Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Κ. Τριανταφυλλίδης: Ο… αυτόματος «πιλότος» εγκυμονεί κινδύνους

«Κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά καλύτερα να απευθυνθούμε στους λογιστές μας, σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Στο θέμα των υποβολών των φορολογικών δηλώσεων και συγκεκριμένα εκείνων που θα εκκαθαριστούν «οίκοθεν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η ΕΦΕΕ Ξάνθης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΕΕ ΞΑΝΘΗΣ

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Οι υποβολές των φορολογικών δηλώσεων έχουν ήδη ξεκινήσει και εκείνο  που έχουμε να επισημάνουμε ως κλάδος, αφορά τις δηλώσεις των φυσικών  προσώπων με εισοδήματα μόνο από μισθούς-συντάξεις, οι οποίες θα  εκκαθαριστούν οίκοθεν (αυτόματα) όπως έχει ανακοινωθεί στις 30-6-2024. Αυτό  εγκυμονεί κινδύνους για τον φορολογούμενο αν δεν ελέγξει τα προσυμπληρωμένα  δεδομένα της δήλωσης. 

Τα μέλη της Ένωσης μας είναι επιστημονικά καταρτισμένα ώστε να παρέχουν τις  ανάλογες υπηρεσίες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να παρέχονται δια τηλεφώνου και  ούτε δωρεάν. Η φυσική παρουσία των φορολογουμένων κρίνεται απαραίτητη στα  λογιστικά γραφεία, εφόσον επιθυμούν ακόμη και τον απλό έλεγχο της δήλωσης με  την αντίστοιχη αμοιβή. 

Η υποβολή/συμπλήρωση της ετήσιας φορολογικής δήλωσης είναι υποχρέωση των  φορολογουμένων και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνεται από έμπειρους και  επιστημονικά καταρτισμένους φορολογικούς συμβούλους. 

Με εκτίμηση 

Για το Δ.Σ. ΕΦΕΕ ΞΑΝΘΗΣ ».

Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι και πως θα πρέπει να κινηθούν; Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο  γνωστός Οικονομολόγος στην Ξάνθη κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

ΠΑΡΑΚΙΝΔΥΝΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΕΙ ΣΤΟΝ «ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Τριανταφυλλίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «στα πλαίσια του σταδιακού ψηφιακού μετασχηματισμού της ΑΑΔΕ, από φέτος ενεργοποιήθηκε – για πρώτη φορά – η αυτόματη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ακόμη και χωρίς καμία ενέργεια του φορολογούμενου. Αυτή η αυτόματη υποβολή θα γίνει την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, αν ο φορολογούμενος δεν προβεί σε καμία ενέργεια. Βεβαίως, μέχρι τότε έχει την δυνατότητα – όπως ίσχυε και μέχρι σήμερα – να μπει, να ελέγξει, να διορθώσει, να τροποποιήσει και να υποβάλλει ο ίδιος χειροκίνητα. Αν δεν κάνει τίποτα, θα υποβληθεί μόνη της η φορολογική δήλωση με ο,τι στοιχεία είναι προσυμπληρωμένα. Εδώ όμως υπάρχουν προβλήματα, διότι αυτά τα στοιχεία που είναι προσυμπληρωμένα θέλουν κατά αρχήν έλεγχο (και τα προηγούμενα χρόνια ίσχυε αυτό). Υπάρχουν φορείς οι οποίοι ενδεχομένως δεν έχουν στείλει ακόμη – ως όφειλαν- τα ηλεκτρονικά αρχεία προκειμένου να έρθουν και να «κουμπώσουν» στην ατομική δήλωση του κάθε φορολογούμενου. Οπότε σίγουρα χρειάζεται έλεγχος για το αν έχουν έρθει τα στοιχεία, αν τα στοιχεία είναι σωστά και επίσης – πέρα από τα προσυμπληρωμένα- υπάρχουν και οι κατά έτος αλλαγές στα φορολογικά στοιχεία των φορολογούμενων που έχουν να κάνουν με την διεύθυνση κατοικίας, με την αγορά ή πώληση αυτοκινήτων, σκαφών κλπ. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, θεωρώ πως είναι παρακινδυνευμένο για κάποιον να μην κάνει τίποτα και να αφήσει απλώς να παρέλθει η ημερομηνία προκειμένου να υποβληθεί αυτόματα η δήλωση. Ενέχει κινδύνους και είναι κρίμα να ταλαιπωρείται κάποιος υποβάλλοντας εκ των υστέρων τροποποιητικές δηλώσεις με ενδεχόμενα πρόστιμα, προσαυξήσεις κλπ.

