Σε εξέλιξη η απογραφή πληθυσμού στην Ξάνθη – Και περιστατικό βίας σε βάρος απογραφέα από διαχειριστή πολυκατοικίας

Οι πολλές και παράξενες ερωτήσεις, οι «αρνητές απογραφής» και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διαδικασία!

Κ. Βούλγαρης: Αρκετοί Ξανθιώτες θα αυτοαπογραφούν – Κανονικά η απογραφή για όσους δεν τα καταφέρουν μετά τις 26 Νοεμβρίου

Στην διαδικασία της αυτοαπογραφής και σε δεύτερο στάδιο – αν δεν τα καταφέρουν μόνοι τους – της απογραφής πληθυσμού, έχουν μπει το τελευταίο διάστημα οι Ξανθιώτες, πολλοί εκ των οποίων δυσανασχετούν και εκφράζουν παράπονα στην «Θ»  για τις  πολλές και – κάποιες εξ΄ αυτών – «παράξενες» ερωτήσεις, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο σύστημα και τους χρόνους που χρειάζονται για να απαντήσουν σε όλα τα ζητούμενα, ειδικά όταν το νοικοκυριό αποτελείται από πολλά μέλη.

Απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες της Ξάνθης, δίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ μέσα από την «Θ» ο Επόπτης της ΕΛΣΤΑΤ στην Ξάνθη κ. Κωνσταντίνος Βούλγαρης, ο οποίος παράλληλα αναφέρεται και σε περιστατικό βίας προς απογραφέα που σημειώθηκε στην Ξάνθη  αλλά και στους «αρνητές απογραφής», οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΒΓΑΛΕ ΕΞΩ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΕΑ – ΟΙ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ – ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ Η ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Βούλγαρης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Προχθές είχαμε ένα θέμα με έναν διαχειριστή ο οποίος με την βία, έβγαλε έξω την απογραφέα και βέβαια εδώ προκύπτουν και άλλου είδους ζητήματα, διότι ο απογραφέας μπαίνει με νόμο μέσα σε μια οικοδομή για να αφήσει τα ειδοποιητήρια για την αυτοαπογραφή. Οι απογραφείς είναι παιδιά της διπλανής πόρτας. Θα μπορούσε να είναι και το παιδί τους που δουλεύει για να πάρει κάποια χρήματα, το παιδί τους που είναι φοιτητής σε κάποια άλλη πόλη και δουλεύει ως απογραφέας και φαντάζομαι ότι δεν θα ήθελαν να φέρονται άσχημα στο παιδί τους που καλείται να διεκπαιρεώσει μια συγκεκριμένη εργασία, βάσει συγκεκριμένων εντολών και η εντολή είναι να μοιράσουν στις κατοικίες τους μοναδικούς κωδικούς απογραφής, διότι χωρίς αυτούς, το νοικοκυριό δεν μπορεί να αυτοαπογραφεί, Τα στοιχεία που χρειάζεται είναι ο μοναδικός κωδικός απογραφής και το taxisnet.

Αυτό γίνεται προς όφελος των νοικοκυριών, αφού δεν θα χρειαστεί να τους ξαναενοχλήσει κανείς και δεν θα υποχρεωθούν να δεχθούν επίσκεψη από τον απογραφέα. Σεβόμαστε απόλυτα ότι λόγω covid οι άνθρωποι αυτοί είναι επιφυλακτικοί να δεχθούν κάποιον στο σπίτι τους για να τους απογράψει. Τους δίνεται λοιπόν αυτή η δυνατότητα, όπως και άλλες δυνατότητες. Αν για παράδειγμα κάποιος δεν μπορεί να αυτοαπογραφεί αλλά ούτε επιθυμεί να τον επισκεφθεί ο απογραφέας, θα υπάρξει η δυνατότητα να κάνουν κάποιου άλλου είδους επαφή (τηλεφωνική, μέσω skype κ.ο.κ) ώστε να προχωρήσει το project.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ «ΠΑΡΑΞΕΝΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ»

