλητα να στοχεύουν και να καταστρέφουν τα επόμενα αυτοκίνητα, αποδεικνύοντας ότι η Ελληνική πολιτεία είναι ΑΠΟΥΣΑ! Προσβολή για την Ελληνική Αστυνομία το να γίνεται το ίδιο έγκλημα επανειλημμένα στον ίδιο χώρο και να μην συλλαμβάνονται οι δράστες, αλλά προσβολή και για την Ελληνική δικαιοσύνη από την στιγμή που υπάρχουν συλλήψεις των δραστών, αλλά στην συνέχεια αυτοί αφήνονται ελεύθεροι για να διαπράξουν το επόμενο έγκλημα! Και στην «μέση» φυσικά ο… «Μανώλης», δηλαδή ο απλός πολίτης, ο οποίος παραμένει απροστάτευτος να καλείται να πληρώσει τα σπασμένα! Κι έτσι ζουν αυτοί καλά κι εμείς… χειρότερα! Μήπως διαφωνείτε;

Αν το έχει η «κούτρα» σου…

Γκρινιάζουμε για την καθαριότητα στις παραλίες (και καλά κάνουμε) ρίχνοντας τις ευθύνες στους οικείους Δήμους και τις δημοτικές αρχές. Σαφώς θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από τον θεσμικό του ρόλο, πλην όμως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα η οποιαδήποτε παρέμβαση αν και εμείς δεν σεβαστούμε τον χώρο και την αμέσως επόμενη στιγμή τον ξαναβρωμίσουμε! Όταν για παράδειγμα πηγαίνω στην παραλία και βλέπω πεταμένα μπουκάλια, σακούλες νάιλον, σακούλες με σκουπίδια και οτιδήποτε άλλο μπορείς να φανταστείς στην άμμο ή ακόμη και μέσα στην θάλασσα, δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να πω ότι φταίει ο Δήμος και ο Δήμαρχος! Φταίει το έλλειμμα στην παιδεία και οι… οικογένειες που δεν δίνουν σωστές κατευθύνσεις στα παιδιά τους, πόσο μάλλον όταν και οι ίδιοι οι γονείς δίνουν τα κακό παράδειγμα. Δεν είναι συμπτωματικό το γεγονός ότι οι εξορμήσεις των εθελοντών για τον καθαρισμό των παραλιών έχουν σαν αποτέλεσμα την συλλογή… τόνων σκουπιδιών που σίγουρα δεν τα σκόρπησαν εκεί οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι! Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον καθαρισμό των χόρτων γύρω-γύρω από τα σπίτια μας και ιδιαίτερα όταν κατοικοεδρεύουμε στην εξοχή. Ναι μεν οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τον καθαρισμό και τον εξωραϊσμό κοινόχρηστων χώρων, αλλά δεν μπορεί να έχει την απαίτηση ο καθένας να υπάρχει ένα συνεργείο έξω από το σπίτι του και να καθαρίσει τα χόρτα που ο ίδιος οφείλει να καθαρίσει για να περιφρουρήσει την περιουσία του.

Περισσότερες ευθύνες, όμως… με λιγότερα λεφτά

Στους Δήμους λέει ανέθεσαν την καθαριότητα των επαρχιακών δρόμων για την αντιπυρική προστασία (όπερ σημαίνει κλαδέματα κλπ), χωρίς να τους δίνουν το απαραίτητο προσωπικό, τα ανάλογα μηχανήματα και κυρίως τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους. Φανταστείτε για παράδειγμα έναν Δήμο όπως είναι ο Δήμος Ξάνθης ή ακόμη και ο Δήμος Αβδήρων, με εύρος έκτασης που έχουν να καλούνται να ανταπεξέλθουν σ’ αυτές τις τεράστιες ανάγκες και ευθύνες με μετρημένους στα δάχτυλα εργάτες, τους οποίους θα επιλέγει η κεντρική διοίκηση μέσω ΑΣΕΠ για μικρό χρονικό διάστημα και με βάση κριτήρια… νάχαμε να λέγαμε. Και φυσικά αν ω μη γένοιτο συμβεί το παραμικρό τα εξιλαστήρια θύματα θα είναι οι Δήμοι και οι αυτοδιοικητικοί που… δεν θα κάνουν υποτίθεται σωστά την δουλειά τους!

Βία παντού…

Βία στα σχολεία, βία στην οικογένεια, βία στους δρόμους, βία στους χώρους εργασίας, βία… ΠΑΝΤΟΥ! Διαβάζοντας καθημερινά την ειδησεογραφία διακρίνω ότι η βία σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλες τις ηλικίες έχει πολλαπλασιαστεί, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ατελείωτες ενημερωτικές δράσεις και βιωματικά εργαστήρια από διάφορους φορείς, κρατικούς, ημικρατικούς, ιδιωτικούς για την μείωση του φαινομένου! Λες και γίνεται επίτηδες… Και δεν είναι μόνο η οικογενειακή βία που ανθεί στις ημέρες μας, δεν είναι μόνο η οπαδική βία, δεν είναι μόνο η βία μέσα και έξω από τα σχολεία από ανήλικους και ανήλικες σε συνομήλικούς τους, τελευταία ευδοκιμεί και το φρούτο της βίας στους… δρόμους. Ολοένα και πιο συχνά είναι τα φαινόμενα συμπλοκών μεταξύ οδηγών, γιατί κάποιος έστριψε χωρίς να ανάψει φλας ή γιατί κάποιος έκλεισε τον δρόμο στον άλλον κλπ. Βγαίνουν λοιπόν από τα αυτοκίνητά τους και… όποιον πάρει ο χάρος! Ακραίο περιστατικό προχθές στην Αθήνα, όπου ο ένας οδηγός κατέβηκε λέει από το αυτοκίνητό του, γρονθοκόπησε και έσπασε κυριολεκτικά στο ξύλο τον άλλον και στη συνέχεια ανέβηκε στο αυτοκίνητό του και προσπάθησε να τον… πατήσει! Εκεί φθάσαμε λοιπόν σαν κοινωνία… Γι’ αυτό, καλού-κακού, αν συμβεί κάτι παρόμοιο σε εσάς, μην ανταποκριθείτε σε οποιαδήποτε πρόκληση και το κυριότερο μην κατεβείτε από το αυτοκίνητό σας για να πουλήσετε τσαμπουκά! Μπορεί να βρεθείτε την άλλη στιγμή στο νοσοκομείο ή ακόμη και στο… νεκροτομείο!

Του Τένη Καμαρίδη