Περιμένει τον Νερόμυλο για να «ζωντανέψει» η γέφυρα του Σαμακώβ – Ξεχασμένη και κλειστή, η κρεμαστή γέφυρα του Κόσυνθου

Στα «σκαριά» νέος σύλλογος από τους κατοίκους του ιστορικού οικισμού – Ελλιπής ο φωτισμός της μεγάλης γέφυρας όπου διέρχονται αυτοκίνητα και πεζοί

Ως γνωστόν υπάρχουν δυο πεζογέφυρες που συμβάλλουν αισθητικά στις όχθες του Κόσυνθου, πέραν της γνωστής μεγάλης γέφυρας από την οποία διέρχονται οχήματα και – αναγκαστικά – και πεζοί.

 Και ενώ η νεότερη, στο Σαμακώβ εξυπηρετεί κυρίως λίγους περιπατητές τα Σαββατοκύριακα, η παλαιότερη,  κρεμαστή γέφυρα που ξεκινά από το Θεματικό Πάρκο του Λιμνίου και καταλήγει στο πάρκο απέναντι από το Γήπεδο του ΑΟΞ, παραμένει κλειστή και δεν χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 15 χρόνια.  

Για τις δυο αυτές γέφυρες, μίλησε στην «Θ» ο Πολιτικός Μηχανικός και κάτοικος της περιοχής του Σαμακώβ κ. Παναγιώτης Μιχαηλίδης, ο οποίος, δοθείσης της ευκαιρίας, γνωστοποίησε την πρόθεση των κατοίκων του ιστορικού οικισμού να δημιουργηθεί ένας νέος Σύλλογος Κατοίκων Σαμακώβ, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί και να αναδείξει θέματα που άπτονται της εν λόγω περιοχής.

«Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΡΟΜΥΛΟ, ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Μιχαηλίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «τα Σάββατα και τις Κυριακές, βλέπω κόσμο να περνά και να κάνει την διαδρομή του. Νομίζω ότι θα δώσει μια αλλαγή στο περιβάλλον και το αρχιτεκτονικό αλλά και το οικιστικό, αυτή η παρέμβαση που θα γίνει με τον Νερόμυλο. Γενικώς, η εκεί περιοχή χρειάζεται μια παρέμβαση από την μεριά του Δήμου, με την τοποθέτηση παγκακιών, να γίνει καθαρισμός, μερικά φώτα ακόμη κλπ. Η περιοχή «πάσχει» λίγο από φωτισμό. Η γέφυρα πάντως είναι χρήσιμη, κατά την εκτίμησή μου. Εξυπηρετεί και πολύ μάλιστα, διότι αυτός που θέλει από την παλιά πόλη να πάει από την μεριά του Σαμακώβ και να πορευθεί στην όμορφη διάδρομή, δεν αναγκάζεται να περάσει από την μεγάλη γέφυρα όπου περνούν αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμιά της είναι στενά. Είναι μια ωραία γέφυρα και νομίζω ότι η παρέμβαση που σχεδιάζεται με τον Νερόμυλο (σ.σ. στο «νησάκι») θα αναδείξει την περιοχή. Θα είναι ένας όμορφος χώρος όπου θα χαίρεσαι να κάθεσαι και να πίνεις τον καφέ σου και να απολαμβάνεις και την Παλιά Πόλη και το Σαμακώβ».

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»

Αναφορικά με την παλιά, κρεμαστή γέφυρα, ο ίδιος τονίζει ότι «εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει πρόβλημα στατικό (κατασκευαστικό) και μάλιστα – αν θυμάμαι καλά – υπήρχε και μια δικαστική διαμάχη μεταξύ εργολάβου και δήμου για το ποιος έχει ευθύνες για την κατασκευή. Έτσι, ελήφθη η απόφαση να σταματήσει η λειτουργία της, γιατί υπάρχει και φόβος συντονισμού, αν υπάρχουν πολλοί περαστικοί και περπατούν με έναν συγκεκριμένο ρυθμό. Τότε η γέφυρα συντονίζεται και ταλαντώνεται με κίνδυνο κατάρρευσης. Μπορεί να γίνει μια καινούρια μελέτη, με κάποιες παρεμβάσεις στην υφιστάμενη και να τεθεί σε λειτουργία. Η επιστήμη του Πολιτικού Μηχανικού έχει προχωρήσει πάρα πολύ και νομίζω ότι υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για να γίνουν οι παρεμβάσεις ώστε να δοθεί σε λειτουργία. Είναι κρίμα να υπάρχει μια κατασκευή και να μην χρησιμοποιείται».

ΑΝΑΜΜΕΝΟΣ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ – ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ

Αναφορικά με τον φωτισμό, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο φωτισμός της νέας γέφυρας, ανάβει. Ωστόσο, η μεγάλη γέφυρα την οποία διέρχονται οχήματα και πεζοί έχει ελλιπή φωτισμό. Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι χρειάζονται επιπρόσθετα φώτα και στην περιοχή του πεζόδρομου, από την γέφυρα των αυτοκινήτων μέχρι την νέα γέφυρα του Σαμακώβ, αλλά και μερικά παγκάκια καθώς και κάδους.

ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» Ο ΝΕΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΑΜΑΚΩΒ

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι ο κ. Μιχαηλίδης, έκανε γνωστό ότι βρίσκεται στα «σκαριά» η δημιουργία νέου Συλλόγου από τους κατοίκους του Σαμακώβ, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Σύλλογο Κατοίκων Παλιάς Πόλης, στο μέλλον ώστε να συμπτυχθεί ένας Σύλλογος που θα περιλαμβάνει και τους δυο οικισμούς, ώστε να μην υπάρχουν διαχωρισμοί.

Τέλος, ο ίδιος επισήμανε ότι «το Σαμακώβ κατά την νομοθεσία θεωρείται «ιστορικός οικισμός» και δεν εμπίπτει στα αυστηρά μέτρα προστασίας που προβλέπονται για την Παλιά Πόλη (διατηρητέος οικισμός με μέτρα προστασίας από την 4η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων).