
Σε ανάρτησή του, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, αναφέρει τα εξής:
«Συμμετείχα στην Ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ στην Κομοτηνή για την υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που είναι γνωστή ως ΣΒΑΑ, και την οποία χρηματοδοτούμε με πόρους από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας.Στην τοποθέτησή μου τόνισα ότι για την περίοδο 2021-2027 έχουμε προβλέψει πόρους που ξεπερνούν τα 90 εκ. € για 6 μεγάλες πόλεις: Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν τη δυνατότητα να ωφεληθούν από χρηματοδότηση έργων που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15,1 εκ. € για κάθε μία.Πρόκειται για μια σημαντική δυνατότητα που δίνουμε στις πόλεις μας ώστε να υλοποιήσουν έργα που θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό αφορά είτε στο κέντρο των πόλεων ή σε συγκεκριμένες συνοικίες με αυξημένες ανάγκες.Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλιστεί η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων στο σχεδιασμό των προτεινόμενων έργων ώστε αυτά να λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες και τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών».

ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ: Οι Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο επίκεντρο ενημερωτικής ημερίδας της ΠΕΔ ΑΜΘ
Ενόψει του σχεδιασμού των νέων στρατηγικών ΒΑΑ, περιόδου 2021-2027 πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην ΠΑΜΘ».
Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, όπως και συνεργάτες του, που θα επιφορτιστούν με την ευθύνη σύνταξης της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου μας, παρουσιάστηκε από τα στελέχη της ΕΕΤΑΑ -βασικό συνεργάτη της ΠΕΔ ΑΜΘ- η μελέτη για την αποτίμηση των χωρικών στρατηγικών της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, μέσα από την οποία αναδεικνύονται τόσο τα δυνατά σημεία όσο και οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν στον σχεδιασμό, τη διαδικασία διαβούλευσης και το σύστημα διακυβέρνησης των υλοποιούμενων σχεδίων.
Η αξιοποίηση των διαπιστώσεων και των προτάσεων της Μελέτης κρίνεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση και υλοποίηση των νέων σχεδίων ΒΑΑ των Δήμων για την Προγραμματική Περίοδο 2021- 2027, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΠΕΠ ΑΜΘ.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και του προέδρου της, Βασίλη Μαυρίδη, καθώς, όπως τόνισε, οι χρηματοδοτήσεις που θα εκταμιευτούν θα δώσουν μιια ουσιαστική αναπτυξιακή ώθηση στις περιοχές παρέμβασης.
«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα -και άρα τη δέουσα προσοχή- σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Όπως είναι γνωστό δεν είχαμε ενταχθεί την προηγούμενη τετραετία με συνέπεια, ο Δήμος μας να παρουσιάσει ένα τεράστιο έλλειμμα», τόνισε ο Δήμαρχος υπογραμμίζοντας ότι το ΒΑΑ «αποτελεί ένα στοίχημα για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το οποίο, ο Δήμος Ξάνθης δεν πρόκειται να χάσει».
Να σημειωθεί ότι για τον Δήμο μας, η Ζώνη Παρέμβασης αφορά στο αστικό κομμάτι, από την Πλατεία Διοικητηρίου έως το Αμοιρίδιο -μια συνολική παρέμβαση που θα ανατρέψει την εικόνα του αστικού περιβάλλοντος και θα θέσει νέα δεδομένα στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Ξάνθης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών.