Πολιτιστικοί Σύλλογοι – Χορευτικά: Με αντικριστούς χορούς και… πλαστικές βέργες για αποστάσεις

Δειλά δειλά και με προστατευτικά μέτρα η επαναλειτουργία των Πολιτιστικών Συλλόγων της Ξάνθης

Π. Στάντσιου και Π. Ξανθόπουλος μιλούν στην «Θ»

 

Με έξυπνες και εναλλακτικές λύσεις, που αναγκαστικά επινοήθηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημόσια υγεία, ξεκινούν σιγά σιγά την επαναλειτουργία τους τα τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων της Ξάνθης, μετά από αρκετό καιρό αδράνειας.
Πλαστικές βέργες που θα αντικαταστήσουν τα πιασμένα χέρια στους παραδοσιακούς χορούς και θα εξασφαλίσουν την απόσταση μεταξύ χοροδιδασκάλων και μαθητών – χορευτών, αλλά και αντικριστοί χοροί προκειμένου να αποφεύγεται η σωματική επαφή, είναι μόνο μερικά από τα νέα «κόλπα» που θα βλέπουμε στα ολιγομελή, ως επί τω πλείστον, τμήματα των συλλόγων, όπως εξηγούν στην «Θ» η πρόεδρος του «Λυκείου των Ελληνίδων Ξάνθης» κ. Ευτέρπη Στάντσιου καθώς και  ο Υπεύθυνος Εκδηλώσεων της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (ΦΕΞ) κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος, οι οποίοι μιλούν για την επαναλειτουργία των τμημάτων των πολιτιστικών συλλόγων αλλά και για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ατομικής προστασίας.

ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΥΣΤΗΡΑ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ – ΜΕ…ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΒΕΡΓΕΣ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ – ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ Η ΥΓΕΙΑ»

Πιο συγκεκριμένα η κ. Στάντσιου ανέφερε στην «Θ» ότι «επαναλειτουργούμε μετά από απραξία πολλών μηνών – όπως όλα πλέον αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν σε μια επαναλειτουργία – λαμβάνοντας βέβαια πάντα υπόψιν τους κανόνες υγιεινής και προστασίας δεδομένου ότι η υγεία είναι το πρώτιστο αγαθό και έπονται όλα τα άλλα, έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα την υγεία των μαθητών μας και των ανθρώπων που συνεργάζονται και διαβιούν κάποιες ώρες και ημέρες μέσα στον χώρο του «Λυκείου». Έτσι από τις 24 του μηνός ξεκινήσαμε τις εγγραφές μας και από τις 31/8 ξεκινούν τα χορευτικά τμήματα και θα ακολουθήσουν σιγά σιγά, προοδευτικά, τα υπόλοιπα, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε και μια κατάσταση και να την οργανώσουμε πολύ καλύτερα.  Αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας, ώστε να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέτρα υγιεινής και προστασίας όλων μας που ζούμε μέσα στο «Λύκειο», τα τμήματα θα είναι ολιγομελή, παρά το γεγονός ότι οι αίθουσά μας είναι μεγάλη. Θα περιοριστούν στον αριθμό των 15 ατόμων με πιθανή εξαίρεση 1-2 άτομα για να μην «χωρίσουμε» μια παρέα. Θα τηρηθεί αυστηρά απόσταση ανάμεσα με δασκάλους και μαθητές – χορευτές και για να το πετύχουμε αυτό, προμηθευτήκαμε πλαστικές βέρες του 1.5 μέτρου, άρα ο κάθε μαθητής θα απέχει από τον άλλο τουλάχιστον 1.5 μέτρο. Οι αίθουσες θα αερίζονται συστηματικά και αν χρειαστεί ψύξη και θέρμανση, υπάρχει ανοικτό κύκλωμα και έχει γίνει σχετική συντήρηση. Δεν τίθεται λοιπόν κανένα θέμα. Μεταξύ της έναρξης των τμημάτων, θα υπάρχει απόσταση 20 λεπτών ώστε να γίνεται απολύμανση του χώρου και των αντικειμένων για τους υπόλοιπους. Ο καθένας θα θερμομετρείται στην είσοδο, όπου υπάρχει και αντισηπτικό αυτόματης ροής. Η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη. Τα ανήλικα που συνοδεύονται από γονείς, θα παραδίδονται και θα παραλαμβάνονται εκτός «Λυκείου», προκειμένου να μην υπάρχουν «πηγαδάκια» και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Οι καρέκλες και τα τραπέζια έχουν αφαιρεθεί ώστε να μην χρειάζεται να απολυμαίνονται και να μην γίνονται και αιτίες συνωστισμού και καθυστέρησης. Οι τουαλέτες και η κουζίνα θα είναι κλειστές και θα λειτουργούν μόνον σε απόλυτη ανάγκη. Ούτως ή άλλως ο χώρος που πλένουμε τα χέρια μας ήταν πάντα ξεχωριστός από την τουαλέτα. Σε περίπτωση αδιαθεσίας ή έστω υποψίας, ο μαθητής θα παραμένει σπίτι του. Ο κάθε ένας θα φέρνει μαζί του νερό, ενώ από την πόρτα της αυλής θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές και θα δίνονται οι πληροφορίες σε όποιον το επιθυμεί. Αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι όροι που «θεσπίσαμε» και αποτελούν συγκέρασμα από αυτό που βγήκε για τις καλλιτεχνικές μονάδες και ο,τι έχουμε ακούσει για άλλους χώρους, ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια για τους ανθρώπους του «Λυκείου».  Παρακαλούμε τους πάντες να σεβαστούν όλα τα παραπάνω – και βεβαίως θα υπάρχει και δική μας επιτήρηση – γιατί ο σκοπός μας, όπως προαναφέραμε, είναι η διασφάλιση της υγείας και η προστασία όλων μας».

