Στην «επιφάνεια» τα σημαντικά προβλήματα των Κέντρων Υγείας Σταυρούπολης, Εχίνου και Αβδήρων

Χωρίς ασθενοφόρο στα Άβδηρα πέρασε η χρονιά – Τεράστια η περιοχή που καλύπτει το «πλήρωμα» της βάρδιας στην ορεινή περιοχή
Οι Διευθυντές Αβδήρων – Εχίνου μιλούν στην «Θ»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, αναφορικά με το θέμα της στελέχωσης οδηγών ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης του Νομού Ξάνθης, υπέβαλλε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» και Βουλευτής Λάρισας κ. Κυριάκος Βελόπουλος, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ Απόστολος Αβδελάς.


Ειδικότερα η ερώτηση αναφέρει τα εξής:
«Θέμα: «Πρόβλημα στελέχωσης Το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης  Ν. Ξάνθης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα από τη μη στελέχωση οδηγών ασθενοφόρων
Από τις 6 (έξι) οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόνο οι 2 (δύο) εκτελώντας χρέη ΕΚΑΒ για τη Δημοτική Ενότητα  Σταυρούπολης καθώς και δυο ορεινών χωριών της Καβάλας,  Κεχρόκαμπου, Λεκάνης και ολόκληρου του Δήμου Μύκης.
Η μη ύπαρξη οδηγών έχει ως αποτέλεσμα ή να μην έρχεται καθόλου ασθενοφόρο, όταν καλείται για να παραλάβει περιστατικό ή παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση, λόγω μεγάλης απόστασης από Εχίνο και Ξάνθη.  Πληροφοριακά έχουν σημειωθεί περιστατικά όπου ασθενείς οδηγήθηκαν στο θάνατο, λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης ασθενοφόρου.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεστε να δώσετε λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης οδηγών ασθενοφόρων, που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας  Σταυρούπολης Ξάνθης, με άμεση στελέχωση επικουρικών οδηγών, έως ότου καλυφτούν οι υπόλοιπες 4 (τέσσερις) οργανικές θέσεις των οδηγών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κυριάκος Βελόπουλος
Απόστολος Αβδελάς».


Η «Θ» προέβη σε μια έρευνα των σημαντικών προβλημάτων των Κέντρων Υγείας Νομού Ξάνθης.
Πρόκειται για προβλήματα «κοινά» τα οποία αφορούν βασικά στην έλλειψη οδηγών ασθενοφόρων, με τους ήδη υπάρχοντες να καλύπτουν μεγάλες σε έκταση περιοχές, με τους κινδύνους να αυξάνονται, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή και ειδικότερα όταν η βάρδια του Κ.Υ Εχίνου καλύπτει και το Κ.Υ. Σταυρούπολης και το αντίστροφο.
Στα δε…πεδινά, αν και το Κ.Υ Αβδήρων καλύπτει όχι μόνον τον Δήμο Αβδήρων αλλά και τον Δήμο Τοπείρου, από την αρχή του τρέχοντος έτους δεν υπάρχει ασθενοφόρο (αφού δεν υπάρχουν άτομα) και έτσι η «κάλυψη» για διακομιδές, μεταφορές ή…επείγοντα περιστατικά, γίνεται από την Ξάνθη.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν στην «Θ» ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Εχίνου κ. Δημήτρης Πετρίδης, η Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αβδήρων κ. Μάρθα Ανδρέου καθώς και οι πληροφορίες μας, από «κύκλους» του Κέντρου Υγείας Σταυρούπολης.