Το ζήτημα αφορά στις ατομικές φορολογικές δηλώσεις. Πρακτικά δηλαδή αφορά στους πάντες, αλλά στην πράξη στους μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν να «κουμπώσουν» επάνω στην ατομική φορολογική δήλωση, εισοδήματα από εμπορική – επιχειρηματική δραστηριότητα. Θα μπορούσε κάποιος να δει την περσινή του δήλωση για να έχει έναν «μπούσουλα» προκειμένου να ελέγξει μόνος του την φετινή. Και αυτό όμως ενέχει κινδύνους γιατί ένας μη επαγγελματίας του χώρου, είναι λογικό να μην έχει πλήρη εικόνα τυχόν αλλαγών ή κινδύνων που συνεπάγονται. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι καλό να εμπιστευθούν τους ανθρώπους με τους οποίους και τα προηγούμενα χρόνια συνεργάζονταν».

«ΓΙΑ 1Η ΧΡΟΝΙΑ Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΥΠΟΒΟΛΗ – ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΑΛΛΑ…»

Επίσης ο ίδιος διευκρίνισε ότι «η προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων έχει αρκετά χρόνια που συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά μισθών και συντάξεων, αν δεν υπήρξε κάποια αμέλεια από τον εργοδότη, είναι προσυμπληρωμένα. Αν κάποιος μπορεί να βασιστεί μόνο σε αυτό και δεν έχει αμφιβολία για άλλες μεταβολές που έχουν να κάνουν με την κατοικία, τα αυτοκίνητα κλπ μπορεί να μην κάνει τίποτα και να περιμένει να παρέλθει η ημερομηνία για να υποβληθεί αυτόματα η δήλωση. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο. Ότι ναι μεν υπήρχε και πριν η προσυμπλήρωση, αλλά δεν υπήρχε η αυτόματη υποβολή την τελευταία μέρα της προθεσμίας. Αυτή είναι η αλλαγή φέτος. Θεωρώ ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση, είναι όμως η πρώτη χρονιά που συμβαίνει και είναι λίγο παρακινδυνευμένο να εμπιστευτούμε τυφλά το σύστημα την πρώτη χρονιά. Σταδιακά όμως, τα επόμενα χρόνια θα λειτουργεί καλύτερα και θα είναι πιο αξιόπιστο να το εμπιστευτούμε. Πρόταση δική μου όμως είναι να πάει ο καθένας στον λογιστή του. Ο καθένας πρέπει να εμπιστευτεί – κατά την γνώμη μου – τον άνθρωπο με τον οποίο συνεργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια και να αναλάβει εκείνος την ευθύνη της διόρθωσης, του ελέγχου και της υποβολής. Αν αυτό δεν συμβεί όμως, η δήλωση θα υποβληθεί με ο,τι στοιχεία εμφανίζονται εκείνη την στιγμή, λάθος ή σωστά. Προσωπικά θεωρώ δεδομένο ότι θα προκύψουν λάθη που ενδεχομένως να είναι και τερατώδη πολλές φορές και για αυτό προτείνουμε στον κόσμο να κάνει αυτό που έκανε και τα προηγούμενα χρόνια».