
Με αφορμή τον φρικτό θάνατο της 50χρονης στην Θεσσαλονίκη
«Κανένα σκυλί δεν γεννιέται άγριο», λένε οι φιλόζωοι – «Είμαστε λίγοι για τέτοιους ελέγχους», λένε οι αστυνομικοί
Φρικτό θάνατο, βρήκε την Κυριακή το μεσημέρι μια 50χρονη γυναίκα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, όταν όρμησαν επάνω της και κυριολεκτικά την κατασπάραξαν τρία σκυλιά που ξέφυγαν από την επίβλεψη του γείτονα ιδιοκτήτη τους, ο οποίος και συνελήφθη.
Ένα περιστατικό το οποίο εγείρει πολλά ερωτήματα για τους ιδιοκτήτες σκύλων – και ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες μεγαλόσωμων σκυλιών – «δολοφόνων» – που αφήνουν ελεύθερα τα τετράποδα να απολαύσουν την βόλτα τους σε πάρκα και δημόσιους χώρους της Ξάνθης, χωρίς να κάνουν χρήση λουριού και φίμωτρου. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ανθρώπων αυτών που εκπαιδεύουν ζώα – φύλακες; Τι προβλέπει ο νόμος; Υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για την προστασία των πολιτών από επιθετικά σκυλιά; Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνουν μέσα από την «Θ» η πρόεδρος Φιλοζωικού Συλλόγου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» κ. Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ν. Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.
«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΣΤΟ ΣΚΥΛΙ – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΣΟΥ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΥΛΙ ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΑΓΡΙΟ»

Πιο αναλυτικά η κ. Ζαφειριάδου, εξήγησε στη «Θ» ότι «το λουρί είναι υποχρεωτικό, διά νόμου. Επίσης το σκυλί σου δεν πρέπει να βγει από την αυλή σου. Ο νόμος όμως δεν λέει κάτι για την εκπαίδευση των σκύλων. Αυτό έχει να κάνει με τον καθένα εκπαιδευτή (και δεν υπάρχει ακόμη νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα) και τον κάθε ιδιοκτήτη. Κανένα σκυλί δεν γεννιέται άγριο. Είναι όλα χαρούμενα κουτάβια. Μετά γίνονται. Όταν αποφασίζει ένας ιδιοκτήτης να κάνει έναν σκύλο άγριο, θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες. Το σωστά εκπαιδευμένο σκυλί, δεν θα πειράξει αν δεν μπεις στον χώρου του όπως επίσης δεν θα πειράξει αν δεν δώσει εντολή ο ιδιοκτήτης. Αυτό λέει η σωστή εκπαίδευση. Για το περιστατικό στην Θεσσαλονίκη, το ότι έφυγαν από εκεί, από τον χώρο τους, για να σκοτώσουν την γυναίκα, σημαίνει ότι δεν ήταν σωστά εκπαιδευμένα. Άλλο «εκπαιδεύω τον σκύλο μου για σωματοφυλακή ή για χωροφυλακή» και άλλο είναι «έχω αγριέψει τρία σκυλιά» (με τους άσχημους τρόπους που τα αγριεύουν). Ένα σωστά εκπαιδευμένος σκύλος, ακόμη και «φονιάς» (να μπορεί να σκοτώσει) δεν θα το έκανε αν πήγαινε κάποιος στον χώρο του ή αν δεν έπαιρνε εντολή. Άρα τα ζώα αυτά δεν είναι εκπαιδευμένα για αυτό. Κάποιος τα έχει αγριέψει με κάποιους τρόπους. Υπάρχουν σκυλιά που μπορούν να σκοτώσουν, όταν τους δώσεις την εντολή ή μπεις στον χώρο τους. Στην προκειμένη περίπτωση έφυγαν από τον χώρο τους και πήγαν στην γυναίκα, άρα κάτι άλλο συμβαίνει. Είναι 100% θέμα λάθους εκπαίδευσης και φύλαξης του ιδιοκτήτη».
«ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΣΚΥΛΟΥ»
Αναφορικά με το γεγονός της απουσίας πλαισίου εκπαίδευσης ενός σκύλου, η ίδια υπογραμμίζει ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο κενό στην νομοθεσία και δεν έχουν ξεκινήσει να κάνουν τους συλλόγους που πρέπει. Οι εκπαιδευτές είναι ακόμη με χαρτιά και πιστοποιητικά όπου ο ένας εκπαιδεύει τον άλλον. Ποιος μας λέει ότι εκπαιδεύει σωστά ο ένας τον άλλον;».