 «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΥΠΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ»

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθόπουλος επισημαίνει ότι «το βασικό είναι ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα μέσα στους κανόνες. Και εμείς ακόμη περισσότερο. Τα μέτρα για εμάς είναι ένας «σταθμός» και θα πρέπει να δούμε πιο αυστηρά τα πράγματα. Όσον αφορά στην ΦΕΞ, είμαστε πολύ τυχεροί γιατί η ποσότητα προέκυπτε από την διαφορετικότητα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες (από δημιουργική γραφή, κινηματογραφικά εργαστήρια, ραδιόφωνο, ζωγραφική για παιδιά και ενήλικες αλλά και για την καλών τεχνών κ.ο.κ.). Είναι πολλά διαφορετικά τμήματα (55 στον αριθμό) που συνδέονται σε κάτι πολύ μεγάλο (παιδικά, εφήβων, ενηλίων , αρχάριων ή προχωρημένων) . Τα περισσότερα τμήματα έχουν 4-5 άτομα και φτάνουν μέχρι 10-12. Τα μεγάλα τμήματά μας, σαφώς είναι τα χορευτικά. Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα μέτρα και να τα δούμε πιο αυστηρά. Είναι όμως πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία των μελών. Για αυτός που χορεύουν πρέπει να δει κανείς ότι κάτι λείπει για πολύ καιρό. Υπάρχει και ένα κομμάτι για θεωρητικά ζητήματα, που μας δίνει την δυνατότητα να «τρενάρουμε» τον χρόνο ώστε να πάνε καλύτερα τα πράγματα, ενώ υπάρχουν και πρακτικές όπως το να ξεκινήσουν με χορούς όπως ο αντικριστός.  Και σε εμένα που δεν είμαι πολύ μέσα σε όλο αυτό, μου φαίνονταν περίεργο, αλλά εκείνοι που έχουν δει αυτούς τους τρόπους, έχουν να δώσουν παραδείγματα. Υπάρχουν έξυπνες λύσεις που δεν έχουμε φανταστεί. Εμείς μάλλον τώρα μαθαίνουμε αυτές τις λύσεις. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό, την λύση την είχαν εδώ και καιρό και απλά περιμένουν το «οκ» για να ξεκινήσουν και να μας δείξουν πραγματικά την έχουν. Πιστεύω ότι είμαστε τυχεροί ως ΦΕΞ επίσης, καθώς διαθέτουμε τρεις διαφορετικούς χώρους και υπάρχει ευελιξία και άνεση. Όλοι έχουν μάσκες και νομίζω ότι ξεκινώντας και τα σχολεία, θα δούμε και πως συμπεριφέρονται και οι μικρότεροι στις νέες συνθήκες. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για όλους».