
Η “Θ” στο “κέντρο ελέγχου” του μη επανδρωμένου αεροσκάφους
Γ. Τσάπαλης: “δεν παρακολουθεί τα σπίτια των δημοτών, εκτός αν εντοπίσει καπνό”
Φωτιές στον Δήμο Ξάνθης αλλά και σε όμορους δήμους, ανίχνευσε από την πρώτη μέρα πτήσης του ακόμη, το μή επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) του Δήμου Ξάνθης.
Μία πολύ καλή “επένδυση” – όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον κατά τις 3 πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας του- πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για λόγους ασφαλείας (κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες) της πόλης και βεβαίως καθόλη την διάρκεια του έτους.
Κάτι που ναι μεν υπάρχει στην βούληση του Δήμου Ξάνθης και της αρμόδιας αντιδημαρχίας πολιτικής προστασίας, αν και κοστίζει αρκετά…
Η “Θ” που ενημέρωσε πρώτη τους αναγνώστες της τόσο για την “επίσημη πρώτη” του drone όσο και για τις πρώτες επιτυχίες του, βρέθηκε στο κέντρο ελέγχου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, δηλαδή στα γραφεία της πολιτικής προστασίας και δημοσιεύει αποκλειστικές εικόνες από τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στον χώρο, πετυχαίνοντας μάλιστα το drone στην επιστροφή του προς την βάση προκειμένου να γίνει η απαραίτητη αλλαγή μπαταριών -που συμβαίνει κάθε 25 λεπτά περίπου- και να απογειωθεί ξανά προκειμένου να συνεχίσει την ανίχνευση πιθανής εστίας φωτιάς, ενώ παράλληλα συνομίλησε και με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας κ. Ιωάννη Τσάπαλη.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα από την χρήση του, επιβεβαιώνοντας τη βούληση του δήμου να ενοικιάσει και τους επόμενους μήνες του έτους ή και για αγορά, ενώ ορμώμενος από διάφορα σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί…”ufo” αλλά και από αρνητικά σχόλια μεμονωμένων δημοτών για την ύπαρξή του, ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο, πως σε καμία περίπτωση το drone δεν παρακολουθεί τις οικίες τους, εκτός εάν εντοπιστεί καπνός ή εστία φωτιάς.
“ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ”

Αναλυτικότερα ο κύριος Τσάπαλης τόνισε στην “Θ” τα εξής:
“Πράγματι ο Δήμος Ξάνθης και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας από τις αρχές του Αυγούστου έχει προβεί στη μίσθωση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) από εταιρεία που βρίσκεται στην Αθήνα και η οποία έχει το ίδιο drone που έχουμε εμείς εδώ σε άλλους 60 δήμους της Ελλάδος. Τα αποτελέσματα των τριών πρώτων εβδομάδων που διανύουμε είναι πολύ θετικά. Εννοείται βέβαια ότι το συνολικό αποτέλεσμα θα φανεί αφού ολοκληρωθεί το δίμηνο. Μέχρι στιγμής το drone έχει εντοπίσει την έναρξη πυρκαγιών όχι μόνο στον Δήμο Ξάνθης, αλλά και στους όμορους Δήμους Τοπείρου, Αβδήρων και Ιάσμου (Διαλαμπή και Σάλπη). Μάλιστα όταν ο καιρός είναι πολύ καλος και υπάρχει ορατότητα, μπορεί να εντοπίσει εστία καπνού ακόμη και στην περιοχή της βιομηχανικής περιοχής της Κομοτηνής. Η χρήση του drone, γίνεται από εξειδικευμένους πιλότους οι οποίοι έχουν περάσει την εκπαίδευση της εταιρείας που χρειάζεται για να το χρησιμοποιούν και ευελπιστούμε ότι σε όλη την αντιπυρική περίοδο τα αποτελέσματα θα είναι το ίδιο θετικά με αυτά των τριών εβδομάδων”
“ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ”
Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν υπάρχει βούληση από τον Δήμο Ξάνθης για ετήσια ενοικίαση ή και αγορά του drone προκειμένου να εποπτεύει την πόλη 365 μέρες το χρόνο, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης απαντά ως εξής:
“Το συγκεκριμένο drone έχει τη δυνατότητα να πετάει 24 ώρες το 24ωρο. Ακόμη και τη νύχτα επειδή έχει θερμικές κάμερες, μπορεί να κάνει πτήση. Έχει επίσης την δυνατότητα να κάνει πτήση μέχρι και με 8 και 9 μποφόρ αέρα, με τις απαραίτητες προφυλάξεις φυσικά. Το συγκεκριμένο drone έχει επάνω του ενσωματωμένο και αλεξίπτωτο, οπότε σε περίπτωση που χαθεί – ο μη γένοιτο- ο έλεγχος της πτήσης να προσγειωθεί ασφαλές στην πόλη. Εμείς θέλουμε και ευελπιστούμε να το πάρουμε για όλη τη χρονιά. Φυσικά αυτό χρειάζεται κάποιος προδιαγραφές. Θα πρέπει να υπάρχει προσωπικό που να κάνει αυτή τη δουλειά και να πληρώνεται για αυτή. Υπάρχει μάλιστα η θέληση να το χρησιμοποιήσουμε και για ασφάλεια της πόλης, όχι μόνο για το βουνό. Έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες, αλλά είναι σε αρχικό στάδιο και δεν μπορούμε να πούμε σίγουρα ότι θα τον μισθώσουμε για τον υπόλοιπο χρόνο ή ότι θα το αγοράσουμε εξ ολοκλήρου σαν Δήμος Ξάνθης.
Βέβαια το κόστος είναι μεγάλο. Βγαίνει περίπου στις 15.000€ το μήνα. Αυτό θα το δούμε με τον Δήμαρχο μετά τη λήξη της δίμηνης σύμβασης. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και όντως μας χρειάζεται και για τον υπόλοιπο χρόνο θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, για να δούμε πώς μπορούμε να το έχουμε και τους υπόλοιπους μήνες. Οι πτήσεις του drone τελειώνουν περί τις αρχές Οκτωβρίου”.
” ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΚΑΠΝΟ – LIVE ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΕΝΤΡΑ Η ΕΙΚΟΝΑ “
Τέλος, αναφορικά με αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι συνδημότες μας για το μή επανδρωμένο αεροσκάφος, ο κ. Τσάπαλης σημειώνει τα εξής:
“Οι συνδημότες μας πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν κάνει λήψεις κάτω στην πόλη. Η χρήση του είναι καθαρά και μόνο για το περιαστικό άλσος και περιμετρικά των ομορων δήμων. Δεν παρακολουθούνται οι οικίες τους, εκτός και αν εντοπίσει κάποιο καπνό μέσα στο αστικό ιστό. Τότε λαμβάνει η εικόνα κάτω από την πόλη, την οποία εικόνα βλέπει και η πυροσβεστική και το εθνικό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) σε 24ωρη βάση. Τα δύο αυτά κέντρα έχουν live την εικόνα αυτή όπως την έχω και εγώ στο κινητό μου καθώς και οι διοικητές της πυροσβεστικής. Δεν μπορεί κάποιος να βλέπει κόσμο ή κατοικίες, διότι παρακολουθούνται επί 24 ώρες. Το drone βλέπει πανοραμικά την πόλη και κυρίως το περιαστικό άλσος”.











