
Με αφορμή το θέμα της εκ νέου μίσθωσής του…
Γ. Τουλουμίδου: Αν δεν πέσουν λεφτά στις εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει- Αξίζει τα καλύτερα, αλλά…»
Το θέμα της λύσης μίσθωσης του οικοτουριστικού καταλύματος «ΗΝΙΟΧΟΣ» και της εκ νέου μίσθωσής του, συζητά την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης. Η «Θ», δράττεται της ευκαιρίας να επαναφέρει το ζήτημα της αξιοποίησης του εν λόγω καταλύματος που δημιουργήθηκε πριν 30 χρόνια (επί Γ. Τσεγγελίδη) και ενώ είχε τις προδιαγραφές ώστε να ελκύει επισκέπτες στα Κομνηνά και γενικά στην ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης, εντούτοις – ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια – έχει αφεθεί στην «μοίρα» του, παρά το γεγονός ότι μισθώνονταν κανονικά.
Και μπορεί η λύση της μίσθωσης να γίνεται τώρα, ωστόσο το κατάλυμα δεν λειτουργεί εδώ και δυο χρόνια, όπως εξηγεί στην «Θ» η γνωστή επιχειρηματίας των Κομνηνών (που είχε ενδιαφερθεί μάλιστα στο παρελθόν να αξιοποιήσει τις υποδομές στην βάση του αγροτουρισμού) κ. Γεύση Τουλουμίδου, η οποία αναφέρεται σε όλα όσα θεωρεί πως πρέπει να γίνουν για να καταστεί βιώσιμο για έναν επενδυτή το κατάλυμα.

«ΑΝ ΔΕΝ ΠΕΣΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ – ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ»

Αναλυτικότερα, η κ. Τουλουμίδου, εξέφρασε αρχικά την απορία της λέγοντας πως: «πρώτα από όλα δεν πιστεύω στα αυτιά μου ότι «θα μισθωθεί». Στην κατάσταση που είναι το συγκεκριμένο κατάλυμα, αν δεν «πέσουν» 150.000 ευρώ για να διορθωθούν οι εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν ξέρω αν θα μισθωθεί το αναψυκτήριο και η πισίνα σε πρώτη φάση και μετά τα σπιτάκια βέβαια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι όλα αυτά θα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε ΑμεΑ, θα πρέπει να υπάρχουν υποδομές κλπ. Προσωπικά, με ενδιέφερε αρχικά μέχρι ένα σημείο, γιατί όλα αυτά που κάνω στο Meligeysis είναι αγροτουρισμός και θα μπορούσαν να γίνουν με πολύ μεγαλύτερη ένταση και δυναμική. Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει μια δυναμική, αλλά είναι κλειστός τα τελευταία δυο χρόνια. Το καλοκαίρι, πριν 3 χρόνια, υπολειτουργούσε και τα τελευταία 2 χρόνια παραμένει κλειστός. Αυτό μάλιστα έχει σαν συνέπεια την μείωση της προσέλευσης του κόσμου (ντόπιων και τουριστών) στα Κομνηνά περίπου στ 70-80% τους καλοκαιρινούς μήνες. Και φυσικά το σημαντικότερο για μένα, που είμαι μητέρα μικρών παιδιών, είναι ότι δεν καλύπτεται η ανάγκη που έχουν τα παιδιά μας να κάνουν τα μπάνια τους. Η θάλασσα από εμάς είναι πάρα πολύ μακριά. Σκεφτείτε ότι έχουμε 30 παιδιά μόνο στα Κομνηνά και με τα υπόλοιπα της περιοχής ανέρχονται σε 150-200 παιδιά, από 3 έως και 15-17 ετών που για να κάνουν τα καλοκαιρινά μπάνια τους θα πρέπει να διανύσουν 120 -130 χλμ, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Για μένα, το ισχυρότερο πλήγμα ήταν αυτό. Το κομμάτι των δραστηριοτήτων των μικρών παιδιών, που ούτως ή άλλως δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο το καλοκαίρι εδώ επάνω. Μακάρι να ανοίξει σύντομα, να αποκατασταθούν οι εγκαταστάσεις και να συνεχίσει να λειτουργεί. Αν δηλαδή ο Δήμος το μισθώσει και ζητά ενοίκιο από τον ενοικιαστή, προφανώς και θα πρέπει να είναι λειτουργικό».

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν παραμένει το ενδιαφέρον της σε προσωπικό επίπεδο για τον «ΗΝΙΟΧΟ» η κ. Τουλουμίδου, απαντά ως εξής:
«Αυτήν την στιγμή όχι! Προφανώς είναι δύσκολο να δουλέψει σε αυτήν την κατάσταση. Θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη πολλούς παράγοντες γιατί από την προηγούμενη χρήση έμειναν (ή τουλάχιστον υπήρχαν) αρκετά χρέη. Θα πρέπει να είναι βιώσιμο αυτό, για αυτόν που θα το πάρει. Και εκτός της βιωσιμότητας του «ΗΝΙΟΧΟΥ» θα πρέπει να είναι βιώσιμη και η επιχείρηση του ανθρώπου που θα το μισθώσει. Εδώ είμαστε στα Κομνηνά. Δεν είμαστε ούτε στα Ζαγοροχώρια, ούτε στην Μύκονο, ούτε σε κάποιο άλλο δυνατό τουριστικό προορισμό. Ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έγινε πριν από 30 χρόνια, επί Γ. Τσεγγελίδη και μπορεί να είναι πάρα πολύ αποτελεσματικός, αρκεί αυτός που θα τον δουλέψει να είναι αυτός που πρέπει. Έχει αποδείξει στο παρελθόν τι μπορεί να κάνει με τον σωστό ιδιοκτήτη. Μπορείτε να ανατρέξετε στο παρελθόν και να το δείτε. Έχει φέρει πάρα πολύ κόσμο στο χωριό. Όταν έγινε, ήταν ένα «διαμάντι» και τώρα κατάντησε ερείπιο. Και είναι κρίμα, γιατί είναι πόλος έλξης και για τους ντόπιους και για επισκέπτες. Και όποιος νομίζει ότι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» μπορεί να δουλέψει μόνον το καλοκαίρι, πλανάται πλάνην οικτράν. Είναι μια αγροτουριστική επιχείρηση, όπως είχε δημιουργηθεί από τον κ. Τσεγγελίδη. Ένα όραμα που δεν έβλεπαν καν τότε. Ακόμη και τώρα μιλάς για αγροτουρισμό και σε κοιτούν σαν «χάνοι» και δεν κάνουν κάτι. Πόσο μάλλον τότε. Μακάρι λοιπόν να το τακτοποιήσουν και να το δώσουν σύντομα, όπως πρέπει να το δώσουν. Στην καλύτερη περίπτωση, κατά την εκτίμησή μου, θα έπρεπε να βρουν ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον «ΗΝΙΟΧΟ» και να τους στηρίξουν για να το κρατήσουν ανοιχτό. Μακάρι να το δώσουν το συντομότερο δυνατόν, με τους καλύτερους όρους».