«ΔΥΟ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΣΤΟ Κ.Υ ΕΧΙΝΟΥ – ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ –ΑΛΛΗΛΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΜΕ ΤΟ Κ.Υ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «είναι δύο οι οδηγοί (από τις τέσσερις οργανικές θέσεις που θα πρέπει να έχουμε, αν και κανονικά θα έπρεπε να είναι πέντε με κάποια αναρρωτική ή «παύλα») στο Κέντρο Υγείας Εχίνου και δεν «βγαίνουμε». Είμαστε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης και έτσι όταν ο Εχίνος δεν έχει βάρδια, έχει η Σταυρούπολη και το αντίθετο. Οπότε το ένα Κ.Υ καλύπτει το άλλο. Αυτό βέβαια γίνεται σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ. Πλέον το ΕΚΑΒ βλέπει τα προγράμματα μας. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε. Θα πρέπει να προσληφθούν οδηγοί. Πριν από τις εκλογές, είχε γίνει η προκήρυξη επικουρικού προσωπικού που περιλάμβανε οδηγούς, ψυχολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό κ.ο.κ. Η προκήρυξη τελείωσε, βγήκε και η κατάταξη των ονομάτων και πλέον είναι στο υπουργείο. Περιμένουμε ακόμη, διότι άλλαξε η κυβέρνηση, οπότε τι θα γίνει τώρα είναι θέμα υπουργείου. Δεν ξέρω σε ποιο σημείο είναι το θέμα. Ειδικά τον χειμώνα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν σκεφτείτε ότι το ασθενοφόρο του Εχίνου, μπορεί να το καλέσουν μέσω ΕΚΑΒ σε ένα χωριό της Σταυρούπολης (π.χ Δαφνώνας), το ασθενοφόρο θα πάει, θα πάρει το περιστατικό, θα το μεταφέρει στο Κ.Υ, οι γιατροί θα δουν αν θα το στείλουν στην Ξάνθη ( συνοδεία γιατρού φυσικά) και από εκεί και έπειτα, θα κατέβει στην Ξάνθη, θα ανεβάσει τον γιατρό στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης και έπειτα θα έρθει στο Κέντρο Υγείας Εχίνου. Θα κάνει δηλαδή περίπου 120-130 χιλιόμετρα, ενώ και τα δύο Κ.Υ θα είναι χωρίς οδηγό για 2 ώρες περίπου. Η ορεινή περιοχή της Ξάνθης είναι και πολύ μεγάλη και δύσβατη, ειδικά τον χειμώνα με τους πάγους και τα χιόνια. «Τρέμει η ψυχή μας» για να πάει στις 3 τα χαράματα ο οδηγός στην Σταυρούπολη (ή να καλέσουμε εμείς τον οδηγό από την Σταυρούπολη) μέσα στον πάγο. Είναι θέμα που αφορά όλα τα Κέντρα Υγείας. Είναι κοινά τα προβλήματα».

«ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΕΝΑ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΤΟ ΠΕΔΥ ΞΑΝΘΗΣ»

Αναφορικά με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ο κ. Πετρίδης επισημαίνει ότι «εμείς εδώ έχουμε προσωπικό. Έχουμε και παρασκευαστή ακτινολογικού και μικροβιολογικού. Έχουμε γιατρούς και στα γύρω χωριά και στο Κ.Υ είμαστε τέσσερις. Λέμε πάλι καλά. Καλύπτουμε μάλιστα σε καθημερινή βάση ένα ιατρείο στο ΠΕΔΥ Ξάνθης (ΙΚΑ Ξάνθης). Βέβαια, περί τα τέλη του έτους θα φύγει μια ιατρός. Θα περιμένουμε 6-7 μήνες να έρθει ένας νέος (γιατί είναι θέση αγροτικού ιατρού) και θα δούμε πως θα πορευθούμε».


«ΧΩΡΙΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΑΠΟ 1/1/2019 ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΒΔΗΡΩΝ»

Από την πλευρά της η κ. Ανδρέου αναφέρει ότι «από την 1/1/2019 δεν έχουμε ασθενοφόρο. Καλυπτόμαστε από το ΕΚΑΒ. Καλούμε το 166 και έρχεται μονάδα από την Ξάνθη και εξυπηρετεί τον πληθυσμό όταν χρειάζεται. Με το ΕΚΑΒ μεταφέρονται είτε ασθενείς που καλούν οι ίδιοι, είτε διακομίζονται ασθενείς από το Κ.Υ στο νοσοκομείο όταν καλούμε εμείς. Θα έλεγα ότι ευτυχώς μέχρι τώρα, δεν είχαμε μεγάλη καθυστέρηση στην διακομιδή τουλάχιστον των ασθενών από εμάς προς το νοσοκομείο. Εντός 20 λεπτών έρχεται το ασθενοφόρο. Βέβαια πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι απασχολημένες και οι δύο μονάδες στην βάρδια και να χρειαστεί να καθυστερήσει. Υπάρχει βέβαια η αρχή ότι όταν ένας ασθενής βρίσκεται σε κάποια μονάδα υγείας, του παρέχονται οι αναγκαίες πρώτες βοήθειες ώστε να μπορεί να αντέξει. Δεν είναι η ιδανική κατάσταση. Αντίθετα δεν θα έπρεπε να ισχύει αυτό, αλλά δυστυχώς, δεν ξέρω πως θα μπορούσε να αλλάξει. Εμείς έχουμε ενημερώσει και την 4η ΥΠΕ και το ΕΚΑΒ, ακόμη και τον Εισαγγελέα για αυτήν την κατάσταση, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε κάποια οριστική διευθέτηση του προβλήματος. Είμαστε 11 μήνες χωρίς ασθενοφόρο, περάσαμε ένα καλοκαίρι με πολύ άγχος, γιατί είχαμε τουρίστες, είχαμε πολλά επείγοντα κ.α. αλλά ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα από αναμονή. Οι οργανικές θέσεις των οδηγών είναι πέντε. Υπηρετούν δύο άτομα. Το ένα με κανονική προκήρυξη (άρα ουσιαστικά υπηρετερί ένα άτομο) και το άλλο ήρθε από το ΕΚΑΒ της Κω με δική του αίτηση και με πρωσοποπαγή θέση. Το ένα έχει πάρει απόσπαση στο Κ.Υ Προσοτσάνης, οπότε το άτομο που έμεινε δεν μπορούσε να δουλέψει ούτε ως οδηγός (δεν μπορούσε να βγάλει ούτε μια βάρδια) οπότε ζήτησε να μετακινηθεί στην Καβάλα μέχρι να έρθουν και άλλοι οδηγοί».