«ΦΙΜΩΤΡΟ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΣΚΥΛΙΑ – ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ…»
Τι πρέπει να κάνει όμως κάποιος που έχει στην αυλή του ένα σκυλί; Πως πρέπει ένας ιδιοκτήτης να βγάλει βόλτα το σκυλί του, ειδικά εάν αυτό ανήκει σε ράτσα «επιθετική»; Υπάρχουν έλεγχοι για τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες ζώων;
Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω η κ. Ζαφειριάδου σημειώνει ότι «πρώτα από όλα απαγορεύεται η αλυσόδεση για οποιονδήποτε λόγο. Εννοείται όμως θα πρέπει κάποιος να φροντίσει να είναι περιορισμένο. Στην βόλτα, θα πρέπει να φορά φίμωτρο. Υποθέστε ότι έχετε ένα καλό σκυλί, το οποίο όμως θα δει ένα μικρόσωμο σκυλί που θα προσπαθήσει να του «επιτεθεί». Μπορεί να το σκοτώσει ακόμη και με λουρί. Αν όμως αυτό το ζώο, επειδή ξέρετε ότι έχει δύναμη και είναι μεγαλόσωμο ζώο (λυκόσκυλο, πίτμπουλ, ροτβάιλερ κλπ) θα πρέπει να φορά φίμωτρο. Ακόμη και τα τσομπανόσκυλα δεν είναι εύκολα στον χειρισμό. Για αυτό υπάρχουν ειδικά φίμωτρα από τα οποία δεν υποφέρουν τα ζώα και επιπλέον τα προστατεύει από φόλες, ατυχήματα κλπ. Αυτό ισχύει για σκυλιά που μπορεί να είναι απρόβλεπτα ή για να προστατεύσει κάποιος το ζώο του από ο,τιδήποτε. Όσον αφορά στους ελέγχους, εδώ μιλάμε για χιλιάδες εγκλήματα κατά των ζώων (φόλες, κακοποιήσεις, βιασμοί) και σε κάθε αστυνομικό τμήμα δεν υπάρχει καν ένας υπεύθυνος. Έχουμε έναν νόμο που υποτίθεται ότι είναι αυστηρός αλλά… ακόμη δεν ξέρουμε – μετά από 20 χρόνια – ότι απαγορεύεται η αλυσόδεση. Φυσικά και θα έπρεπε να υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά και ο οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει τηλέφωνο και να προχωρήσει σε καταγγελία. Απλώς, στην Ελλάδα, ακόμη και αν σφάζουν τον άλλον δίπλα μας, κανείς δεν μιλά και μετά απορούμε και ρωτούμε «γιατί». Όλα έχουν να κάνουν με την παιδεία μας και τους νόμους που δεν τηρούνται. Σε καμία περίπτωση δεν φταίνε τα σκυλιά, όπως ακριβώς για το κάθε παιδί που γίνεται κακοποιός, δεν φταίει το παιδί. Φταίει η οικογένεια και η κοινωνία. Απαγορεύεται ένα ζώο να είναι χωρίς λουρί και ένας καλός και σωστός ιδιοκτήτης μπορεί να βάλει δυο λουριά αν είναι δυνατό το ζώο, ένα στον λαιμό και ένα στην πλάτη και ένα φίμωτρο».
«ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Γουναρίδης υπογράμμισε τα εξής: «από ο,τι γνωρίζω και εγώ ισχύουν τα λουριά και τα φίμωτρα για τα τετράποδα. Από εκεί και πέρα, εμείς σαν Αστυνομία Ξάνθης, με τις ελλείψεις που έχουμε αλλά και την εγκληματικότητα, αδυνατούμε να κάνουμε ελέγχους. Οι έλεγχοι που γίνονται, είναι μετά από κάποιες καταγγελίες, εφόσον υπάρχει ελεύθερο περιπολικό για να διαπιστώσει την καταγγελία. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μένους της Διεύθυνσης Αστυνομίας, απλώς αναφέρω τα γεγονότα. Ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά, διότι έχουμε λίγο προσωπικό και πάρα πολλές αρμοδιότητες. Για παράδειγμα το Α.Τ Ξάνθης, έχει άλλες εκατό αρμοδιότητες. Και είναι ένα περιπολικό και τις περισσότερες φορές είναι απασχολημένο σε άλλα θέματα».
«ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ…»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν υπάρχει επέμβαση της αστυνομίας, κατά την διάρκεια μιας περιπολίας, εάν διαπιστωθεί ότι ένα σκυλί – δυνητικός δολοφόνος, κυκλοφορεί χωρίς λουρί ή φίμωτρο, ο κ. Γουναρίδης απαντά:
«Εννοείται ότι η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο για το αν δεν έχει φίμωτρο ή κυκλοφορεί χωρίς λουρί. Το ζήτημα είναι ότι οι απλές περιπολίες – αυτό που ονομάζουμε «εμφανής αστυνόμευση» – είναι η μεγάλη έλλειψη της πόλης μας, για να μπορούν να βεβαιώνονται παραβάσεις, όχι μόνον όπως αυτές αλλά και οποιεσδήποτε άλλες παραβάσεις. Εννοείται επίσης ότι τα όργανα θα σταματήσουν για να κάνουν τον έλεγχο της νομιμότητας της κίνησης του τετράποδου, αν είναι τα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Για παράδειγμα, η Τροχαία δεν είναι αρμόδια και δεν γνωρίζει και αυτές τις νομοθεσίες. Θα το κάνει όμως ο Αστυνομικός και σίγουρα παρατηρήσεις υπάρχουν και από τα άλλα αστυνομικά όργανα. Δεν μπορεί κάποιος – που δεν είναι αρμόδιος για παράδειγμα – να μην κάνει παρατήρηση στον πολίτη που κάνει τον περίπατο του ζώου του χωρίς τα προβλεπόμενα, απλά δεν υπάρχει το αστυνομικό προσωπικό που είναι και τόσο εκπαιδευμένο επάνω σε αυτά τα θέματα, για να βεβαιώσει αυτές τις παραβάσεις».