
Στη χθεσινή Δημοτική Επιτροπή…
Ιω. Αραμπατζής: «Από 500 ευρώ έως… 50.000 ευρώ τα πρόστιμα που προβλέπονται-Ενστάσεις από τους επαγγελματίες»
Τέσσερις ακόμη επιχειρήσεις και συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έβγαλε στην «σέντρα» κατά την χθεσινή της συνεδρίαση η Δημοτική Επιτροπή, αυτή την φορά για λόγους πυρασφάλειας. Στα δυο εξ αυτών, κατά την διάρκεια ελέγχων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης, εντοπίστηκαν φιάλες υγραερίου που δεν προβλέπονταν και επιβλήθηκαν τα σχετικά πρόστιμα, ενώ και στις δυο περιπτώσεις, οι καταστηματάρχες συμμορφώθηκαν και αφαίρεσαν από τους χώρους τους τις εν λόγω φιάλες. Έτσι αποφασίσθηκε ομόφωνα η «μη αφαίρεση» των αδειών τους, εφόσον συμμορφώθηκαν.
Η 3η περίπτωση, αφορούσε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο την λειτουργία του, είχε υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις – σύμφωνα με τον έναν εκ των ιδιοκτητών που παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση – παρέλαβε προ λίγων μηνών την μελέτη και αναμένει τον εξοπλισμό για να λάβει το πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Για το εν λόγω ζήτημα, αποφασίστηκε ομόφωνα η αναβολή της συζήτησης του θέματος, με την επισήμανση ότι θα επανέλθει στην επόμενη Δημοτική Επιτροπή και πως αν έως τότε δεν έχει συμμορφωθεί, θα προχωρήσει η οριστική διακοπή της λειτουργίας, αλλά και την δέσμευση του εκπροσώπου των ιδιοκτητών ότι μέχρι την παραλαβή του πιστοποιητικού πυροπροστασίας, δεν θα λειτουργήσει ο εσωτερικός χώρος του καταστήματος.
Τέλος, η 4η περίπτωση αφορούσε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το πιστοποιητικό του οποίου έληξε. Κατά την διενέργεια των ελέγχων επιβλήθηκε πρόστιμο από την Π.Υ ενώ αποφασίσθηκε ομόφωνα να μην αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, δεδομένου ότι ο ιδιοκτήτης προσήλθε με τον σχετικό φάκελο που αποδείκνυε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για την ανανέωση του πιστοποιητικού. Ωστόσο, ο ίδιος, έκανε λόγο για «αδικία» αναφερόμενος στο γεγονός ότι επιβλήθηκαν αμέσως τα πρόστιμα, ζητώντας «να υπάρχει μια ανοχή» από τις αρμόδιες αρχές.
Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καταβλήθηκαν καθώς σε διαφορετική περίπτωση βεβαιώνονται στην αρμόδια ΔΟΥ.

Τι συμβαίνει όμως με τους ελέγχους της πυροσβεστικής υπηρεσίας στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος; Τι πρόστιμα επιβάλλονται; Ποια η διαδικασία που ακολουθείται; Πότε και για ποια ζητήματα διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι;
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης κ. Ιωάννης Αραμπατζής.
«ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ – ΑΠΟ 500 ΕΩΣ 5000 ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ»

Πιο αναλυτικά, ίδιος εξηγεί ότι «εμείς διενεργούμε και τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στα καταστήματα, καθόλη την διάρκεια του έτους. Κάποιες φορές διενεργούνται ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα σε κάποια καταστήματα που μαζεύουν κόσμο (ξενοδοχεία, bars), ενώ το Καλοκαίρι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν έχουμε κατασκηνώσεις, beach bars κλπ. Αλλά οι έλεγχοι γενικότερα είναι συνεχείς καθόλη την διάρκεια του έτους. Αναφορικά με τα καταστήματα στα οποία αναφέρεστε, διενεργήθηκαν οι έλεγχοι (ήταν έκτακτοι) εδώ και μήνες, εντοπίστηκαν δυο που είχαν μέσα φιάλες υγραερίου ενώ δεν έπρεπε να έχουν καθώς δεν προβλέπονταν στην μελέτη τους και για αυτό και επιβλήθηκε από την υπηρεσία μας το πρόστιμο που αντιστοιχούσε στην παράβαση. Να επισημάνω επίσης ότι έχουν αλλάξει και αυστηροποιηθεί οι ποινές παραβάσεις για την πυρασφάλεια και οι εσωτερικές διαταγές της Υπηρεσίας μας είναι να γίνονται έκτακτοι έλεγχοι, να εντοπίζονται όσοι παρανομούν κλπ. Όταν κάτι είναι μικρής επικινδυνότητας, δίνεται μια μικρή προθεσμία λίγων ημερών για να συμμορφωθούν, ενώ όταν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό, επιβάλλεται απευθείας το διοικητικό πρόστιμο και ενημερώνουμε την αδειοδοτούσα αρχή. Στην περίπτωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ο οικείος Δήμος, ο οποίος μετά – βάσει της νομοθεσίας και της δυνατότητας που έχει – είτε ανακαλεί την άδεια λειτουργίας, είτε δίνει μια διορία λίγων ημερών προκειμένου να συμμορφωθεί το κατάστημα. Σε περίπτωση σοβαρών παραβάσεων, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να επιβάλλουμε τα πρόστιμα που προβλέπει η ισχύουσα διάταξη.
