Ποιος ο λόγος των απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο;

Με τιμές μεγαλύτερες από τα ιδιωτικά κατά περίπτωση…

Γ. Γεωργίου: «Νομοθετημένα τα κόστη ανάλογα με την ειδικότητα και τον βαθμό του Ιατρού…»

Αν. Φελεκίδης: «Παράλογο μεν για το κράτος αλλά…συμβαίνει»

Με το θέμα των απογευματινών ιατρείων στο νοσοκομείο Ξάνθης ασχολήθηκε η «Θ» ύστερα και από οχλήσεις και σχόλια πολλών συμπολιτών μας, ότι πληρώνονται παραπάνω ακόμη και από τις επισκέψεις σε ιδιωτικά ιατρεία.

Κόστος που πολλές φορές ξεπερνά και τα…70 ευρώ ακόμη, όταν πρόκειται για εξέταση ασθενών από Πανεπιστημιακούς Ιατρούς και τα 40 ευρώ για Επιμελητές Α ή Διευθυντές Κλινικών (το οποίο βέβαια είναι νομοθετημένο και δεν ορίζεται από τους ίδιους τους γιατρούς).

Ωστόσο το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι οι ασθενείς πληρώνουν περισσότερα χρήματα στο κράτος, σε σχέση με την επίσκεψη σε έναν ιδιώτη γιατρό, ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί να λειτουργούν απογευματινά ιατρεία επί πληρωμή, από την στιγμή που (όπως σαφέστατα επισημαίνει και ο Πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ κ. Γεώργιος Γεωργίου στην «Θ») πρωινά ραντεβού μπορεί να κλείσει ο κόσμος αλλά ακόμη και κάποιος που δεν έχει ραντεβού, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εξυπηρετηθεί.

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ – ΘΕΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΩΝ»

Ειδικότερα ο κ. Γεωργίου αναφέρει επακριβώς στην «Θ» ότι «ο κόσμος κλείνει πολύ άνετα ραντεβού στα πρωινά ιατρεία. Δεν πρέπει καν να περάσει η εντύπωση ότι ο κόσμος δεν βρίσκει ραντεβού το πρωί και αναγκάζεται να έρθει στα απογευματινά ιατρεία. Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι εξυπηρετούνται και μάλιστα κάποιοι που έρχονται και χωρίς ραντεβού, εξυπηρετούνται επί τόπου. Από την εμπειρία μου, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που δεν εξυπηρετείται εδώ. Όσον αφορά το κόστος των απογευματινών ιατρείων, είναι θέμα υπουργείου και αποφάσεων για τις τιμές. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένος κανένας να πάει στα απογευματινά. Θα έρθει το πρωί και θα εξυπηρετηθεί, είτε στα τακτικά είτε στα επείγονται. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο θα εξυπηρετηθεί. Μπορεί να μην εξυπηρετηθεί την ίδια ημέρα, αλλά την επομένη εξυπηρετείται. Τα κόστη των απογευματινών δεν τα κανονίζουμε εμείς και μάλιστα έχω να σας πω ότι έναν γιατρό δεν τον συμφέρει να κάνει απογευματινά γιατί είναι ελάχιστα τα χρήματα που παίρνει στο χέρι για αυτό και πολλοί τα έχουν παρατήσει. Από τα 40 ευρώ που δίνει ο ασθενής, ο γιατρός θα πάρει κάτω από 20 ευρώ».

 

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ, ΔΕΝ ΕΡΩΤΗΘΗΚΑΜΕ…»

Από την πλευρά του, εκφράζοντας την πλευρά τον ιδιωτών ιατρών,  ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Φελεκίδης, επισημαίνει ότι «τα κόστη των απογευματινών ιατρείων, είναι αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Εμείς δεν έχουμε λόγο σε αυτό, δεν ερωτηθήκαμε ποτέ και δεν κρίνουμε αν είναι σωστό ή λάθος. Βέβαια (και ουσιαστικά) το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού πηγαίνει στο νοσοκομείο ή καλύτερα στο κράτος, αν βάλουμε την φορολογία. Από την άλλη, αν θέλετε, αντίστοιχα πράγματα γίνονται και στο εξωτερικό. Δηλαδή στην Βρετανία, το σύστημα υγείας θεωρείται πρότυπο. Εκεί υπάρχει ο αντίστοιχος θεσμός, όπου οι κρατικές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, χρησιμοποιούνται και γίνεται ιδιωτικό επάγγελμα. Εκεί οι αμοιβές βέβαια είναι τεράστιες. Μιλάμε για 180 λίρες για μια επίσκεψη σε έναν ειδικό. Αυτά όμως όταν έγιναν, υπήρξε και η πρόβλεψη να υπάρχουν και απογευματινά χειρουργεία. Να υπάρχει δηλαδή γενικότερη απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείου. Το σκαπτικό είναι: Έχω δομές, έχω προσωπικό, δίνω κίνητρα στο προσωπικό προκειμένου να αποσυμφορήσω λιγάκι την κατάσταση. Γιατί να σταματά η γενική λειτουργία του νοσοκομείου στις 15.00 και να μην παρατείνεται ώστε αυτός που έχει την δυνατότητα να πάει στο απογευματινό ιατρείο να το κάνει, παρακάμπτοντας μια σειρά ασθενών».

 

«ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΑΛΛΑ…ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ»

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι «όσον αφορά τώρα την τιμή ενός απογευματινού ιατρείου στο νοσοκομείο σε σχέση με την επίσκεψη σε έναν ιδιώτη, κάποιες φορές είναι πολύ ακριβότερη στο απογευματινό. Ο ιδιώτης μπορεί να είναι εξίσου καλά ειδικευμένος, να έχει ένα καλό χώρο το οποίο το πληρώνει από την τσέπη του, μπορεί να έχει προσωπικό το οποίο πληρώνει από την τσέπη του κλπ. Σαφέστατα ισχύει. Είναι ένα από τα παράλογα των καιρών στον ανταγωνισμό με το κράτος».