Αναφορικά με τις… παράξενες για πολλούς ερωτήσεις, όπως αυτή που αφορά στο αν υπάρχει μπανιέρα ή ντουζιέρα, τουαλέτα ή WC εντός της κατοικίας και στο αν υπάρχει καζανάκι και πως συνδέεται αυτό, ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι:

Απογραφή, γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το ερωτηματολόγιο της απογραφής που βλέπετε, γίνεται βάσει των συστάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει ένας ολόκληρος τόμος που λέγεται «Sensus Recommendation». Οι στατιστικές πρέπει να είναι συγκρίσιμες. Φαντάζομαι πως καταλαβαίνετε ότι υπάρχουν πολλές χώρες στον πλανήτη για τις οποίες οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι αυτονόητες. Και επειδή πρέπει τα ερωτηματολόγια να είναι «ομοιόμορφα», προκειμένου να υπάρχει συγκρισιμότητα μεταξύ των διαφόρων χωρών – αυτός είναι ο λόγος – μας υποχρεώνουν (είναι νομικές υποχρεώσεις της χώρας που προέρχονται από κανονισμούς και συστάσεις του ΟΗΕ)

Απογραφή 2021: Οδηγίες – Βήμα βήμα η ηλεκτρονική απογραφή (αυτοαπογραφή)

ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΑΡΚΕΤΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΘΑ ΑΥΤΟΑΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Για αυτούς που δεν τα καταφέρνουν στην πλατφόρμα, μετά τις 26 Νοεμβρίου, θα έρθει απογραφέας ώστε να τους απογράψει.

Επίσης, αν κάποιος αισθάνεται ότι κουράστηκε ή δεν επιθυμεί εκείνη την ώρα να συνεχίσει, υπάρχει η δυνατότητα να κάνει προσωρινή αποθήκευση και να ολοκληρώσει την επόμενη ημέρα.

Μέχρι στιγμής έχει μπει αρκετός κόσμος στην Ξάνθη, στην διαδικασία της αυτοαπογραφής. Η διαπίστωση είναι ότι γενικά υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη την ανάθεση στην Ξάνθη. Υπάρχουν ακόμη και κάποια κομμάτι στην πόλη, όπου ακόμη δεν έχουν πάει απογραφείς. Δεν έχουν ορισθεί καν και προσπαθούμε χθες και σήμερα να ολοκληρώσουμε και αυτήν την διαδικασία ώστε να πάνε και κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας, για να μοιράσουν τους κωδικούς. Πάντως με μια πρώτη ματιά που έχουμε ρίξει, υπάρχει ενδιαφέρον. Το διαπιστώνω και από τα τηλέφωνα. Αρκετός κόσμος θα αυτοαπογραφεί.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ –ΤΟ 1830 ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΛΙΜΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ

Αναφορικά με τους ίδιους τους απογραφείς αλλά και τους «αρνητές απογραφής» (ανθρώπους που δεν επιθυμούν να απογραφούν) ο κ. Βούλγαρης διευκρίνισε ότι:

Το περιστατικό βίαιης συμπεριφοράς, δεν είναι να κάνει με αρνητές αλλά με κακές νοοτροπίες. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά από διαχειριστή οικοδομής είχε να κάνει με κακή συμπεριφορά, που δεν θεωρώ ότι εντάσσονταν στο πλαίσιο των «αρνητών απογραφής». Είναι κάποιοι άνθρωποι που είδαν ένα ξένο πρόσωπο μέσα στην οικοδομή και θεώρησαν ότι έχουν απόλυτη εξουσία να τον βγάλουν. Ο κύριος αυτός θεώρησε ότι είχε το δικαίωμα να πιάσει την κοπέλα από το μπράτσο και να την βγάλει έξω, με έναν αισχρό τρόπο.