Τα πρόστιμα ξεκινούν από 500 ευρώ το ελάχιστο και φτάνουν μέχρι και τις 50.000 ευρώ (κλιμακώνεται με το άθροισμα των πολλών παραβάσεων που πιθανόν να έχει κάνει ένα κατάστημα, ενώ υπάρχει και «συντελεστής υποτροπής» εάν κατά το τελευταίο έτος έχει υποπέσει ξανά σε παράβαση και αυξάνεται και ανάλογα με τον όγκο της επιχείρησης και τον κόσμο που έχει). Είναι πολλοί οι πίνακες που λαμβάνονται υπόψιν για το πρόστιμο. Απλώς η γενική διάταξη αναφέρει πως το ελάχιστο πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ. Εμείς, αφού επιβάλλουμε το πρόστιμο (που είναι άσχετο με την νομοθεσία του Δήμου και πληρώνεται από τους ιδιοκτήτες) ενημερώνουμε τον Δήμο και ο Δήμος επιβάλλει είτε την προσωρινή ανάκληση ή την οριστική ανάκληση λειτουργίας του καταστήματος, ανάλογα με το πόσο σοβαρή είναι η περίπτωση της παράβασης. Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να κλείσουμε μια επιχείρηση. Εμείς δικαιούμαστε να επιβάλλουμε τα πρόστιμα και να ενημερώσουμε τη Δημοτική Αρχή για να κάνει τις δικές της ενέργειες».
«ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ – ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ»
Επίσης, ο κ. Αραμπατζής σημείωσε ότι «όταν ένας ιδιοκτήτης ανοίγει μια επιχείρηση, γνωρίζει – ή οφείλει να γνωρίζει – την νομοθεσία και ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ελεγχθεί από εμάς, όπως και από άλλες υπηρεσίες του δημοσίου που έχουν αρμοδιότητα ελέγχου. Εξάλλου στην άδεια που λαμβάνουν αναφέρεται ότι οφείλουν να έχουν συγκεκριμένα μέτρα. Ακόμη και να μην έχουμε πιστοποιητικό από εμάς, τα ελάχιστα μέτρα πυρασφάλειας ενός καταστήματος είναι δεδομένα. Εμείς απλά πηγαίνουμε και επιβεβαιώνουμε – όποτε κάνουμε αυτούς τους ελέγχους – εάν τα έχουν ή δεν τα έχουν. Γιατί υπάρχουν και μικρά καταστήματα που πλέον δεν υποχρεούνται να έρχονται σε εμάς και να λαμβάνουν πιστοποιητικό πυροπροστασίας όπως παλιά που ήταν υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα. Έχουν όμως υποχρέωση να λάβουν τα μέτρα που αναφέρονται στην νομοθεσία (πυροσβεστική φωλιά, exit, πυροσβεστήρες, μέτρα για το λεβητοστάσιο, εάν έχουν, κ.ο.κ.). Η Πυροσβεστική που λαμβάνει γνώση από τον δήμο όποτε χορηγεί άδεια καταστήματος, τα καταχωρεί σε μια ειδική εφαρμογή και μετά πηγαίνουμε δειγματοληπτικά και διενεργούμε ελέγχους για να δούμε αν τηρούνται αυτά τα μέτρα που οφείλει να τηρεί ένας ιδιοκτήτης, χωρίς μελέτη και χωρίς πιστοποιητικό.
Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα είναι υποχρεωμένοι- είτε συμμορφωθούν είτε όχι – να τα πληρώσουν και αν δεν τα πληρώσουν εντός κάποιου χρονικού διαστήματος βεβαιώνονται στην ΔΟΥ. Βεβαίως υπάρχει το δικαίωμα ένστασης κατά του προστίμου εντός πέντε ημερών που εξετάζει ο Διοικητής και εάν έχει δίκιο αυτός που τιμωρείται, εννοείται ότι θα θεραπεύσουμε το πρόστιμο, αλλά αν έχει υποπέσει στην παράβαση, δεν υπάρχει επιείκεια».








