Πλούσια και άκρως ενδιαφέρουσα η «τριθεματική» ατζέντα του Δημάρχου Ξάνθης, στην Αθήνα

Κτίρια Παλιάς Ξάνθης, Στρατόπεδο Σταυρούπολης και Καπναποθήκη «Π»

Ο Μανώλης Τσέπελης αναφέρεται αναλυτικά με δηλώσεις στη «Θ»

Τα κτίρια της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης και η επιχορήγηση – σε ποσοστό 80% – των επιχειρηματιών που θέλουν να δραστηριοποιηθούν με οικογενειακές επιχειρήσεις σε αυτά, η συνεργασία με το ΙΘΤΠ για την καπναποθήκη «Π» και τις παρεμβάσεις σε αυτήν, αλλά και το στρατόπεδο «Αναλογίδη» στην Σταυρούπολη και το ενοίκιο που καταβάλλει ο Δήμος στον Στρατό, ήταν τα τρία θέματα που έθεσαν στους αρμοδίους (κατά περίπτωση) ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. κ. Μανώλης Τσέπελης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΤΟΥ 80% ΓΙΑ «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο κ. Τσέπελης, ο οποίος εξήγησε αναλυτικότερα ότι:

Βρεθήκαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και συζητήσαμε για θέματα της Παλιάς Πόλης, για τα ακίνητα τα οποία ζητήσαμε από την Διακομματική Επιτροπή  ώστε – επειδή αυτά τα κτίρια δεν είναι εύκολο να αναπαλαιωθούν με ίδιους πόρους – να γίνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις (κρεοπωλεία, φαρμακεία, παντοπωλεία, εργαστήρια λαϊκής τέχνης) με μια επιχορήγηση της τάξεως του 80%, ώστε να δημιουργήσουμε παραδοσιακές δραστηριότητες στην Παλιά Πόλη και ιδιαίτερα να μπούμε και στην διαδικασία των Boutique Hotel (οικογενειακών επιχειρήσεων με 5-6 δωμάτια) έτσι ώστε η Παλιά Πόλη να είναι πόλος έλξης και να «υπενθυμίζουμε» και την καθημερινότητά του παλαιού τρόπου ζωής της.

Επειδή είπαμε ότι ολοκληρώσαμε και την μελέτη της ελεγχόμενης στάθμευσης και εκεί θα κλείσουν οι μπάρες (αυτό είναι μέσα στο σύστημα, περίπου στις 700.000 ευρώ). Η ελεγχόμενη στάθμευση είναι για όλο τον δήμο, και περιλαμβάνει φυσικά και την Παλιά Πόλη.

Αυτό βέβαια, πρέπει να το προτείνει παράλληλα και ο Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην Διακομματική Επιτροπή, διότι ναι μεν – πολύ σωστά – τέτοια αρχιτεκτονικά κτίρια τα χαρακτηρίζουν για να μείνουν στην πολιτιστική μας κληρονομία και στην ιστορία αυτού του τόπου, αλλά δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι την επόμενη ημέρα με αυτούς τους χαρακτηρισμούς και φτάνουμε σε ένα σημείο όπου αρχιτεκτονικά – κοσμήματα καταρρέουν, λόγω αδυναμίας των ιδιοκτητών να τα αναπαλαιώσουν και χάνουμε τον πολιτιστικό αυτόν «πλούτο». Αν στα επόμενα χρόνια δεν γίνουν παρεμβάσεις, θα πέσουν άλλα 10-15-20 κτίρια μέσα στην Παλιά Πόλη και νομίζω ότι αυτό θα είναι απαράδεκτο!

Είναι και το πρόγραμμα «ΔΙΑΤΗΡΩ» μέσα – είναι παράλληλα αυτά –  αλλά το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να γίνει η επιχορήγηση για συγκεκριμένες δραστηριότητες στην Παλιά Πόλη. Εμάς, μας ενδιαφέρει να πάει στο 80% η επιδότηση των επιχειρηματιών. Να δοθεί το κίνητρο, για να «ζήσουμε» μια μικρομεσαία τάξη από κατοίκους της παλιάς πόλης. Μας ενδιαφέρει να κάνουν τα παιδιά αυτών των ανθρώπων στην παλιά πόλη, τα όνειρά τους πραγματικότητα ως «οικογενειακές επιχειρήσεις».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ «Π» ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Επιπλέον ο  Δήμαρχος Ξάνθης, επισήμανε ότι:

Επισκεφθήκαμε επίσης το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και μιλήσαμε με τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Φίλη και είπαμε να συνεργαστούμε, διότι έχουν κάνει την μελέτη για το κομμάτι ευθύνης τους στο «Π». Να συνεργαστούμε με τους ίδιους ανθρώπους – όπου έκαναν τις μελέτες  – έτσι ώστε να προχωρήσουμε άμεσα και στην μελέτη του δικού μας κομματιού, διότι αυτήν την περίοδο θα τύχει χρηματοδότησης από την Περιφέρεια το Ίδρυμα (13 εκατομμύρια) για να γίνει και το σύνολο της αναπαλαίωσης στο κομμάτι ευθύνης των καπναποθηκών που έχει το «Π». Οπότε προχωρήσαμε και εμείς σύντομα, για να μας δώσει ο Περιφερειάρχης μας και εμάς χρήματα, για να ολοκληρώσουμε όλο αυτό το κομμάτι του πολιτιστικού «πλούτου» του «Π».

ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΝΑ ΔΕΙ ΜΕ ΑΛΛΟ «ΜΑΤΙ» ΤΟΥΣ ΟΤΑ, Ο ΣΤΡΑΤΟΣ

Τέλος, αναφορικά με την 3η επίσκεψή του, ο κ. Τσέπελης σημείωσε ότι:

Βρεθήκαμε με τον κ. Χαρδαλιά για τα στρατόπεδα της Σταυρούπολης, που θέλουμε να τα εκμεταλλευτούμε για τα ΑμεΑ και για τις κακοποιημένες γυναίκες (για το μεγάλο κοινωνικό φαινόμενο των ημερών) έτσι ώστε να υπάρχει μια ανταποδοτικότητα και μια συνεργασία, διότι δεν μπορεί οι δήμοι να πληρώνουν στον Στρατό ενοίκια και χωρίς να λειτουργεί το εγχείρημα. Διότι για να κάνουμε αυτήν την μελέτη, χρειαζόμαστε τρία χρόνια το λιγότερο. Χρειάζονται διαδικασίες οικονομικής μελέτης για την βιωσιμότητα, η δημοπρασία, η υλοποίηση και μέχρι να δουλέψει, δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε ενοίκια στον Στρατό. Ο κ. Υπουργός (σ.σ. ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς) είπε ότι θα δει όλες αυτές τις λεπτομέρειες, διότι ας μην ξεχνάμε ότι και εμείς δίνουμε περίπου 700 στρέμματα δωρεάν στον Στρατό. Και καλώς πράττουμε βέβαια, αλλά είναι καλό να δει και ο Στρατός τους ΟΤΑ με άλλο «μάτι». Δεν μπορεί το δημόσιο να παίρνει χρήματα από το δημόσιο, ιδιαίτερα όταν δεν είναι σε λειτουργία η δράση και να έχει θεμιτά οικονομικά αποτελέσματα.