«Πυρετός» προετοιμασιών για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Ξάνθης

Δυο χρόνια μετά την πανδημία

Ετοιμάζονται και συντονίζονται οι σύλλογοι – Τι ζητούν οι μόνιμοι κάτοικοι

Δύο χρόνια μετά την πανδημία που «έκοψε» κάθε επαφή με την ψυχαγωγία και την διασκέδαση, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, ανοίγει και πάλι τις «πύλες» της, για να δεχθεί τους επισκέπτες του δεύτερου μεγαλύτερου θεσμού των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα έχει ήδη αναρτηθεί από  τις αρχές Αυγούστου,  ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται δύο διήμερα με γνωστά ονόματα καλλιτεχνών, όπως οι κ. Νικολόπουλος, Παπαδοπούλου, Βιτάλη, Γλυκερία, Ζερβουδάκης, Χατζής και Χατζηγιάννης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ», αύριο Τετάρτη 24 Αυγούστου στις 19.00 το απόγευμα, θα συγκληθεί και η δεύτερη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής μεταξύ του Κέντρου Πολιτισμού και των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Πως βλέπουν οι σύλλογοι το πρόγραμμα; Πως θα προετοιμαστούν, μετά από δυο χρόνια αδράνειας; Τι ζητούν οι μόνιμοι κάτοικοι του παραδοσιακού οικισμού που για μια εβδομάδα θα σφύζει από κόσμο και εκδηλώσεις;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνουν μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άνοιξη» κ. Ευθύμιος Μίλκογλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ‘’ΔΥΝΑΤΟ’’ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΚΟΣΜΟ – ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΩ»

«Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, γιατί μετά από δύο χρόνια προσπαθείς να ξαναπάρεις «μπροστά». Το καλό – από αυτά που ακούσαμε – είναι ότι ο Δήμος είναι αρωγός στις προσπάθειές μας και θα είναι δίπλα μας σε ο,τι χρειαστούμε»

Αναλυτικότερα, ο κ. Μίλκογλου, επισήμανε από την πλευρά του: «το πρόγραμμα βγήκε και το μάθαμε μέσα από εσάς, από τα ΜΜΕ. Εγώ τουλάχιστον, από εκεί το έμαθα. Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, γιατί μετά από δύο χρόνια προσπαθείς να ξαναπάρεις μπροστά. Το καλό – από αυτά που ακούσαμε – είναι ότι ο Δήμος είναι αρωγός στις προσπάθειές μας και θα είναι δίπλα μας σε ο,τι χρειαστούμε. Αυτό είναι καλό γιατί πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί για να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε μπρος. Θα είναι πολύ δύσκολο. Πιστεύω ότι με τα δεδομένα των πανηγυριών όπου γίνεται χαμός, το ίδιο να γίνει και στην Παλιά Πόλη. Όσον αφορά στα μουσικά σχήματα, επειδή το συζητήσαμε, θεωρώ ότι στην έναρξη (για παράδειγμα) δεν τραβάς νεολαία. Ας μην κρυβόμαστε. Ένας 25χρονος – 30χρονος δεν γνωρίζει την Πίτσα Παπαδοπούλου. Την γνωρίζουν λίγοι. Γενικά είναι ένα κομμάτι που δεν «κολλά» τόσο στις Γιορτές Παλιάς Πόλης και ίσως αυτό το σχήμα (δεν το γνωρίζω βέβαια) θα μπορούσε να «μοιραστεί» για να μπει και κάτι ενδιάμεσα, ώστε να μην κοιτούμε μόνο το πρώτο Σάββατο. Ίσως να μπορούσαμε να «γεμίσουμε» και την εβδομάδα για να μην κάνει «κοιλιά». Υπήρχε πάντα αυτή η σκέψη και το έχουμε πει πολλές φορές πως είναι καλό να «γεμίζει» η εβδομάδα.

Ο Ζερβουδάκης, την επομένη , θα «τραβήξει» κόσμο. Το επόμενο διήμερο (Παρασκευή – Σάββατο) είναι ο Χατζής και ο Χατζηγιάννης. Οπότε πηγαίνουμε για 4 μέρες και την κ. Ασλάνογλου στην μέση. Θεωρώ ότι είναι πολύ «λίγο». Προσωπικά, μετά από τόσο καιρό, περίμενα κάτι πιο δυνατό για να τραβήξεις κόσμο. Εύχομαι να διαψευστώ. Ο,τι και αν γίνει, θεωρώ ότι ο κόσμος θα βγει στην Παλιά Πόλη, οπότε είναι στο χέρι των συλλόγων να «ζωντανέψει» όλο αυτό».

«ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΟΙ»

Αναφορικά με τους συλλόγους, ο ίδιος επισήμανε ότι «προσπαθούμε και εμείς να ετοιμαστούμε για να ξεκινήσουμε στις 3 Σεπτεμβρίου. Αυτήν την εβδομάδα νομίζω ότι θα στηθούν και τα σπιτάκια. Πρέπει να συντονιστούμε και εμείς, γιατί νομίζω ότι είναι δύσκολο μετά από δυο χρόνια. Θα βγουν τραπέζια, αλλά έχουν πάρει όλα την άνοδο και πρέπει να δεις πως θα κινηθείς. Εμείς, σαν Σύλλογος – επειδή και οι ίδιοι είμαστε καταναλωτές – πάντα κοιτούμε να προσαρμοστούμε. Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Πρέπει να είμαστε μετρημένοι γιατί και για τον κόσμο είναι οικονομικά δύσκολα τα πράγματα. Έρχεται δύσκολος χειμώνας και είναι το τελευταίο «ξεφάντωμα» πριν μπουν τα «κεφάλια μέσα». Ετοιμαζόμαστε λοιπόν και εμείς σιγά – σιγά, με την συνδρομή του Δήμου, να προχωρήσουμε, να ανοίξουμε και να δούμε τι θα γίνει μετά από δυο χρόνια. Ο κόσμος, θα βγει. Όσον αφορά στο πρόγραμμα, για τα δικά μου δεδομένα, είναι «λίγο». Θα φανεί στο χειροκρότημα».

«ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ, ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ – ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΤΑ ΩΡΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ Η ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

«Δεν είμαστε αντίθετοι σε όλα, ούτε κατά σε μουσικές και σουβλάκια, αλλά με ένα μέτρο. Να σκέφτονται δηλαδή λίγο, ότι είμαστε και εμείς εκεί. Οι περισσότεροι σύλλογοι το σκέφτονται, αλλά είναι και κάποιοι που δεν το σκέφτονται».

Από την πλευρά του ο κ. Κουρτίδης, επισήμανε ότι «Εμείς, όπως κάθε χρόνο, ελπίζουμε – και ελπίζουμε να μην ελπίζουμε ματαίως για άλλη μια χρονιά – ότι θα είναι λίγο πιο πολιτισμένες οι γιορτές. Εννοώ, να τηρούνται (που από τους περισσότερους συλλόγους τηρούνται) τα ωράρια από όλους τους συλλόγους και να είναι κάπως πιο «ανθρώπινη» η ένταση της μουσικής και κατά το δυνατόν, να είναι εύκολη η πρόσβαση των ασθενοφόρων και της πυροσβεστικής, σε περίπτωση – ω μη γένοιτο – συμβάντος. Άλλες χρονιές πηγαίναμε στις συναντήσεις με τους συλλόγους, αλλά φέτος και λόγω διακοπών δεν γνωρίζω αν έχει πάει κάποιος άλλος από τον σύλλογο, στην συνάντηση που έκανε ο Δήμος. Η συντριπτική πλειοψηφία των συλλόγων, τηρούν τα ωράρια, αλλά στην τελευταία διοργάνωση, προ – covid, υπήρχαν 1-2 σύλλογοι που τελείωναν πολύ αργά».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ – ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΝ ΜΕΣΩ COVID – ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ, ΑΛΛΑ…ΜΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ»

Κλείνοντας ο κ. Κουρτίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «είχαμε πει να γίνει και ένας κανονισμός για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, όπως υπάρχει για τα Καρναβάλια. Όποιος σύλλογος δεν τηρεί τον κανονισμό, να έχει απαγορεύσεις. Λέγαμε να υπάρχει κάτι αντίστοιχο και για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, ώστε να τηρούνται κάποια πράγματα και αν δεν τηρούνται, να υπάρχει κάποια επίπτωση. Για τις ΓΠΠ, δεν υπάρχει κανονισμός. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι οι γιορτές που έγιναν εν μέσω covid, όπου υπήρχαν περιορισμένες εκδηλώσεις, σε εμάς τους κατοίκους άρεσαν πολύ περισσότερο. Είχε εκθέσεις, περιπάτους κλπ. Δεν είμαστε αντίθετοι σε όλα, ούτε κατά σε μουσικές και σουβλάκια, αλλά με ένα μέτρο. Να σκέφτονται δηλαδή λίγο, ότι είμαστε και εμείς εκεί. Οι περισσότεροι σύλλογοι το σκέφτονται, αλλά είναι και κάποιοι που δεν το σκέφτονται».