Σούπερ μάρκετ: Αύξηση τζίρου κατά 7,9% – Μείωση των προσφορών αλλά αμετάβλητο το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας

Αυξητικές τάσεις καταγράφει το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τον συνολικό τζίρο να είναι αυξημένος κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της NielsenIQ (μέχρι τις 29 Ιουνίου 2025), βασικός μοχλός της αγοράς είναι τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα που αποτελούν το 70% των πωλήσεων του οργανωμένου λιανεμπορίου και αναπτύσσονται κατά 6,5%.
Βασικός παράγοντας της ανόδου των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων είναι η ζήτηση αφού ο όγκος πωλήσεων αυξάνεται κατά 5,4%. Από την άλλη, η μέση τιμή καλαθιού αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους πιο μετριοπαθώς, κατά 1,1%, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων στηρίζεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων, και άρα της κατανάλωσης, και όχι στην ακρίβεια.
Πού καταγράφονται μειώσεις τιμών
Όσον αφορά τις τιμές,
• στις υπερ-κατηγορίες των τυποποιημένων τροφίμων & ποτών υπάρχει ανάπτυξη της μέσης τιμής τους, με αύξηση 2,4%,
• ενώ στις υπερ-κατηγορίες των μη τροφίμων έχουμε πλέον αποπληθωριστικές τάσεις, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τα Προϊόντα Φροντίδας του Σπιτιού να έχουν μειώσει τη μέση τιμή τους κατά -3,2%, καθώς και τα Προϊόντα Προσωπικής Υγιεινής και Ομορφιάς κατά -2,6%.
Μείωση των προσφορών, αμετάβλητο το μερίδιο των προϊόντως ιδιωτικής ετικέτας
Σύμφωνα με την NielsenIQ, «όσον αφορά στις προωθητικές ενέργειες και έχοντας πλέον διανύσει το πρώτο μισό της χρονιάς, είναι εμφανές ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις μέσω του κώδικα δεοντολογίας έχουν σημαντική επίδραση στην προωθητική στρατηγική των προμηθευτών, με την προωθητική ένταση για το σύνολο των επώνυμων (branded) προϊόντων να έχει μειωθεί περαιτέρω, από το 68,6% που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2024, στο 51,3%.
Πώς «στέκονται» ανταγωνιστικά τα επώνυμα προϊόντα
Παρά τη μείωση των προθητικών στα επώνυμα προϊόντα, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας δεν έχουν «φάει» μερίδιο, όπως θα περίμενε κανείς, καθώς αυτό παραμένει σταθερό, στο 24,5%.
Με βάση τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης ανάλυσης, διαφαίνεται πως τα επώνυμα προϊόντα προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικά έναντι των PLs, όσον αφορά στον παράγοντα της τιμής, ακολουθώντας σε σημαντικό βαθμό στρατηγικές EDLP (Every day low price), και προσπαθώντας να διατηρήσουν συγκεκριμένα price gaps.
Συγκεκριμένα σε κατηγορίες που πραγματοποιούν το 50% του τζίρου των FMCGs, ενώ καταγράφεται μείωση στην προωθητική ένταση των επώνυμων προϊόντων, ταυτόχρονα παρατήρειται μείωση της απόστασης των μέσων τιμών μεταξύ των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας & επώνυμων προϊόντων.
Σε αυτή την ομάδα κατηγοριών συμπεριλαμβάνονται ο ελληνικός καφές, τα συσκευασμένα τυριά, οι μπύρες, τα μαλακτικά ρούχων, οι βρεφικές πάνες κτλ.