Το θέμα με τους «αρνητές» είναι κάτι διαφορετικό. Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να ξέρουν ότι η απογραφή είναι μια εργασία, η οποία στην Ελλάδα έγινε για πρώτη φορά το 1830 (για να καταλάβουμε για τι βάθος χρόνου μιλάμε), είναι μια δράση που γίνεται πάντοτε, ανεξαρτήτως καθεστώτων και στην Ελλάδα γίνονταν πάντα, ανεξάρτητα με την εν γένει κατάσταση της χώρας… Είναι μια εθνική – όπως την χαρακτηρίζω – προσπάθεια (γιατί συμμετέχουν περίπου 70.000 απογραφείς και μερικές χιλιάδες τομεάρχες αλλά και όλο το προσωπικό της ΕΛΣΤΑΤ) και είναι απαραίτητη και είναι άνευ αντικειμένου αυτή η προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους. Δεν θεωρώ ότι έχει κάποιο κίνητρο. Ίσως εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα που υπάρχει, αλλά θα ήταν καλό να μην εμπλακεί η απογραφή πληθυσμού σε όλα αυτά.

Οι προσλήψεις των απογραφέων έγιναν με αντικειμενικά κριτήρια και αυτό μας έχει «ταλαιπωρήσει» γιατί έχουμε την υποχρέωση να επιλέγουμε με αυτά τα κριτήρια (σ.σ. εδώ εξήγησε όλη την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πρόσληψη των απογραφέων)

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ, ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΟΧΙ ΤΟΣΟ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ

Σε  ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν έχει νόημα η απογραφή πληθυσμού εν μέσω μιας πανδημίας που επιφέρει αρκετούς ημερήσιους θανάτους (για τα σύνολα που θα προκύψουν) ο κ. Βούλγαρης απαντά:

Όταν μιλάμε για θανάτους, θα πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε. Θα πω ότι δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται αυτή η διαδικασία της απογραφής εν μέσω covid. Σίγουρα δημιουργούνται προβλήματα, που δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των συμπολιτών μας που χάνουμε (ούτως ή άλλως είναι καλό να βλέπουμε που βρισκόμαστε) αλλά με την οργάνωση της απογραφής (διαδικτυακά σεμινάρια απογραφέων που χωρίζονται σε ομάδες, τήρηση υγειονομικών μέτρων από τους απογραφείς που μπαίνουν στα νοικοκυριά). Όλο αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στην επικοινωνία των απογραφέων με τους πολίτες…

Αυτά είναι περισσότερο τα προβλήματα και όχι τόσο ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων. Επηρεάζει και αυτός – δεν υπάρχει καμία αμφιβολία – αλλά ούτως ή άλλως υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και ξέρει και η στατιστική υπηρεσία τον αριθμό των συμπολιτών μας που χάνεται κάθε μέρα. Αυτά τα στοιχεία θα βρεθούν. Περισσότερο, είναι τα πρακτικά, οργανωτικά ζητήματα που έχουμε.

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΞΑΝΘΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙ

Κλείνοντας στο μήνυμά του, ο Επόπτης της ΕΛΣΤΑΤ στον Νομό Ξάνθης, σημείωσε ότι:

Η απογραφή έχει σκοπό να καταγράψει πόσοι είμαστε, πόσοι κατοικούμε σε κάθε περιοχή. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες του Ν. Ξάνθης, είτε να αυτοαπογραφούν – όσοι έχουν την δυνατότητα μέσω υπολογιστή να το κάνουν – και στην περίπτωση που δεν μπορέσουν να αυτοαπογραφούν, να απογραφούν για το χρονικό διάστημα από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου (που θα τους επισκεφθεί απογραφέας). Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να απογραφούν με ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Όλοι οι απογραφείς έχουν πάρει την εντολή – και είμαι σίγουρος ότι θα την εκτελέσουν – να αντιμετωπίσουν με μεγάλο σεβασμό τους συμπολίτες μας και να είναι πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν σε ο,τιδήποτε τους ζητήσουν. Μπορεί να συμπληρωθεί ένα δελτίο ακόμη και τηλεφωνικά, μπορεί να γίνει μια «συνέντευξη» και μέσω Skype. Αλλά σε καμία περίπτωση να μην μείνει κανείς χωρίς να απογραφεί.