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΜΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΚΑΛΥΤΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΝΑΓΚΕΣ ΩΣ ΙΑΤΡΟΙ»

Αναφορικά με το αν υπάρχουν άλλα προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων η ίδια τονίζει ότι «το Κ.Υ άρχισε να λειτουργεί χωρίς να έχουν προκηρυχθεί ποτέ οι θέσεις του και ουσιαστικά με μετακίνηση προσωπικού. Κάποια στιγμή προκηρύχθηκαν θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού (οπότε από αυτό το θέμα είμαστε καλυμμένοι) αλλά από ιατρικό προσωπικό προκηρύχθηκε μόνο μια θέση και υπάρχουν και άλλες θέσεις που μπορούν να προκηρυχθούν. Θα θέλαμε να έχουμε σίγουρα παιδίατρο (γιατί έχουμε πολλά παιδάκια στους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, πάνω από 1500) που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Εμείς σαν Γενικοί Ιατροί μπορούμε να βοηθήσουμε μέχρι ένα σημείο. Επίσης παλαιότερα έρχονταν και ένας γυναικολόγος από το νοσοκομείο σαν επισκέπτης ιατρός και εξυπηρετούσε τις εγκύους της περιοχής, αλλά τώρα δεν γίνεται ούτε αυτό. Το ακτινολογικό μας δεν λειτουργούσε μέχρι πρότινος αλλά εδώ και τρεις μήνες ήρθε κάποιος με απόσπαση από το παλιό ΙΚΑ Ξάνθης και μας εξυπηρετεί, αλλά και αυτό είναι κάτι προσωρινό γιατί δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει από τον Ιανουάριο. Αν γυρίσει στην θέση του, θα είναι μεγάλο πλήγμα, γιατί για μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού για την οποία κάποιος χρειάζεται μια ακτινογραφία, θα πρέπει να διανύσει 50 χιλιόμετρα (πάνε – έλα) στο νοσοκομείο και να περιμένει 2- 3 ώρες. Εξυπηρετούμε δύο δήμους (Αβδήρων και Τοπείρου), δηλαδή γύρω στις 30.000 άτομα που είναι και άτομα όλων των ηλικιών. Έχουμε παιδιά, νέους, ηλικιωμένους, με πολλά ή λιγότερα προβλήματα, ή με εξειδικευμένα προβλήματα. Πρέπει να φροντίσουμε για όλα συν το ότι πρέπει να κάνουμε και δράσεις πρόληψης. Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Πρέπει να γίνονται και προληπτικές δράσεις και δράσεις αγωγής υγείας. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε 4 γιατροί στο Κ.Υ. Κάποιοι μετακινούμαστε και στο Κ.Υ Ξάνθης και καλύπτουμε και εκεί ανάγκες, ενώ άλλοι μετακινούνται στο ΤΟΜΥ της Ξάνθης όπου καλύπτουν ανάγκες. Συνεπώς καταλαβαίνετε ότι με δύο γιατρούς που μένουν στο Κέντρο Υγείας, πόσο δύσκολο είναι να γίνουν όλα αυτά. Είναι αλήθεια ότι εμείς αδικούμαστε λίγο στο θέμα των θέσεων. Όποτε προκηρύσσονται θέσεις, δεν αφορούν σε εμάς. Φέτος προκηρύχθηκαν θέσεις παιδιάτρου και οδοντιάτρου (και για Σταυρούπολη και για Εχίνο) και για εμάς δεν έχουν προκηρυχθεί ποτέ. Νομίζω ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να προκηρυχθούν και θέσεις για το Κέντρο Υγείας Αβδήρων».